Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Munitie op de zeebodem

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 17 Jul 2007 21:26    Onderwerp: Munitie op de zeebodem Reageer met quote

Oud artikel, maar nog steeds actueel.

Munitie op de zeebodem

Duikers kennen de plek. Enkele honderden meters buitengaats liggen bij Scheveningen drie Engelse marineschepen op de zeeboden. Gekelderd door Duitse U-boten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De Noordzee is één groot scheepskerkhof. Alleen al op het Nederlandse continentale plat liggen vijf- tot tienduizend wrakken. Lang niet alle, maar wel vele, zijn een erfenis van de twee wereldoorlogen. Er is weinig gevaar bij, maar slordig blijft het wel.
Oorlogen: ze zijn nooit voorbij. Na WO I wachtten enorme hoeveelheden oorlogsmateriaal op vernietiging of dumping. Zo ook van het IJzerfront in de Vlaamse Westhoek, waar fel werd gevochten en vanaf juli 1917 ook mosterdgas is ingezet - de helft van de overlevende soldaten hield er blijvend letsel aan over. In 1919 storten de Engelsen en de Belgen 35 duizend ton ijzer-munitie op de Paardenmarkt, een zandplaat enkele honderden meters voor de kust van Knokke. Ruim eenderde bestaat uit mosterdgasgranaten die samen vijfhonderdduizend tot ruim een miljoen liter gifgas bevatten. De diepte is vijf meter.
De dumping raakt vergeten en de mosterdgasgranaten raken onder het slib. Wel ploegen op het land boeren jaar in jaar uit duizenden granaten naar boven, maar verder herinneren alleen borden langs de wegen nog aan de slagvelden van weleer. Dan, een halve eeuw later, stuiten baggeraars op de munitie en pikt de geschiedenis de draad weer op. Scheepvaart en visserij krijgen een plaatselijk anker- en visverbod opgelegd; zwemmen, duiken en surfen mag ook niet meer. Enkele drijvende boeien markeren vanaf 1972 de stortplaats. Onderzoeken van slibmonsters en water tonen geen sporen van gifgassen aan. Maar de onderzoeken zijn niet openbaar en de slibmonsters worden van de bodem genomen zonder dieper te kijken naar de actuele toestand van de gasgranaten. Saneringsplannen ontbreken, alsook een scenario voor het geval granaten gaan lekken of losraken.
Wat gebeurt er als gas in zee vrijkomt? Mosterdgas verliest in de loop der tijd zijn werking niet. Lekkend mosterdgas zal reageren met het zoute zeewater en klompjes gaan vormen van vloeibaar gas binnen een harde schil. Deze klompjes kunnen met de stroming mee gaan drijven.
Dat de granaten uiteindelijk zullen gaan doorroesten en lekken, lijdt geen twijfel. Alleen wannéér kan niemand met zekerheid zeggen. Volgens de Belgische overheid liggen de granaten veilig onder een dikke laag zand en is berging te gevaarlijk. Ook de Stichting Werkgroep Noordzee, die de kwestie in april 1998 weer eens in de publiciteit bracht, zegt dat er geen acuut gevaar is. Maar hoe de granaten er precies bij liggen, weet niemand. En dat is wél een probleem. Volgens de werkgroep dringt in overheidskringen inmiddels het besef door dat er op middellange termijn reden voor bezorgdheid is.
Hoe gevaarlijk gasmunitie kan zijn, ondervond in 1977 een visser die zijn netten binnenhaalde op de Oostzee. Temidden van de vissen glijdt een stinkende klont op het dek die binnen een paar minuten hoofd, handen en longen van de schipper in brand zet. Mosterdgas.
Wat wil het geval? Na de Eerste Wereldoorlog hebben de geallieerden in het geheim twee- tot driehonderdduizend ton van Hitlers gifgassen op grote diepte in de Oostzee en het Skagerrak gedumpt.
Op de bodem van de zee is de oorlog nog niet voorbij: er ligt een ecologische tijdbom.

©Arie Vestering

http://www.milieudefensie.nl/publicaties/magazine/1999/maart/historie.htm[/i]
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
geertGeregistreerd op: 2-6-2006
Berichten: 578
Woonplaats: Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 17 Jul 2007 21:42    Onderwerp: Re: Munitie op de zeebodem Reageer met quote

Yvonne @ 17 Jul 2007 22:26 schreef:

Na de Eerste Wereldoorlog hebben de geallieerden in het geheim twee- tot driehonderdduizend ton van Hitlers gifgassen .....

http://www.milieudefensie.nl/publicaties/magazine/1999/maart/historie.htm[/i]


Hitlers gifgassen na de eerste WO ?????
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 17 Jul 2007 21:45    Onderwerp: Reageer met quote

Goed gezien, journalist heeft slecht z'n huiswerk gedaan Smile
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
geertGeregistreerd op: 2-6-2006
Berichten: 578
Woonplaats: Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 17 Jul 2007 22:00    Onderwerp: Reageer met quote

Die kerels zuigen meestal vlug nog iets uit de duim om het beetje sensationeler te maken.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7609
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 17 Jul 2007 22:09    Onderwerp: Reageer met quote

Voor Knokke zou ook nogf een grote hoeveelheid gifgas verzonken liggen, verpakt in beton...dit zou ooit wel eens kunnen vrijkomen...en door de stroming zal dan vooral nederland getroffen worden...
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
etappe gentGeregistreerd op: 30-5-2007
Berichten: 1003
Woonplaats: Gent

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 4:26    Onderwerp: Reageer met quote

Ik kende vroeger een duiker van de brandweer. Hij ging her en der duiken in de wereld.

Hij dook vroeger verschillende malen op een schip in de Ierse zee.

Dit cargoschip zat vol met ontstekers voor britse granaten. Het 101 fuze type. Hij brachte er toen voor mij mee. Ze werden getransporteerd zonder centraal binnenwerk en de bolvormige bovenkant was nog niet erop gedraaid.
Spijtig genoeg is hij overleden op één van zijn duiktochten. ( niet door munitie want dit was de enige keer dat hij zoiets deed, maar door iets met de hart en bloedvaten) .
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ReinéGeregistreerd op: 4-11-2006
Berichten: 9798
Woonplaats: Arcen

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 6:03    Onderwerp: Reageer met quote

Het leuke is dat mijn collega op mijn werk een fervent duiker en duik- instructeur is die regelmatig bij die drie W.O. 1 Engelse oorlogschepen (namen ontschieten mij even maar zijn makkelijk te achterhalen) voor Hoek van Holland te vinden is. Hij en zijn kornuiten (in bezit van een oude robbenjager gelegen in IJmuiden) duiken gericht op o.a. het nog aanwezige koper in die boten en dat levert een aardige bijverdienste op. Na zijn (lange) zomervakantie zal ik hem eens vragen of hij wat leuke foto's heeft en of ik die hier mag plaatsen. Hem kennende zal dat wel gaan. Hij heeft mij trouwens wel eens verteld over de hoeveelheden munitie die zij nog aan boord hebben gezien. En ook heeft hij mij wel eens aangeboden wat mee te nemen.. Rolling Eyes Aangezien ik inmiddels goed ben opgevoed door mede scratter MMM van de DOVO kennen jullie mijn antwoord wel... onschuld Wink
_________________
Did you imagine the final sound as a gun
(Porcupine Tree)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
PDMGeregistreerd op: 9-12-2006
Berichten: 96
Woonplaats: brugge

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 16:48    Onderwerp: Reageer met quote

Vooreerst een kleine opmerking, voor knokke op de zandbank de paardemarkt ligt inderdaad ongeveer 35000 ton munitie uit WWI. Een gedeelte daarvan is Tox. Bloot gedumpd in die naoorlogse tijd. Nadien (vele jaren) werd de gevonden Tox Mun gedumpt in speciaal cement (beton) blokken in de Golf van Biskaje( op vele honderden meters diepte). De kans dat dit vrij komt is zeer miniem, gezien de aard van de blokken waarin elk individueel projectiel werd ingemetseld.

Het probleem paardemarkt: laten liggen is de boodschap. Bovenhalen zou vooreerst een miljarden project zijn. En wie gaat dit betalen???
Ten tweede: een projectiel die jaren in het zeewater ligt zal er onder water nog in betrekkelijk goede toestand uit zien. Dit door het gebrek aan zuurstof . Maar eens boven zal dit projectiel op een paar dagen volledig uitmergelen( kan het niet anders beschrijven). En dan heb je pas een probleem .Chloorgassen, fosgeen en dergelijke zullen gezien de enorme hoeveelheid water, het niet ineens vrijkomen van grote heoveelheden Tox produkten ,eigenlijk geen gevaarlijk probleem vormen. De natuur zal deze menselijke fout(dumpen in zee) wel oplossen.
Yperiet zou kunnen op termijn vrijkomen idien de Mun bloot op de bodem ligt. Hier is echter ook een zandlaag boven de Mun die alles afdekt. Dus hierom weder laten liggen is de beste oplossing.

De paardemarkt is op zijn eigen een "Minor Problem". Nog op vier andere plaatsen zijn dergelijke stortplaatsen. (Ierse zee, Baltische zee, ...)
En daar liggen ook stocks uit WWII en later. Dus ook met zenuwgassen. En dit is een "Real Problem".
De britten hebben problemen met Phosfor resten die nu en dan aanspoelen op de kust. Vergeet ook niet dat deze Mun eigenlijk ook bij de Tox Mun kan gekatalogeerd worden.

Munutie "verzuipen" onder water was tot voor 25 jaar een algemeen toegepaste methode om deze te dumpen(er van af geraken)
Ook aan land werd dit gedaan. De laatste jaren begint men deze ligplaatsen te saneren. Hetgeen urgenter is dan de zeedumps. Meestal gaat het echter om conventionele Mun. Dumps als Atre zijn meestal minder frequent.

Dus om het kort te maken: "Er is nog veel werk aan de winkel" maar keep it safe. Opruimen is niet altijd de beste methode.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
PDMGeregistreerd op: 9-12-2006
Berichten: 96
Woonplaats: brugge

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 18:04    Onderwerp: Reageer met quote

Effen weg geweest en nu terug.

De stelling dat niemand weet in welke staat de granaten er bij liggen is niet korekt. De duikers ontmijners van de zeemacht kennen die beestjes heus wel hoor! Iedereen die beroepshalve met Mun werkt zal zeker niet berging ,als de oplossing geven.

Zoals reeds eerder gesteld worden de projectielen pas onstabiel eens boven water. Men mag ook niet uit het oog verliezen dat het obussen zijn dus met ONSTEKERS en SPRINGSTOF.
Velen denken alleen aan de Tox produkten en vergeten daarbij dat het om projectielen gaat die wel degelijk bij verkeerde manipulatie kunnen antwoorden.

Men zou ook eens kunnen stilstaan met de gedachte" hoeveel Belgische Mun daar ligt? Antwoord is simpel : niets.
Wat doet Belgie om de restanten van WOI op te ruimen? Ik denk dat alles wat mogelijk is in het werk gesteld wordt i.v.m. dit probleem.
Wat doen de buurlanden?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
vlimGeregistreerd op: 5-7-2005
Berichten: 1162

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 18:15    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Wat doen de buurlanden?


Afzinken voor de kust van Belgie, dus speechless

Wordt er al nagedacht over alternatieven? (onderdekken, dieper de grond in baggeren, opblazen, etc...)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
taucherGeregistreerd op: 28-1-2007
Berichten: 281

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 18:29    Onderwerp: Reageer met quote

De site paardemarkt wordt regelmatig gecontroleerd.
Dit gebeurt met de Belgica en duikers.
Wij halen slib in flesjes naar boven en stalen zeewater op diepte van de munitie.Deze worden aan analyse onderworpen door de universiteiten.
Berging van deze giftige erfenis blijft uit den boze voorlopig.
De projectielen zijn bedekt met slib en dit houd ze tot nu toe redelijk stabiel.Het probleem is als je ze begint te bergen ze heel snel uit elkaar vallen als je ze niet onmiddellijk stabiliseert.Een ander probleem is reeds aangehaald.De financieele kant.Wie zal dat betalen?De burgemeesters van betrokken gemeenten schuiven het liever op de lange baan waarbij men mag lezen"naar hun opvolgers".Op lange termijn zal toch een oplossing uit de bus moeten komen,maar dat zal nog even op zich laten wachten vrees ik.Vergeet ook niet dat er pal naast een grote gasfles ligt namelijk de gasterminal van Zeebrugge en die zijn natuurlijk ook niet happig op bergen van munitie naast hun reuze aansteker.
Wat ook uit de bus komt,de site wordt voortdurend op de voet gevolgd.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 19:13    Onderwerp: Reageer met quote

Quote:
Aangezien ik inmiddels goed ben opgevoed door mede scratter MMM van de DOVO kennen jullie mijn antwoord wel... onschuld Wink

flinke jongen !!! Very Happy
ons werk op het forum is dus geen maat voor niets.. Very Happy
greets scrat,MMM
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
taucherGeregistreerd op: 28-1-2007
Berichten: 281

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 19:29    Onderwerp: Reageer met quote

Martin

Hopelijk denken ze van je werk op het IDG hetzelfde. Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 19:39    Onderwerp: Re: Munitie op de zeebodem Reageer met quote

Yvonne @ 17 Jul 2007 22:26 schreef:

Hoe gevaarlijk gasmunitie kan zijn, ondervond in 1977 een visser die zijn netten binnenhaalde op de Oostzee. Temidden van de vissen glijdt een stinkende klont op het dek die binnen een paar minuten hoofd, handen en longen van de schipper in brand zet. Mosterdgas.


©Arie Vestering

http://www.milieudefensie.nl/publicaties/magazine/1999/maart/historie.htm[/i]


??????????????? bij mijn weten , en persoonlijk ondervonden door enkele van mijn collegas,begint mostergas niet te werken op de huid na "enkele minuten".
pas na enkele uren ( 4 à 6 uur) begint de besmette huid te jeuken en wordt rood .
naargelang de ernst van de besmetting,beginnen er zich nog enkele uren later kleine blaasjes te vormen dewelke zich 12 à 24 hr later tot blaren ( 2° graads verbranding ) worden, gevuld met een inderdaad mosterdkleurig vocht.....dewelke moeilijk te behandelen zijn,zeker bij inademing.. Sad
indien de schrijver v/h artikel echter persoonlijk getuige was van de feiten Laughing Laughing ,bied ik hem mijn oprechte excusses aan Evil
laat wel duidelijk zijn dat zelfs in kleine hoeveelheden (een speldekop groot) yperiet een smerig strijdmiddel blijft !!! puke puke

greets,MMM
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 19:56    Onderwerp: Reageer met quote

taucher @ 18 Jul 2007 20:29 schreef:
Martin

Hopelijk denken ze van je werk op het IDG hetzelfde. Wink

toch iemand die beweert dat ik "werk" Surprised speechless
bedankt Taucher Embarassed
greets,MMM
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 20:21    Onderwerp: Re: Munitie op de zeebodem Reageer met quote

maxmadmartin @ 18 Jul 2007 20:39 schreef:
naargelang de ernst van de besmetting,beginnen er zich nog enkele uren later kleine blaasjes te vormen dewelke zich 12 à 24 hr later tot blaren ( 2° graads verbranding ) worden, gevuld met een inderdaad mosterdkleurig vocht.


Niet dat ik aan je twijfel, maar weet je dat zeker? Het is voor het eerst dat ik dit hoor. Ik dacht dat het gas een vage mosterdgeur had.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 20:56    Onderwerp: Re: Munitie op de zeebodem Reageer met quote

Richard @ 18 Jul 2007 21:21 schreef:
maxmadmartin @ 18 Jul 2007 20:39 schreef:
naargelang de ernst van de besmetting,beginnen er zich nog enkele uren later kleine blaasjes te vormen dewelke zich 12 à 24 hr later tot blaren ( 2° graads verbranding ) worden, gevuld met een inderdaad mosterdkleurig vocht.


Niet dat ik aan je twijfel, maar weet je dat zeker? Het is voor het eerst dat ik dit hoor. Ik dacht dat het gas een vage mosterdgeur had.

hoy,Richard,
zo zou je de geur kunnen omschrijven,maar persoonlijk vind ik dat het meer ruikt naar dat rode spul dat ze vroeger op schaafwonden deden,"joodtenctuur" of zoiets ??
de geur van yperiet komt voornamelijk voort van het benzeen erin,een oplosmiddel dat het mengsel vloeibaar houdt.
de kleur van het vocht in de blaren heeft echter wel degelijk een gele "mostedkleur".
maar over geuren,kleuren en smaken kunnen kun je uren discussièren..

greets,MMM
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 21:47    Onderwerp: Reageer met quote

Nee, dat uren valt wel mee. Ik neem het zonder meer van je aan en als het ooit van pas komt in een volgend boek 'jat' ik het gewoon van je... Evil

Toch nog even: als je stelt dat de geur van het gas meer op jodium lijkt, zou het dan kunnen dat de naam van de kleur van het wondvocht komt?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Adriaan van KammenGeregistreerd op: 25-3-2006
Berichten: 2774
Woonplaats: Meppel

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 21:54    Onderwerp: Reageer met quote

Vroegha, heel lang geleden.....

heb ik ooit geleerd dat mosterdgas zijn naam ontleedt de vage / lichte mosterd geur.
Dat is een algemeen aanvaarde eigenschap van mosterdgas.
MMM stelt dat hij PERSOONLIJK vind dat het meer een jodium achtige geur is.

Mogelijk heeft het iets met de veroudering van het gas te maken?
_________________
Have a sigar
(___{}____]]] ~ ~ ~ ~

Old soldiers never die
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 21:56    Onderwerp: Reageer met quote

Klopt Adriaan, maar bovendien stelt hij dat het wondvocht grote overeenkomsten heeft met mosterd...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Adriaan van KammenGeregistreerd op: 25-3-2006
Berichten: 2774
Woonplaats: Meppel

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 22:04    Onderwerp: Reageer met quote

Richard @ 18 Jul 2007 22:56 schreef:
Klopt Adriaan, maar bovendien stelt hij dat het wondvocht grote overeenkomsten heeft met mosterd...


Ok, zou heel goed kunnen lijkt mij.
Ingedikte etter lijkt een beetje op mosterd.
Als je de blaren lek prikt, kan je er best een kroketje in dopen natuurlijk. EvilMag ik even een teiltje aub.... puke
_________________
Have a sigar
(___{}____]]] ~ ~ ~ ~

Old soldiers never die
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RichardGeregistreerd op: 3-2-2005
Berichten: 13292

BerichtGeplaatst: 18 Jul 2007 22:12    Onderwerp: Reageer met quote

Wat ben je toch ook een viespeuk Van Kammen! Mad

Ben ik blij dat je niet in een kinderziekenhuis met open ruggetjes werkt!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 19 Jul 2007 11:04    Onderwerp: Reageer met quote

de naam "mosterd" gas zou wel degelijk doelen op de gele kleur van het àerosol (het wordt verspreid in druppelvorm en niet in gasvorm,hoewel het bij warme temperaturen begint te verdampen !! )
we hebben wel vastgesteld dat met het ouderworden,de kleur verandert naar roodbruin en zelfs zwart....
dat wij niet de enigen met yperietproblemen zijn is te lezen op de volgende site Rolling Eyes

http://www.commondreams.org/headlines05/1030-09.htm

greets,MMM
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 17 Jun 2010 23:55    Onderwerp: Reageer met quote

PAS OP - GEVAAR VOOR MOSTERDGAS

Misschien horen die borden ook - of juist - op de Nederlandse Zeeuwse stranden. Maar Zeeland weet nergens van. En de regeringen van België en Nederland steken letterlijk de koppen in het zand.
De schande van België ligt voor de kust en is grenzeloos.


--------------------------------------------------------------------------------


Door Rob Ruggenberg


'Vertrouwelijk' en 'Beperkte verspreiding' staat er op vrijwel alle officiële Belgische documenten die betrekking hebben op een onvoorstelbare hoeveelheid gifgas die vlak voor Knokke in zee ligt. Op enkele honderden meters van het strand. Op 2 meter diepte.

Vertrouwelijk - daarom weet het provinciebestuur van Zeeland van niets. Beperkte verspreiding - daarom heeft Rijkswaterstaat in Nederland er nog nooit over gehoord.

Belgische ambtenaren schrikken, melden zich ziek, of nemen de telefoon niet meer op als er vragen worden gesteld.

"Het is spijtig dat dit nu vlak voor het toeristenseizoen voor den dag komt", zegt de vroegere burgemeester Manu Desutter van Knokke, die nu parlementslid is. Hij weet van het gifgas, maar hij vreest voor de effecten van publiciteit daarover op de toeristenindustrie langs de kust.

"Alles wordt stil gehouden, meneer", erkent de baas van het VVV in Knokke. Nieuwsgierigen die informeren waar die gele bakens in zee voor dienen spelt hij op de mouw dat die een gebied met drijfzand markeren.

Senator Michael Maertens (59) uit Diksmuide is een van de weinigen die openheid wil: "Voor mij staat vast dat daar miljoenen tonnen munitie op de zeebodem zijn gedumpt. Een geheim rapport van het leger dat ik U helaas niet mag laten zien, duidt bovendien aan dat een groot deel daarvan gifgas bevat."

Mosterdgas
Dat legerrapport is niet de enige informatiebron. In het Bulletin of the Atomic Scientist becijfert wetenschapper J.P. Zanders van de Vrije Universiteit België dat hier ongeveer 1,1 miljoen liter zuiver gifgas moet liggen: vooral mosterdgas.

En de Gentse toxicoloog prof. A. Heyndrickx, een internationaal expert op het gebied van gifgas, zegt: "Het Belgische leger wil ons wijsmaken dat dit mosterdgas vlug door het zeewater wordt afgebroken, maar dat is absoluut niet waar. Het blijft dodelijk. Als een van de granaten breekt, komt het mosterdgas vrij en kan het op het strand aanspoelen in de vorm van kleine klompjes."

Senator Maertens wil dat zwemmers, duikers, surfers en strandgebruikers tegen dit gevaar worden gewaarschuwd. Hij wil duidelijke borden op de stranden. Dat moet volgens hem 'zeer snel' gebeuren. "Er mag met het nemen van maatregelen niet worden gewacht tot kinderen of zwemmers op het strand op een mosterdgasklomp gaan trappen."

Maertens doelt hier op de Belgische stranden, maar hoe zit het met de Nederlandse? De Nederlandse bergingsexpert Roel Donker legt het effect uit van de zeestroming in dit gebied: "De vloedstroom duurt korter en is krachtiger dan de eb. Daardoor drijft alles dat in België tevoorschijn komt rechtstreeks naar het noordoosten."

Wie op de kaart kijkt ziet het gevaar voor zich: slechts enkele kilometers ten noordoosten van de strekken zich de stranden van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren uit. Daar liggen drukbezochte badplaatsen als Cadzand, Zoutelande, Westkapelle, Domburg.

Paardenmarkt
De Paardenmarkt: zo luidt de naam van de smalle zandplaat die, vlak voor de Belgische kust, reikt van Zeebrugge tot aan de Nederlandse grens. De officiële zeekaart geeft hier diepten aan van 1,2 tot maximaal 4 meter.

Op Zeekaart D11 vormen vijf stippellijntjes op deze zandplaat - precies voor het strand van Knokke - samen een vijfhoek. In die vijfhoek staan een visje plus een ankertje getekend met een streep er door. Dat betekent dat in dit gebied niet gevist of geankerd mag worden.

Het gebied meet nog geen twee bij twee kilometer. Bakens (die vanaf het strand van Knokke duidelijk zichtbaar zijn) geven de hoeken aan.

Het gifgas en de andere munitie liggen op ten minste zeventien plaatsen binnen dit gebied. Het spul is gedeeltelijk bedekt onder een laag rottend slib.

In Nederland weet vrijwel niemand van deze onheilsplaats. Het provinciebestuur van Zeeland heeft er nog nooit van gehoord, meldt woordvoerder Patrick Windels. Ook de diverse afdelingen van Rijkswaterstaat in Zeeland en bij de directie Noordzee in Rijswijk zeggen van niets te weten.

Toch ligt het gifgas er al 75 jaar. Het stamt uit de Eerste Wereldoorlog. Het werd in 1971 bij baggerwerkzaamheden ontdekt en daarna door de Belgen stil, heel stil gehouden.


Slagvelden
In november 1918, toen de soldaten het Westelijk Front in Vlaanderen verlieten en naar huis gingen, bleven daar ontzagwekkende hoeveelheden ongebruikte munitie achter. Miljoenen granaten van Franse, Britse en Duitse makelij. Een groot deel bevatte gifgas.


De Britten waren de eersten die hun overgebleven munitie hier in zee dumpten. In het Public Records Office in Kew, bij Londen, ligt een dossier over deze transporten: in de periode juni tot september 1919 lieten de Britten ten minste zestienhonderd spoorwagons met munitie naar Zeebrugge rijden.


Daar, op de havendam, werd de munitie overgeladen op onderlossers, die de granaten even ten oosten van de havenmond in zee lieten vallen. De stortplaats wordt in dat Britse dossier niet nauwkeurig omschreven, maar was vrijwel zeker: de zandplaat genaamd Paardenmarkt.

In november van datzelfde jaar 1919 begon het Belgische leger met dumpingen op de Paardenmarkt. Ditmaal ging het om de Duitse munitie die op het slagveld was achtergebleven, vaak nog in de 'fabrieksverpakking': in kisten en kratten.

Bang
In een kranteverslag van een parlementair debat in België in 1919 staat dat de regering het dumpen in zee toen de enige oplossing achtte. De motivatie luidde: "omdat de bevolking bijzonder bang is voor het gifgas, nadat op tientallen plaatsen in het land munitieopslagplaatsen waren ontploft, wat vele tientallen levens had geëist."

Hoevéél de Belgen er die jaren dumpten weet niemand. Krantenberichten van die tijd spreken over het 'dagelijks' af en aan rijden van 'een paar honderd' spoorwagons. In een geheim Belgisch marine-rapport uit 1972 wordt geschat dat het ging om 300 ton per dag. De operatie - die onder leiding stond van de artillerieofficier De Ridder - duurde een half jaar.

Een ander regeringsrapport dat dateert van 17 juli 1990, onthult dat de Belgen destijds hoofdzakelijk Duitse 77 mm granaten in zee gooiden. "Uitgaande van de uitrustingsgegevens over het Duitse leger, schat men dat éénderde van die munitie giftig zou kunnen zijn, waarbij het vooral zou gaan om mosterdgas. Een obus bevatte driekwart liter mosterdgas", aldus dat rapport.
Obus is het Vlaamse woord voor granaat.

Houthulst
Senator Maertens schat dat hier in zee honderd maal zoveel gifgas ligt als in het bos Houthulst. In dat Westvlaamse bos liggen tienduizenden gifgasgranaten opgeslagen, allemaal blindgangers nog dagelijks die bij ploegen en bouwwerkzaamheden boven de grond komen. Die granaten liggen in dat bos in de open lucht door te roesten en worden nauwelijks bewaakt.

Maertens: "Als die partij in Houthulst zou ontploffen zou het gas plaatselijk in een omtrek van ongeveer negen kilometer alles vernietigen en doden. Vanuit Nederland zou ik me dus daar geen zorgen over maken, want de afstand tot de Nederlandse grens bedraagt veertig kilometer. Maar wat hier in zee ligt, dat is een ander verhaal. Dit is ook voor Nederland een serieus probleem."

Maertens wijst er op dat de Paardenmarkt vlak naast het havenhoofd van Zeebrugge ligt. Hij 'durft er niet eens aan te denken' wat er zou gebeuren als een schip op de zandplaat zou stranden.

Maertens vreest ook dat er nu al wat aan de hand is. De Paardenmarkt is biologisch geheel dood, terwijl in de omgeving nog wel plantaardig leven is. "Of dit komt door bijvoorbeeld verfresten of chloriden uit de haven van Zeebrugge, of dat er reeds gifgas vrijkomt, weet niemand. Het wordt niet eens onderzocht."

Het heelal
Over het gevaar dat het gifgas voor de mens oplevert, verschillen de meningen aanzienlijk. Manu Desutter, lid van de senaat voor de Christelijke Volks Partij, denkt dat het geen kwaad kan. Hij verwijt zijn collega Maertens (die senator is voor de Groenen) demagogie en paniekzaaierij.

Desutter: "Ik heb dertig jaar in de gemeentepolitiek van Knokke gezeten en ik heb nog nooit gehoord dat op ons strand iemand onwel is geworden."

Desutter vindt nietsdoen de beste oplossing. "Af en toe zal dan misschien zo'n granaat of bom doorroesten. Er komt dan een luchtbelletje op het water, maar dat is toch een héle kleine hoeveelheid in verhouding tot ons heelal. Daar maak ik mij niet echt zorgen over."

Toxicoloog prof. dr. Heyndrickx, de Belgische gifgas-expert wiens kennis internationaal wordt erkend ( hij heeft in Tokyo de Japanners geassisteerd bij de sarin-affaire ), maakt zich wél zorgen. "Het chloorgas en het fosgeen lossen op in het water, maar het mosterdgas absoluut niet. Dat blijft zeer gevaarlijk en actief."

Prof. Heyndrickx vindt het 'absoluut noodzakelijk' dat in het betrokken zeegebied meetstations worden gebouwd, die kunnen waarschuwen zodra mosterdgas vrijkomt. Hij heeft daar in het verleden telkenmale - tevergeefs - op aangedrongen, zegt hij.

Heyndrickx is dan ook verheugd over de aandacht die voor de zaak ontstaat. "Alleen als de pers er bij komt zal er in België iets gebeuren."

Via de huid
Mosterdgas is een kleurloze, olieachtige vloeistof die langzaam verdampt. Het gas is vooral voor de ogen en de ademhalingswegen gevaarlijk. Wie één of twee gram binnenkrijgt, sterft. Het kan ook via de huid binnendringen. Vijf gram op de huid is dodelijk.

De Nederlandse bergingsexpert Roel Donker heeft zich in de problemen met mosterdgas verdiept. "Als een granaat doorrot, gaat het mosterdgas in het water heel rustig zweven. Onder de 14 graden blijft het neutraal. Er vormt zich een soort korstje omheen, net zoiets als wanneer je een klompje vet een poos laat liggen."

"Maar dan spoelt dat klompje aan. Het zonnetje schijnt, het wordt warm, het korstje smelt... Ik wil niet cynisch klinken, maar een uur later is dat strand echt leeg. En het duurt verschrikkelijk lang voor de autoriteiten er achter komen wat er eigenlijk aan de hand was. Want het gas verdwijnt, het verprut als het ware, het lost langzaam op."

Goede staat
Het eerder aangehaalde Belgische defensierapport vermeldt dat marineduikers in 1972 enkele gas-obussen uit de Paardenmarkt boven water hebben gehaald. De granaten verkeerden in 'relatief goede staat'. Maar hoelang nog?

Senator Maertens haalt Deense rapporten aan die suggereren dat de mantels van zulke granaten rond het jaar 2000 zouden kunnen gaan doorroesten - maar niemand weet dat zeker.

Weinigen voelen er voor om de granaten te bergen. Prof. Heyndrickx: "Als je die obussen naar boven brengt, zal onvermijdelijk een aantal ontploffen. Je gaat hier dan grote miserie krijgen. Dat gevaar is zo groot dat het volgens mij niet opweegt tegen het risico van het te laten liggen. De zandtoevoer van de Noordzee op die plaats is zodanig dat we toch een zekere beschutting krijgen."

Hij zegt enkele jaren geleden benaderd te zijn door het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak, dat interesse had om de granaten te lichten. Maar Erik ter Haar Romeny van Smit Internationale (waar Smit Tak onder valt) zegt desgevraagd: "Het is levensgevaarlijk spul. We willen het niet eens aanraken. Wat ons betreft: laat maar liggen."

En berger Roel Donker zegt: "Zolang die granaten onder het zand blijven liggen rotten ze niet zo hard. Als er maar geen zuurstof bij komt. Maar over paar jaar, of over tien jaar, of twintig jaar - op een bepaald moment is het toch zover."

Europees probleem
Senator Maertens zegt: "Het kan daar niet eeuwig blijven liggen. We moéten iets doen. En dat wordt zo duur, dat België die kosten niet alleen kan dragen. Ik vind het een zaak van Europees belang."

Dat roept de vraag op wat buurland Frankrijk eigenlijk heeft gedaan met het gifgas dat in het Franse deel van het Westelijk Front achterbleef? Frankrijk had natuurlijk evenmin een oplossing. In het noorden, bij Vimy, bij Loos en bij Verdun, liggen grote verzamelplaatsen - vergelijkbaar met die van Houthulst - met half verroeste granaten. Ook die zijn vaak gevuld met gifgas. En ook daar gebeuren regelmatig dodelijke ongelukken.

En dit is niet alles. Maertens wijst op de zeekaart. Vlak buiten de haven van Duinkerken, nog net op Frans gebied, liggen nog vier van die onheilspellende gebieden met stippellijntjes en doorgestreepte visjes en ankers. "Maar de Fransen zwijgen er nog dieper over dan de Belgen."

De senator heeft inmiddels wel een idee hoe het gifgas kan worden opgeruimd: hij wil de Paardenmarkt inpolderen:

"In het bos Houthulst heeft het Belgische leger nu een fabriek gebouwd om de gifgasgranaten die daar liggen onschadelijk te maken. We kunnen natuurlijk niet die dingen bij Knokke uit zee halen en dan naar Houthulst vervoeren. Dat is te gevaarlijk. Maar als we de Paardenmarkt nu eens droogleggen, er een eiland van maken, zoals jullie in Nederland hebben gedaan met Neeltje Jans? Dan kunnen we op dat eiland net zo'n fabriek bouwen als in Houthulst."

Erik ter Haar Romeny van Smit Internationale reageert: "Dat lijkt mij een briljant idee."


Bron:
http://www.greatwar.nl/
_________________
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 17 Jun 2010 23:55    Onderwerp: Reageer met quote

Overheid laat 35 miljoen kilo munitie voor strand liggen
Knokke-Heist - De 35 miljoen kilogram munitie die al sinds 1919 op amper twee kilometer voor Knokke-Heist ligt, blijft onaangeroerd. Het gaat om miljoenen bommen, granaten en ander oorlogsmateriaal dat na de Eerste Wereldoorlog in zee werd gedumpt op de ondiepe zandplaat Paardenmarkt. De zee is daar nauwelijks 1,5 tot 5,5 meter diep. Diverse studies hebben bewezen dat er geen acuut gevaar is. Dat schrijven het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag.

"Sindsdien heeft zich een laag van één tot twee meter slib gevormd op de munitie", zegt Frederic Francken, de oceanograaf die de studie uitvoerde. "Die laag heeft alles goed afgedekt, waardoor de kans dat de obussen gaan roesten zeer klein is."
Het is niet geweten in welke mate de bommen doorgeroest zijn, want het is al van 1972 geleden dat een schip nog munitie bovenhaalde. Als de gifgasgranaten zouden doorroesten, zou mosterdgas, arseen en de springstof TNT vrijkomen. "Het arseen zou het grootste gevaar vormen omdat het gif tot op een halve meter rondom het depot voor vervuiling zou zorgen. Bij de andere stoffen spreken we van een paar centimeter", legt Francken uit.
"We laten de bommen liggen waar ze liggen", reageert staatssecretaris voor de Noordzee Etienne Schouppe (CD&V). "Ze opgraven zou enorm gevaarlijk en duur worden." Van het munitiestort worden elk jaar bodemstalen genomen om te zien of de giftige stoffen niet vrijkomen.

http://focus-wtv.rnews.be/nl/regio/wvl/nieuws/algemeen/overheid-laat-35-miljoen-kilo-munitie-voor-strand-liggen/article-1194719675585.htm
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
SpilingGeregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 998
Woonplaats: Coast

BerichtGeplaatst: 18 Jun 2010 12:55    Onderwerp: Reageer met quote

Waarom doet men geen beroep om enleke vrijwillige amateurs om die gasgranaten op een zaterdag namiddag te bergen? Dat gebeurde in het verleden toch ook en het stond toen in de Nederlandse kranten dat het zo'n lovenswaardig initiatief was. Waar blijft de reactie van Theo Toebosch en de visie van het NRC dagblad?
_________________
"Less is More" (Mies van der Rohe)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
KarijnGeregistreerd op: 30-10-2009
Berichten: 889

BerichtGeplaatst: 18 Jun 2010 15:32    Onderwerp: Reageer met quote

ik vraag me af of er uiteindelijk toch niet geruimd moet gaan worden, dit met het oog op veiligheid en milieu.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
FixbayonetbunnyGeregistreerd op: 25-7-2008
Berichten: 651
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: 18 Jun 2010 15:57    Onderwerp: Reageer met quote

Spiling @ 18 Jun 2010 13:55 schreef:
Waarom doet men geen beroep om enleke vrijwillige amateurs om die gasgranaten op een zaterdag namiddag te bergen? Dat gebeurde in het verleden toch ook en het stond toen in de Nederlandse kranten dat het zo'n lovenswaardig initiatief was. Waar blijft de reactie van Theo Toebosch en de visie van het NRC dagblad?


Lijkt me geen klusje voor amateurs.
_________________
"War is the sum of all evil"
Thomas "Stonewall" Jackson 1861
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
derwisjGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 7609
Woonplaats: aalst

BerichtGeplaatst: 18 Jun 2010 17:34    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vraag me af of het ruimen niet juist meer gevaar gaat opleveren dan het gewoon laten liggen...de munitie is waarschijnlijk reeds overdekt met een goeie zandlaag, die isolerend werkt; en is het gevaar niet groter dat het beton waarin de munitie zit scheurt als ze gemanipuleerd wordt?
pascal
_________________
http://www.feitelijkverenigd.be/wp-content/uploads/2005/08/banner-CTIDK-bovenaan.jpg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Finnbar
Moderator


Geregistreerd op: 5-11-2009
Berichten: 6982
Woonplaats: Uaso Monte

BerichtGeplaatst: 06 Mrt 2014 19:35    Onderwerp: Dreigende Dieptes Reageer met quote

Vanavond op Canvas, omstreeks 21.30:

Dreigende Dieptes

Enkele honderdduizenden tonnen oorlogsmunitie liggen op de bodem van de wereldzeeën. Niemand weet precies hoeveel, en niemand weet hoeveel daarvan geladen zijn met gifgas. Ook voor onze kust, hooguit een kilometer van het strand van Knokke-Heist, ligt een voorraad. En daarvan weten we sinds kort wel zeker dat het allemaal gifgasbommen zijn. Het gevaarlijke goedje bergen of vooral onaangeroerd laten, voor die keuze staan de overheden, bij ons en elders. Panorama onderzoekt of ze de goede keuze maken
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
maxmadmartinGeregistreerd op: 27-11-2006
Berichten: 2229
Woonplaats: oostende

BerichtGeplaatst: 06 Mrt 2014 20:11    Onderwerp: Reageer met quote

hoi,
bedankt voor de tip,ga het opnemen en na het bekijken ervan wel eens een commentaar posten Wink
grtz,MMM poppy
_________________
People always have been the foolish victims of deception and self-deception in politics, and they always will be, until they have learned to seek out the interests of some class or other behind all moral, religious, political and social phrases, declarations and promises.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Lingekopf
Bismarck


Geregistreerd op: 19-10-2006
Berichten: 16013
Woonplaats: Binnen de Atlantikwall en 135 km van het WO1-front

BerichtGeplaatst: 06 Mrt 2014 22:46    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vraag me af of mijn landgenoten beseffen dat gifwolken met de meest voorkomende windrichting over Rotterdam, Utrecht en Amsterdam kunnen waaien... Rolling Eyes
_________________
"Setzen wir Deutschland, so zu sagen, in den Sattel! Reiten wird es schon können..... "
"Wer den Daumen auf dem Beutel hat, der hat die Macht."

Otto von Bismarck, 1869
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mirjam
Moderator


Geregistreerd op: 5-1-2006
Berichten: 3303
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 06 Mrt 2014 23:09    Onderwerp: Reageer met quote

Maar omdat het op de bodem van de zee ligt hebben voorlopig alleen de vissen er last van Embarassed
_________________
Beware of half truths--yours may be the wrong half
Don't lose your temper--no one else wants it
the reverend Tubby Clayton

http://hvhwo2.wordpress.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3102
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 07 Mrt 2014 10:42    Onderwerp: Reageer met quote

Lingekopf @ 06 Mrt 2014 22:46 schreef:
Ik vraag me af of mijn landgenoten beseffen dat gifwolken met de meest voorkomende windrichting over Rotterdam, Utrecht en Amsterdam kunnen waaien... Rolling Eyes


Off topic: wat dacht je van de gifwolken die de Europoort, Botlek en Maasvlakte produceren en die over onze regio waaien Embarassed
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 19 Mrt 2014 18:08    Onderwerp: Reageer met quote

Bommenkerkhof onder Noordzee groter en giftiger dan gedacht

De WOI-dumpsite in de ondiepe kustwateren vóór Heist bevat zeer waarschijnlijk veel meer gifgas dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van historische bronnen.

Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd telkens een hoop ongebruikte munitie in zee gekieperd. Ook voor de Belgische en Nederlandse kust. Ter hoogte van Knokke en in de Oosterschelde liggen twee van de grootste munitiestorten van de Noordzee. Het is er verboden te vissen of het anker uit te werpen, want er liggen grote hoeveelheden granaten, deels geladen met gifgas, op en in de bodem.

Het scheelde niet veel of de Paardenmarkt was voorgoed in de vergetelheid geraakt. De stortplaats, vernoemd naar de zandbank waarop ze ligt, werd ‘herontdekt’ in 1971, tijdens baggerwerken bij Zeebrugge. Duikers zagen toen tientallen obussen en granaten op de zeebodem liggen, vlak voor de kust van Knokke-Heist. Hadden de baggeraars pas enkele jaren later hun werken uitgevoerd, dan hadden ze wellicht niets gevonden. Door de forse uitbreiding van de haven van Zeebrugge een jaar later, in 1972, werd de zeestroming immers omgelegd en kwam een dikke sliblaag op de Paardenmarkt en op het munitiestort te liggen.De werkelijke omvang van de stortplaats kwam pas in de jaren 1980 aan het licht, dankzij magnetometrisch onderzoek – dat metalen verstopt onder de bodem kan opsporen. Op de zeekaart van de Belgische territoriale wateren verscheen prompt een ingekleurde vijfhoek met een oppervlakte van drie vierkante kilometer, waar een permanent visverbod geldt.


Internationaal probleem
De Belgische en Nederlandse munitiestortplaatsen zijn verre van uniek. Hoeveel er in totaal wereldwijd op de zeebodem liggen, is niet bekend. Maar dat het er veel zijn – ettelijke honderden – staat vast. Het Amerikaanse Center for Nonproliferation Studies (CNS) heeft 127 sites kunnen identificeren. Het gaat alleen om sites waar zeker ook chemische wapens liggen. Het totale aantal zal dus veel hoger liggen.

De meeste munitie werd gedumpt vlak na Wereldoorlog I en II. Door de chaotische omstandigheden waarin dit vaak gebeurde, is documentatie schaars. Ook tijdens de Koude Oorlog dumpten de Amerikanen en de Russen grote hoeveelheden munitie en oorlogstuig in zee.

Het CNS telt alleen al in de Noordzee en in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan meer dan tachtig munitiestortplaatsen. Enkele zwarte punten zijn het Skaggerak (in deze zeestraat tussen Denemarken en Noorwegen werden na WOII 45 schepen vol met munitie tot zinken gebracht), Beaufort’s Dyke (in de zee-engte tussen Ierland en Schotland ligt meer dan een miljoen ton oorlogsmateriaal) en de Duitse Bocht (bij de Noord-Friese eilanden werd op 16 verschillende locaties wapentuig gedumpt).

De onbereikbaarheid van de met zand en slib bedekte munitie enerzijds, en de grote risico’s verbonden aan het graven in deze zandbank anderzijds, maakten schattingen over de omvang en de samenstelling van de munitie die op de Paardenmarkt ligt te roesten moeilijk. De tot op vandaag gehanteerde cijfers zijn dan ook op drijfzand gebouwd.

De raming van een totaalhoeveelheid van 35.000 ton munitie berust integraal op één getuigenis, uit de tweede hand en ‘herverteld’ na ruim een halve eeuw. Daarin stelt voormalig directeur van de baggerfirma Decloedt dat gedurende zes maand a rato van 300 ton per dag werd gestort. De veronderstelling dat van deze munitie, een derde gifgas betreft, volgde dan weer indirect uit de verhouding in munitiegebruik op het eind van de oorlog door de Duitse artillerie en dus niet uit registraties bij de stortoperatie ter plaatse.

Nieuw speurwerk door dr. Luc Vandeweyer (Rijksarchief) en dr. Tine Missiaen (Universiteit Gent), brengt een heel andere waarheid aan het licht. Uit nooit eerder doorplozen dossiers van het Bestuur van het Zeewezen, van de Recuperatiedienst van het Belgisch Leger en van het kabinet van toenmalig Belgisch minister van oorlog Masson blijkt dat het bij het storten op de Paardenmarkt van achtergebleven munitie uitsluitend ging om gifgasgranaten. De gedumpte munitie op de Paardenmarkt bestaat dus hoogstwaarschijnlijk vrijwel volledig, in plaats van voor een derde deel, uit gifgasgranaten.

Tekenend hiervoor is dat het betreffende subdossier uit het archief van het Bestuur van het Zeewezen als titel meekreeg: “Immersion d’obuz à gaz asphyxiant”. Chemische munitie leverde immers het grootste gevaar op en kon niet, zoals bij conventionele munitie gebruikelijk was, in een kuil aan land gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht; de kans dat dampen door de wind oncontroleerbaar zouden worden weggeblazen was immers te groot.

Zes maanden lang voer een baggerfirma dagelijks uit om munitie van het IJzerfront in zee te dumpen

Daarom scheidde de ‘Service de la Récupération’ van het Belgische leger na WOI de achtergebleven munitie systematisch in chemische en ‘gewone’ granaten, zo blijkt. De chemische munitie werd opzijgelegd om naar zee te worden afgevoerd. De conventionele munitie werd in de directe buurt aan land gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De dienst Hydrografie van het Bestuur der Zeewezen had de Paardenmarkt aangewezen als ideale stortplaats, vermits het een ‘banc absorbant’ betrof waarin de granaten zouden wegzinken en spoedig onder het slib zouden verdwijnen. Als gevolg hiervan vertrokken de dumpingschepen vanuit de haven van Zeebrugge. Over de precieze aantallen obussen begraven op de Paardenmarkt blijft de briefwisseling vaag. Zeker is dat een belangrijk deel van de achtergebleven chemische munitie, honderdduizenden gifgasgranaten voor het overgrote deel van Duitse origine, hier terecht is gekomen.

Gifgas
De BMM is, als onderdeel van het Belgisch Ministerie van de Noordzee, samen met het Ministerie voor Volksgezondheid en Leefmilieu verantwoordelijk voor de opvolging van het munitiestort op de Paardenmarkt. De slib- laag die sinds de uitbreiding van de haven van Zeebrugge in 1972 op de Paardenmarkt ligt, functioneert als een veiligheidsdichting bovenop de stortplaats. ‘De sliblaag is gemiddeld twee meter dik, maar die dikte varieert sterk van plaats tot plaats. Aan de kustzijde is ze op sommige plaatsen dikker dan vier meter. Maar vooral aan de noordwestelijke kant van de Paardenmarkt, waar nog erosie optreedt door het havenverkeer, is de sliblaag dun’, zegt Francken.

Volgens Tine Missiaen, geoloog aan de Universiteit Gent, creëert de sliblaag een zuurstofarm milieu als gevolg van de productie van methaangas door rottend organisch materiaal. ‘Daardoor roesten de metalen omhulsels van de munitie erg traag. De granaten die duikers in 1971 opdiepten, waren volgens de toenmalige rapporten in opmerkelijk goede staat’, aldus Missiaen, die tien jaar geleden een reeks akoestische bodemmetingen uitvoerde bij de Paardenmarkt. ‘Het is zeer aannemelijk dat de munitie ook op dit moment nog niet al te zwaar is aangetast’, merkt Frederic Francken op.

Wat als …?
Dat de gifgasgranaten onder de metersdikke sliblaag zullen doorroesten en hun toxische inhoud vrijgeven, is erg onwaarschijnlijk. Maar een gestrand schip zou wel voor problemen kunnen zorgen. Als dat tegen de granaten botst, kunnen die plotseling openbarsten.

In de Oosterschelde ligt TNT en witte fosfor

Om die reden geldt er al jaren een vis- en ankerverbod boven de Paardenmarkt. Toch wordt er soms nog stiekem gevist. ‘Tijdens ons onderzoek, tien jaar geleden, konden we duidelijk sporen ontwaren van vis- en sleepnetten op de bodem’, zegt Tine Missiaen. Als een visser een gifgasgranaat naar boven haalt, dan lopen in de eerste plaats hijzelf en zijn bemanning gevaar. Mosterdgas kan bij contact ernstige brandwonden veroorzaken, om maar te zwijgen van het ontploffingsgevaar.


Lees verder: http://eoswetenschap.eu/artikel/bommenkerkhof-onder-noordzee-groter-en-giftiger-dan-gedacht
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 02 Mei 2019 16:05    Onderwerp: Reageer met quote

Duikers vinden sporen mosterdgas voor Belgische kust

Op twee plekken voor de kust van Vlaanderen hebben duikers sporen van mosterdgas gevonden. Daar ligt een munitiestortplaats met ongeveer 35.000 ton bommen uit de Eerste Wereldoorlog.

Lees het artikel verder bij NOS
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7059

BerichtGeplaatst: 02 Mei 2019 19:09    Onderwerp: Reageer met quote

First World War mustard gas leaks from Belgian underwater grave

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/05/02/first-world-war-mustard-gas-leaks-belgian-underwater-grave/?WT.mc_id=tmg_share_fb&fbclid=IwAR2Zq5CKKDObjewAwpgv4MZfk9XUfwfALWAaKNRvZdj-7vBee4RvBSNV6AI
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WO1 in het nieuws Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group