Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Eerste wereldoorlog en de Ortler

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Italiaans front/Isonzo Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 26 Dec 2009 23:33    Onderwerp: Eerste wereldoorlog en de Ortler Reageer met quote

Eerste wereldoorlog en de Ortler

Het hoogste niemandsland uit de geschiedenis deel 1
door Kees Nijdam
De waard van de Alpinihut haalde z'n schouders op. "Vorige week kwamen er nog twee met zo'n granaat" zei hij en onderstreepte zijn woorden met het gebaar van een visser die omstanders van de omvang van z'n vangst probeert te overtuigen. Ook de parkwachter toonde geen enkele belangstelling. Achteloos wierp ik de handvol gevonden kogels in het puin op de helling. Wat maakt het uit of ze op de gletsjer liggen of hier.

80 jaar geleden
Toen de Italianen in mei 1915 het Verbond met Oostenrijk/Hongarije opzegden en zich aan geallieerde zijde schaarden, ging men ervan uit dat de Oostenrijkers een gemakkelijke prooi zouden vormen. Er waren zelfs nauwelijks voorbereidingen getroffen voor een oorlog. Het grootste deel van de geregelde Oostenrijkse troepen bevond zich immers ver van de Alpen aan de fronten in het oosten. Bovendien zagen de Oostenrijkse verdedigingswerken - de vestingwerken in de toegangsdalen - er niet echt imposant uit... De Italianen vergisten zich.
In Tirol bestond een goed georganiseerd vrijwilligerscorps: de Triolen Tiroler, een organisatie van op militaire leest geschoeide lokale schuttersverenigingen. Ze benoemden zelf hun officieren..... Schutters tussen 17 en 80 jaar, trouw aan hun vaderland en bereid daarvoor tot het uiterste te gaan, al sinds 1511.

Oorlogsverklaring
De schutters reageerden zeer alert op de oorlogsverklaring. Binnen een paar dagen werden, met ondersteuning van vrienden en familieleden, langs de hele grens tal van hoge posities bezet, na verloop van tijd overgegeven aan het reguliere Oostenrijkse leger, en in de meeste gevallen tot het einde van de oorlog behouden. De initiatieven van de schutters pasten niet goed in de verdedigingstrategie van het Oostenrijkse leger die zich richtte op het blokkeren van de dalen. Zo werden in de eerste dagen van de oorlog door het leger de bruggen tussen Stilfs en Trafoi opgeblazen in een poging het de Italianen moeilijk te maken de dalvlakte bij Prad te bereiken en zo rechtstreeks door te marcheren naar Meran. Het opblazen van deze bruggen belemmerde echter de bevoorrading van de schutters die het Stilfserjoch bezet hielden...

Tirolers in verzet
Door de snelle bezetting van vele hoge toppen en passen slaagden de schutters erin te voorkomen dat de strijd in de dalen moest worden uitgevochten. Tirol bleef daardoor een bezetting bespaard, hetgeen niet kon verhinderen dat het gebied na de oorlog, tot grote ontgoocheling van de Zuid-Tirolers en met name de schutters, bij Italië werd gevoegd.
De Tirolers bezetten in de zomer van 1915 o.a. het Stilfserjoch, Payerspitze, Königsjoch, Cevedalepas, Palon de la Mare en de Monte Vioz. De Italianen nestelden zich op de Hohe Schneide, Trafoier Eiswand, Ortlerpas en Hochjoch. Met de bezetting van de Ortler en de Königspitze in de volgende jaren beschikten de Tirolers over de meeste hoge posities in het Ortler-gebied.
Heftig gevochten is er in het gebied niet. De meeste slachtoffers vielen niet door de kogels en granaten van de tegenstander maar door lawines en andere ontberingen; vooral in de lange winters met temperaturen die niet zelden beneden de min 40 graden kwamen en sneeuwstormen die de 100 km/u ruimschoots overschreden. 12 maanden per jaar strijd tegen de elementen.

Restanten
In de loop van de oorlog ontstond aan beide zijden een uitgebreid systeem van uitkijkposten, stellingen en ondersteuningsposten. Kabelbanen naar o.a. het Stilfserjoch, de Payerhut en het Königsjoch verzorgden de bevoorrading en telefoonverbindingen de communicatie. Op het eerste gezicht is er weinig van overgebleven, maar wie z'n ogen goed de kost geeft en enige verbeelding heeft kan een interessante tour maken over het hoogste niemandsland uit de geschiedenis.

In dit gebied maakte Kees Nijdam een tocht.

http://www.jvdv.demon.nl/ortler/historietocht.htm
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Big BlunderGeregistreerd op: 31-8-2012
Berichten: 319

BerichtGeplaatst: 28 Nov 2015 23:05    Onderwerp: Baracke auf der Königspitze Reageer met quote

Steeds meer stukken van een van de hoogst gelegen barakken van het Ortlerfront komen te voorschijn, zoals deze barak net onder de top van de Königspitze.
Door de hoge gemiddelde dagtemperatuur dit jaar, is het smelten van het sneeuw en ijs versneld, waardoor er nu zelfs een groot gedeelte van de barak zichtbaar is.
De inhoud van de barak is in verzekering gesteld, en de barak is verankerd voor de winter, ook met oog op eventuele diefstal.

http://www.ortlerfront.org/allgemein/baracke-auf-der-koenigspitze

Groeten Frank.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Big BlunderGeregistreerd op: 31-8-2012
Berichten: 319

BerichtGeplaatst: 29 Nov 2015 9:26    Onderwerp: Websites Ortlerfront Reageer met quote

Op het internet nog 2 interessante artikelen gevonden over het Ortlerfront.

http://www.nzz.ch/lebensart/outdoor/auf-den-spuren-des-ersten-weltkriegs-1.18546699

http://www.br.de/radio/bayern1/sendungen/rucksackradio/sonstiges/rucksackradio-1915-1918-die-ortler-front100.html

Groeten Frank.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Big BlunderGeregistreerd op: 31-8-2012
Berichten: 319

BerichtGeplaatst: 13 Okt 2016 9:54    Onderwerp: Der Erste Weltkrieg im Ortlergebiet Reageer met quote

Aanvullende informatie over de Eerste Wereldoorlog in het Ortlergebied.
Er is nu ook een nieuwe website genaamd `Ortler Sammlerverein`

http://www.ortlerfront.org/

Op deze website staan nieuwe artikelen over dit gedeelte van het front, maar ook info over andere plaatsen aan het Südwestfront.
Ook worden er wandeltochten georganiseerd langs het Ortlerfront, en zijn er regelmatig updates van Ausstellungen en musea.

Voor wie zich nog wat verder wil verdiepen in de geschiedenis van het Orlter gebergte in de Eerste Wereldoorlog,
zijn er de volgende boeken beschikbaar;Groeten Frank.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Big BlunderGeregistreerd op: 31-8-2012
Berichten: 319

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2016 8:54    Onderwerp: Tirolerland.tv - Ortlerfront 1915-1918 Reageer met quote

Ook een hele mooie website over het Ortlerfront in de Eerste Wereldoorlog, is de website van Tirolerland.tv met heel veel foto's van Oberleutnant Franz Haller.

http://www.tirolerland.tv/ortlerfront/Deze historische beelden werden gemaakt door Oberleutnant Franz Haller (1894-1989) die voor de verdediging van het Südwestfront gestationeerd was in Sulden.Een interview met Oberleutnant Franz Haller is o.a. te zien op de DVD "Der Alpenkrieg 1915-1918 Front in Eis und Fels" met als extra de speelfilm "Standschütze Bruggler"Groeten Frank.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Italiaans front/Isonzo Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group