Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3102
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 04 Sep 2014 18:37    Onderwerp: Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog Reageer met quote

Quote:
Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Grote gevolgen voor de strijd om gelijke rechten.

De inzet van Afro-Amerikaanse soldatens tijdens de Eerste Wereldoorlog was zeer omstreden. Anders dan in het Franse leger, waar Afrikaans-koloniale soldaten vanaf het begin meevochten en als helden vereerd werden, was blank Amerika doodsbang voor de terugkerende soldaten die meer dan ooit gelijke burgerrechten opeisten. Het leidde tot rassenrellen en lynchpartijen.

In de zomer van 1917 kwamen de eerste Afro-Amerikaanse soldaten in Frankrijk aan. De Amerikaanse legerleiding wilde de zwarte troepen niet inzetten voor de strijd aan het front, maar voor ondersteunende diensten. Ze verrichten veelal zwaar lichamelijk werk en hielden zich o.a. bezig met de aanleg van (spoor)wegen en kanalen, het lossen van schepen of het graven van loopgraven. Na de oorlog moesten ze de rottende lijken van gesneuvelde soldaten herbegraven. In totaal zouden zo’n 350.000 zwarte Amerikaanse soldaten aan het Westelijk front dienen.

De opperbevelhebber van de American Expeditionary Forces, generaal John Pershing, besloot na overleg met de Franse maarschalk Philippe Pétain besloot om de regimenten te laten opgaan in het Franse leger. Frankrijk had er, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en veel andere landen, geen probleem mee om zwarte soldaten aan het front mee te laten vechten.

Harlem Hellfighters

De Afro-Amerikanen werden door de Fransen in speciale trainingskampen klaargestoomd voor de strijd. Na opleiding werden ze naar het front gestuurd. Zo werd het beroemdste regiment, de fameuze Harlem Hellfighters, in mei 1918 ingezet tegen de Duitse offensieven in de Campagne en bood het succesvol tegenstand tijdens het laatste Duitse zomeroffensief. Vanwege bewezen diensten ontvingen de Hellfighters later het Croix de Guerre van de Franse overheid. Naar schatting zijn er zo’n 750 tot 800 Afro-Amerikanen in de Europese loopgraven omgekomen.

Opmerkelijk is het feit dat veel Franse militairen de zwarte soldaten boven de blanke prefereerden, omdat ze zich beter gedroegen. Vermoedelijk kwam dat door de strengere discipline waaraan zij door hun officieren waren onderworpen. Veel zwarte Amerikanen hadden het gevoel twee oorlogen te voeren: tegen de Duitsers en tegen hun blanke officieren.

Op 26 september 1918 begon het laatste Frans-Amerikaanse offensief. Daaraan namen alle zwarte eenheden deel. Zij ontvingen hier echter nooit bewijzen van erkenning voor van de Verenigde Staten. Ook mochten ze niet, anders dan de Britse en Franse zwarte soldaten, meelopen in de grote overwinningsparade van 14 juli 1919 in Parijs. De Harlem Hellfighters mochten als uitzondering wel op 17 februari 1919 meelopen in de overwinningsparade in New York.

Red Summer

De Afro-Amerikaanse soldaten die na de oorlog terugkeerden werden over het algemeen niet met open armen ontvangen. In 1917 werden er 36 zwarten gelyncht, in 1918 was dat aantal toegenomen tot 60, waaronder een aantal zwarte soldaten. Het zou alleen maar erger worden.

Op 27 juli 1919 werd Eugene Williams, een zwarte jongen uit Chicago, door een woedende blanke menigte gestenigd. Zijn misdaad: hij was al zwemmend afgedreven naar het blanke gedeelte van het strand bij 29th Street. Vervolgens reden duizenden blanke mannen de zwarte wijken in en begonnen daar te schieten op alles wat bewoog. De rellen zouden vijf dagen aanhouden, waarbij 38 doden vielen en ruim 500 gewonden. Het was de inleiding voor wat de geschiedenis in zou gaan als de "Red Summer" van 1919, waarbij het "red" refereerde aan vermeende communistische betrokkenheid.

De rassenrellen duurden tot ver in het najaar en waren de ergste uit de geschiedenis Verenigde Staten. Ze werden mede veroorzaakt door de massale concurrentie van de (terugkerende) zwarte én blanke arbeiders in de noordelijke industriesteden, en het ressentiment van de blanke Amerikanen voor de erkenning van de zwarte soldaten die hadden deelgenomen aan de oorlog.

Zwarte soldaten werden soms zelfs gelyncht enkel en alleen omdat ze een Amerikaans legeruniform aanhadden. Veel van de 76 in 1919 gerapporteerde lynchpartijen betroffen teruggekeerde zwarte soldaten.

Eén van de grootste rellen brak uit op 1 oktober in Elaine, Arkansas. Zwarte pachters wilden zich verenigen om betere arbeidsomstadigheden af te dwingen. Het verzet liep compleet uit de hand met vijf doden aan blanke kant en tussen de 100 en 200 zwarte pachters. (zie ook documentaire rechts op de pagina)

De roep om gelijke burgerrechten was door de oorlogservaringen sterker geworden. Veel Amerikaanse blanken vreesden dat de teruggekeerde zwarte soldaten in Frankrijk waren “besmet” met Europese waarden en normen. ‘How’re you gonna keep ’em down on the farm after they’ve seen Paree?’ zo luidde een passage uit een populair lied uit die tijd.

French-women-ruined niggers’

Veel blanken vreesden dat zwarten nu ook het ‘voorrecht’ zouden gaan opeisen op seksuele omgang met blanke vrouwen. Deze angst was vooral in het zuiden erg groot. Volgens een zuidelijke senator moest de regio daarom gezuiverd worden van ‘French-women-ruined niggers’. De angst leidde tot gruwelijke lynchpartijen waarbij de slachtoffers hun eigen geslachtsdelen moesten opeten, voordat ze werden vermoord.

Door hun ervaringen in Frankrijk waren de Afro-Afrikaanse soldaten een stuk assertiever geworden. Ze vochten nu veel zelfverzekerder terug dan bij rassenrellen vóór de oorlog. Bovendien beschikten ze over geïmproviseerde wapens. Volgens James Weldon Johnson, leider van de in 1909 opgerichte National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), was dit ‘een hoopvol teken van onze sociale volwassenheid’.

Ondertussen raakten veel zwarte Amerikanen steeds gefrustreerder over het feit dat de Verenigde Staten ‘de wereld veilig poogden te maken met democratische waarden’ terwijl de gemiddelde zwarte in een zuidelijk staat amper veilig de straat op kon.

De militaire emancipatie van de Afro-Amerikaanse soldaat zou zich pas met de Tweede Wereldoorlog voltrekken, toen ze wel actief en gelijkwaardig aan het front meevochten. Daarmee werd een nieuwe impuls gegeven aan de rassenongelijkheid, die pas in 1964 officieel zou worden opgeheven. Pas in de Vietnamoorlog streden zwarte en blanke soldaten volkomen gelijkwaardig zij aan zij.


http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2014/september/Afro-Amerikaanse-soldaten-Eerste-Wereldoorlog-rassenrellen-1919.html
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
shabu
Cheffin


Geregistreerd op: 7-2-2006
Berichten: 3102
Woonplaats: Hoek van Holland

BerichtGeplaatst: 04 Sep 2014 18:38    Onderwerp: Reageer met quote

Een website over de Red Summer

Quote:
The Red Summer refers to the race riots that occurred in more than three dozen cities in the United States during the summer and early autumn of 1919. In most instances, whites attacked African Americans. In some cases many blacks fought back, notably in Chicago, where, along with Washington, D.C. and Elaine, Arkansas, the greatest number of fatalities occurred.[1] The riots followed postwar social tensions related to the demobilization of veterans of World War I, both black and white, and competition for jobs among ethnic whites and blacks. The riots were extensively documented in the press, which along with the federal government conflated black movements to bolshevism. "Armed resistance" movements started as a response to the riots. Dr. George Edmund Haynes wrote a report stating that lynching was a major problem within the United States.
The activist and author James Weldon Johnson coined the term "Red Summer." Employed since 1916 by the National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) as a field secretary, he built and revived local chapters of that organization. In 1919, he organized peaceful protests against the racial violence of that summer.[2][3]


http://www.thecoli.com/threads/the-red-summer-of-1919-the-race-war-no-one-remembers-inherently.190896/
_________________
If any question why we died
Tell them, because our fathers lied
-Rudyard Kipling-

http://ww1relics.com/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45652

BerichtGeplaatst: 13 Sep 2014 11:01    Onderwerp: Reageer met quote

Nog iets gevonden:
http://historyproject.ucdavis.edu/lessons/view_lesson.php?id=37
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 6970

BerichtGeplaatst: 13 Sep 2014 11:24    Onderwerp: Reageer met quote

zie topic:
http://forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=11013
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Aanloop en nasleep van de Eerste Wereldoorlog Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group