Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Finland 1918 - bezoek zomer 2011

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
AOK4Geregistreerd op: 10-11-2006
Berichten: 2423
Woonplaats: Wevelgem

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2011 16:43    Onderwerp: Finland 1918 - bezoek zomer 2011 Reageer met quote

Zoals sommigen op dit forum wel weten, ben ik "nogal" geïnteresseerd en bezig met Finland en zijn geschiedenis tijdens WO1 (voor wie het nog niet moest weten: die interesse kwam er na de ontmoeting van een Finse schone op het colloquium in Ieper in 2007 - zei er iemand dat colloquia en dergelijke saaie bedoeningen zijn?).
Dit alles leidt ertoe dat ik intussen een degelijke verzameling materiaal, boeken en foto's heb over Finland en zijn rol in WO1.
Finland behoorde in 1914 nog tot Rusland en vormde als een apart groothertogdom een persoonlijke unie met Rusland in de persoon van de tsaar (Finland was in 1809 door Zweden aan Rusland overgedragen na een voorZweden nefaste oorlog). Finland was vrijgesteld van militaire dienst (dit was afgekocht), maar er dienden wel enkele vrijwilligers in het Russisch leger (voornamelijk officieren uit de hogere kringen). De groeiende onvrede met de toenemende russificatie van het land leidden tot een ondergrondse beweging die toenadering zocht met Duitsland. Tijdens de oorlog ontvluchtten een 2.000tal Finnen het land om een opleiding te krijgen in Duitsland (als Königlich Preussisches Jäger-Bataillon Nr. 27). Begin 1918 brak in Finland een burgeroorlog uit tussen de "Witten" (onder militaire leiding van Generaal Mannerheim, die gediend had in het Russisch leger) en de "Roden" (gesteund door de Bolsjewieken). De Witten vroegen en kregen de steun van Duitsland, dat de zogenaamde "Ostsee-Division" stuurde en ook de Jägers terugstuurde. Deze Jäger vormden uiteindelijk de kern van het officierskorps van Finland.
De burgeroorlog werd behoorlijk snel in het voordeel van de Witten beslecht, onder meer door de inzet van de Duitse troepen en de superioriteit van het officierskorps (voormalige Russische officieren, Zweedse officieren en de Jäger). Tijdens en vooral ook na deze burgeroorlog werden er nogal wat misdaden begaan, waarbij uiteindelijk vooral aan Rode kant heel veel slachtoffers vielen (executies, schabouwelijke toestanden in de gevangenkampen, ...). De gebeurtenissen van 1918 blijven tot vandaag voor controverse zorgen.

De monumenten en graven uit 1918 van de Witten en Duitsers werden ononderbroken verzorgd en in ere gehouden. De graven voor de Roden zijn vooral vanaf 1940 in ere hersteld (na een min of meer geslaagde verzoening door de gebeurtenissen van de Winteroorlog 1939-1940).

Dit als algemene inleiding en achtergrond bij het reisverslag.Grafmonument voor een aantal gesneuvelde Duitsers van Garde-Ulanen-Regiment 3 in Vantaa.Monument voor twee gesneuvelde Duitsers in Kirkkonummi.Vapaudenpatsas (vrijheidsmonument) in Kirkkonummi.Grafmonument voor Xaver Brummer (Bayrische Gebirgsartillerie) in Alberga/Leppävaara. (zie ook http://weegee.espoo.fi/museot/verkko/valli/vasak.htm)

Rond Helsinki (maar ook elders in Finland) werd door de Russen tijdens WO1 een verdedigingsgordel gebouwd. Deze moest bezet worden in geval van een Duitse landing in het land. De bouw gebeurde aanvankelijk door Finse arbeiders en later door Chinese arbeiders (cfr. het Chinese Labour Corps). De aanvoer van goedkope Chinese arbeidskrachten was trouwens één van de indirecte aanleidingen tot de crisis in Finland eind 1917.De verdedigingsgordel rond HelsinkiDetail van de verdedigingswerken in de buurt van het spoorwegstation van Alberga/Leppävaara. De resten die vandaag de dag nog voorhanden zijn, zijn beschermd (maar helaas bitter weinig onderhouden of toeristisch benut). In deze omgeving braken de Duitsers ook door de Rode verdedigingslijn rond Helsinki omdat de Roden de gewoonte hadden om stellingen niet te bezetten als er geen gevechten waren.Met allerlei vuiligheid half gevulde loopgraaf.De loopgraven zijn meestal in de rotsen uitgehouwen en hier en daar met beton verstevigd.Betonnen borstwering.In de rotsen werden diepe schuilplaatsen gebouwd.In de loopgraven groeien de struiken.

Op de voorgrond een geschutspositie.Iets ten zuiden van Leppävaara. Een observatiepost. De meeste schuilplaatsen zijn in beton gebouwd, maar hadden een houten (?) dakbedekking die nu verdwenen is.Betonnen loopgraaf.Informatieplaat (de enige die ik totnogtoe zag, weliswaar voor de mooiste site die ik al bezocht) op de heuvel van Pajamäki (verdedigingswerk XXXV/11).Loopgraaf met op de heuveltop een bovengrondse schuilplaats. Binnen deze schuilplaats werd in WO2 een luchtafweerpositie gebouwd.Een ondergrondse schuilplaats.Een ondergrondse verbinding tussen de loopgraven.Monument in Längelmäki (Pirkanmaa) voor de samen gesneuvelde vader en zoon Laurila.Monument ter herinnering aan de Slag bij Länkipohja, één van die eerste slagen waarbij de Witten doorbraken in de richting van Tampere.Het station van Lapua, waar op 20 januari 1918 Witte troepen het Russisch omsingelden en konden ontwapenen. Dergelijke acties gebeurden overal in Pohjanmaa (Österbotten), het centrum van de Finse onafhankelijkheidsbeweging. Deze acties zorgden, samen met Duitse wapenleveringen van Russische buitgemaakte wapens, ervoor dat de Witten voldoende bewapend konden worden.Het huis van Vihtori Kosola (http://en.wikipedia.org/wiki/Vihtori_Kosola), één van de plaatsen waar toekomstige Jäger ondergebracht werden tijdens hun tocht naar Duitsland.Lapua. Hier hangt bovendien ook een gedekplaat voor de Hongaars vrijwilligers tijdens de Winteroorlog (1939-1940).Twee door de Witte Garde van Lapua in 1918 buitgemaakte kanonnen.

Het grafmonument voor de Witte gesneuvelden van Lapua tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1918 (en aanverwante oorlogen, zoals de gevechten in Karelië 1918-1920 en de Estse Onafhankelijkheidsoorlog 1918-1920). Net zoals tijdens 1939-1945 werden in principe alle Finse gesneuvelden terug naar hun woonplaats gebracht om daar begraven te worden.Monument voor de Jäger van Lapua. Een aantal van hen werd hier ook begraven.Het Finse "Jägermuseum" in Kortesjärvi (Kauhava).

Het museum bevindt zich in Kortesjärvi omdat volgens (intussen wetenschappelijk betwiste) berekeningen uit deze gemeente relatief het meest Jäger kwamen.Ereruimte voor Generaal Väinö Valve, een voormalige Jäger. Hij was de laatste Jäger en overleed in 1995. Zijn dood betekende het definiteve einde van een tijdperk en hij kreeg dan ook staatsbegrafenis. Hijzelf ligt begraven in Helsinki en zijn medailles worden bewaard in het artilleriemuseum in Hämeenlinna.Het Jägermonument in Kortesjärvi.Het monument voor de gesneuvelden van Kortesjärvi in 1918.In Pietarsaari (Zweeds Jakobstad) in Pohjanmaa was tijdens de winter 1917-1918 de eerste Finse artillerischool gevestigd, waar Finse (Witte) vrijwilligers een eerste opleiding kregen van onder meer Zweedse instructeurs. De betere opleiding van Witte troepen was één van de doorslaggevende elementen in de Witte overwinning tijdens de Finse burgeroorlog.

Graf voor een voormalige Jäger in Pietarsaari. Zo goed als alle voormalige Jäger hebben het typische Jägerkenteken op de grafsteen en heel wat hebben een prominent grafmonument, wat wijst op hun aanzien in Finland.Monument voor de Witte gesneuvelden van Pietarsaari in 1918.Grafmonument voor de Rode gesneuvelden van Pietarsaari in 1918. De Roden hadden meestal een massagraf gekregen (of vaak ook een onbekend massagraf). Vooral na WO2 werden heel wat monumenten opgericht om ook deze doden te herdenken.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Price of GloryGeregistreerd op: 21-9-2007
Berichten: 2325
Woonplaats: Deventer

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2011 19:18    Onderwerp: Reageer met quote

Indrukwekkend hoor !

Nooit gedacht dat er in Finland nog zoveel te vinden is over de eerste wereldoorlog.
_________________
Wars begin where you will, But they do not end where you please.
"All Wars Arise For The Possesion Of Wealth" (Plato)

http://www.ahwk.fr
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ScorpionGeregistreerd op: 5-7-2006
Berichten: 373
Woonplaats: zuid-West Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 05 Aug 2011 21:12    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtig Jan. De toelichting in uw eerste post bracht al iets klaarheid, want van de Finse geschiedenis heb ik helemaal geen kaas gegeten. Ik heb Fins altijd zo'n heel appart taaltje gevonden. gelijkt niet op Zweeds nog op Russisch???? Doet een beetje denken aan Roemeens :? ,en ook weer niet.
Dank voor de mooie beelden
Jef
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht AIM Naam
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5706
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 06 Aug 2011 11:41    Onderwerp: Reageer met quote

Knap Jan,
Je hebt het in elk geval getroffen met het weer prima bestemmings keuze gedaan.

Bedankt om onze kennis over de Finse inbreng bij te schaven en ons mee te nemen op het terrein .
En zeggen dat ik er tiental malen in de buurt was , nooit bezocht Embarassed
Maar ja , dat was in een vorig leven, en was toen niet zo diep met wwi bezield.

Denk ook dat je niet alleen ons maar zelf je vriendin veel bijbrengt,
over haar landgeschiedenis. Wink

Quote:
De gebeurtenissen van 1918 blijven tot vandaag voor controverse zorgen

Zeg dat wel - bij mijn laatse bezoek 2 jaar geleden , had ik de grootse moeite om met mijn nochtans goede Finse werkcolega ,
daarover zijn mening te krijgen , Wit versus Rood ,
het blijft hedentendage in finland wel een taboe onderwerp .
Reden , omdat er wel in elke familie mensen uit de twee kampen , te vinden waren .
zie site
http://www.ethesis.net/finland/swf/start_here.html

uit topic
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=196858#196858


@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
FedorGeregistreerd op: 17-3-2006
Berichten: 594

BerichtGeplaatst: 08 Aug 2011 21:51    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi en interessant verslag van een onbekend gebied Smile
_________________
War does not determine who is right... only who is left. (Bertrand Russell)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
moerasdraakGeregistreerd op: 19-11-2008
Berichten: 507
Woonplaats: Brabants centrum

BerichtGeplaatst: 09 Aug 2011 9:39    Onderwerp: Reageer met quote

Prachtig verslag, heel leerzaam! Zijn er ook films die deze periode behandelen? Ik heb laatst twee ijzersterke Finse oorlogsfilms gezien, maar die gingen over de Winteroorlog resp. de Vervolgoorlog.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Eric '14-'18Geregistreerd op: 19-11-2010
Berichten: 2598
Woonplaats: in een oude Hanzestad

BerichtGeplaatst: 09 Aug 2011 10:18    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor deze fotoreportage en verslag, boeiend is het zeker.
Ben een paar keer in Finland geweest (onder meer voor wk ketkupolkka). Toen wist ik nauwelijks wat van hun WO1 geschiedenis af, niks eigenlijk. Pas later hoorde en las ik daar summier wat over. Ben toen destijds wel in het vliegtuigmuseum bij Helsinki geweest. Ook erg leuk en intressant. Tipje mijnerkant.

A0K4, heb jij een boekaanrader of websites over deze oorlog, Engelstalig (Fins kan ik niet).

_________________
In a foreign field he lay. Lonely soldier, unknown grave. On his dying words he prays. Tell the world of Paschendale.
lyrics: Iron Maiden
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Cpl_UhlGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 39

BerichtGeplaatst: 21 Aug 2011 21:43    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi verslag en ik moet me ook aansluiten bij de mensen die zich enigszins verbazen over wat daar nog te zien is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45647

BerichtGeplaatst: 07 Dec 2011 9:06    Onderwerp: Reageer met quote

De 14-18 podcast gaat deze week over: De Russische Revolutie loopt in Finland over een in vuile burgeroorlog van Roden tegen Witten. Met hulp van Duitsland wint Wit, onder commando van Carl Gustaf Mannerheim, trouw dienaar van de tsaar.
Misschien een aanvulling op dit topic.
http://www.mevio.com/episode/304562/180-va-carl-gustaf-mannerheim
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Red RosesGeregistreerd op: 13-11-2011
Berichten: 357
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 07 Dec 2011 9:49    Onderwerp: Re: Finland 1918 - bezoek zomer 2011 Reageer met quote

Pas nu je post weer geactualiseerd is, je reisverslag-annex-fotoserie ingekeken. Zeer indrukwekkend werk. De beelden hebben iets exotisch en surrealistisch en zijn inhoudelijk tegelijk erg herkenbaar. Wat me toch opvalt, is het ontbreken van een vorm van openbaar respect voor de 'sites of memory': overal graffiti, en een aantal sites zien er gewoon als dumpplaatsen uit voor vanalles & nog wat. Wat niks afdoet aan je materiaal, voor mij een absolute revelatie.
Over de betrokkenheid van de Baltische staten bij WOI zijn mij het paar spaarzame aanwijzingen bekend uit de algemene historische overzichtsboeken, maar het oorlogsverhaal lijkt mij er overal en steevast een van "het hemd dat nader is dan de rok".

Zelf nog Litouwse kennissen rondgeleid in de Salient (toen Litouwen nationaal stemde voor toetreding tot de EU). Bayernwald, Tyne Cot en Hill 62, 'schier' achterover vielen ze. Waarna - met veel verdriet - de tongen en veel verdriet loskwamen over de herhaaldelijke bezettingen & onderdrukking door de Russen, de pogroms tegen de joden (Vinius, Trakai, Klaipeda, ...). Tragisch volk, die Litouwers: verwachten alles (te veel dus) van Europa, terwijl ze hun verleden nog volop op een rijtje moeten zetten en zich nog tgo. de wereld en Europa moeten herpositioneren. Verwerpen momenteel het Russisch (taal van hun belangrijkste handelspartner) en gooien hoge ogen met alles wat Westers ruikt, al zal het voor hen beslist niet van dat neoliberalisme komen.

Maar nogmaals absoluut proficiat voor een waardevolle bijdrage!

AOK4 @ 05 Aug 2011 16:43 schreef:
Zoals sommigen op dit forum wel weten, ben ik "nogal" geïnteresseerd en bezig met Finland en zijn geschiedenis tijdens WO1 (voor wie het nog niet moest weten: die interesse kwam er na de ontmoeting van een Finse schone op het colloquium in Ieper in 2007 - zei er iemand dat colloquia en dergelijke saaie bedoeningen zijn?).
Dit alles leidt ertoe dat ik intussen een degelijke verzameling materiaal, boeken en foto's heb over Finland en zijn rol in WO1.
Finland behoorde in 1914 nog tot Rusland en vormde als een apart groothertogdom een persoonlijke unie met Rusland in de persoon van de tsaar (Finland was in 1809 door Zweden aan Rusland overgedragen na een voorZweden nefaste oorlog). Finland was vrijgesteld van militaire dienst (dit was afgekocht), maar er dienden wel enkele vrijwilligers in het Russisch leger (voornamelijk officieren uit de hogere kringen). De groeiende onvrede met de toenemende russificatie van het land leidden tot een ondergrondse beweging die toenadering zocht met Duitsland. Tijdens de oorlog ontvluchtten een 2.000tal Finnen het land om een opleiding te krijgen in Duitsland (als Königlich Preussisches Jäger-Bataillon Nr. 27). Begin 1918 brak in Finland een burgeroorlog uit tussen de "Witten" (onder militaire leiding van Generaal Mannerheim, die gediend had in het Russisch leger) en de "Roden" (gesteund door de Bolsjewieken). De Witten vroegen en kregen de steun van Duitsland, dat de zogenaamde "Ostsee-Division" stuurde en ook de Jägers terugstuurde. Deze Jäger vormden uiteindelijk de kern van het officierskorps van Finland.
De burgeroorlog werd behoorlijk snel in het voordeel van de Witten beslecht, onder meer door de inzet van de Duitse troepen en de superioriteit van het officierskorps (voormalige Russische officieren, Zweedse officieren en de Jäger). Tijdens en vooral ook na deze burgeroorlog werden er nogal wat misdaden begaan, waarbij uiteindelijk vooral aan Rode kant heel veel slachtoffers vielen (executies, schabouwelijke toestanden in de gevangenkampen, ...). De gebeurtenissen van 1918 blijven tot vandaag voor controverse zorgen.

De monumenten en graven uit 1918 van de Witten en Duitsers werden ononderbroken verzorgd en in ere gehouden. De graven voor de Roden zijn vooral vanaf 1940 in ere hersteld (na een min of meer geslaagde verzoening door de gebeurtenissen van de Winteroorlog 1939-1940).

Dit als algemene inleiding en achtergrond bij het reisverslag.Grafmonument voor een aantal gesneuvelde Duitsers van Garde-Ulanen-Regiment 3 in Vantaa.Monument voor twee gesneuvelde Duitsers in Kirkkonummi.Vapaudenpatsas (vrijheidsmonument) in Kirkkonummi.Grafmonument voor Xaver Brummer (Bayrische Gebirgsartillerie) in Alberga/Leppävaara. (zie ook http://weegee.espoo.fi/museot/verkko/valli/vasak.htm)

Rond Helsinki (maar ook elders in Finland) werd door de Russen tijdens WO1 een verdedigingsgordel gebouwd. Deze moest bezet worden in geval van een Duitse landing in het land. De bouw gebeurde aanvankelijk door Finse arbeiders en later door Chinese arbeiders (cfr. het Chinese Labour Corps). De aanvoer van goedkope Chinese arbeidskrachten was trouwens één van de indirecte aanleidingen tot de crisis in Finland eind 1917.De verdedigingsgordel rond HelsinkiDetail van de verdedigingswerken in de buurt van het spoorwegstation van Alberga/Leppävaara. De resten die vandaag de dag nog voorhanden zijn, zijn beschermd (maar helaas bitter weinig onderhouden of toeristisch benut). In deze omgeving braken de Duitsers ook door de Rode verdedigingslijn rond Helsinki omdat de Roden de gewoonte hadden om stellingen niet te bezetten als er geen gevechten waren.Met allerlei vuiligheid half gevulde loopgraaf.De loopgraven zijn meestal in de rotsen uitgehouwen en hier en daar met beton verstevigd.Betonnen borstwering.In de rotsen werden diepe schuilplaatsen gebouwd.In de loopgraven groeien de struiken.

Op de voorgrond een geschutspositie.Iets ten zuiden van Leppävaara. Een observatiepost. De meeste schuilplaatsen zijn in beton gebouwd, maar hadden een houten (?) dakbedekking die nu verdwenen is.Betonnen loopgraaf.Informatieplaat (de enige die ik totnogtoe zag, weliswaar voor de mooiste site die ik al bezocht) op de heuvel van Pajamäki (verdedigingswerk XXXV/11).Loopgraaf met op de heuveltop een bovengrondse schuilplaats. Binnen deze schuilplaats werd in WO2 een luchtafweerpositie gebouwd.Een ondergrondse schuilplaats.Een ondergrondse verbinding tussen de loopgraven.Monument in Längelmäki (Pirkanmaa) voor de samen gesneuvelde vader en zoon Laurila.Monument ter herinnering aan de Slag bij Länkipohja, één van die eerste slagen waarbij de Witten doorbraken in de richting van Tampere.Het station van Lapua, waar op 20 januari 1918 Witte troepen het Russisch omsingelden en konden ontwapenen. Dergelijke acties gebeurden overal in Pohjanmaa (Österbotten), het centrum van de Finse onafhankelijkheidsbeweging. Deze acties zorgden, samen met Duitse wapenleveringen van Russische buitgemaakte wapens, ervoor dat de Witten voldoende bewapend konden worden.Het huis van Vihtori Kosola (http://en.wikipedia.org/wiki/Vihtori_Kosola), één van de plaatsen waar toekomstige Jäger ondergebracht werden tijdens hun tocht naar Duitsland.Lapua. Hier hangt bovendien ook een gedekplaat voor de Hongaars vrijwilligers tijdens de Winteroorlog (1939-1940).Twee door de Witte Garde van Lapua in 1918 buitgemaakte kanonnen.

Het grafmonument voor de Witte gesneuvelden van Lapua tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1918 (en aanverwante oorlogen, zoals de gevechten in Karelië 1918-1920 en de Estse Onafhankelijkheidsoorlog 1918-1920). Net zoals tijdens 1939-1945 werden in principe alle Finse gesneuvelden terug naar hun woonplaats gebracht om daar begraven te worden.Monument voor de Jäger van Lapua. Een aantal van hen werd hier ook begraven.Het Finse "Jägermuseum" in Kortesjärvi (Kauhava).

Het museum bevindt zich in Kortesjärvi omdat volgens (intussen wetenschappelijk betwiste) berekeningen uit deze gemeente relatief het meest Jäger kwamen.Ereruimte voor Generaal Väinö Valve, een voormalige Jäger. Hij was de laatste Jäger en overleed in 1995. Zijn dood betekende het definiteve einde van een tijdperk en hij kreeg dan ook staatsbegrafenis. Hijzelf ligt begraven in Helsinki en zijn medailles worden bewaard in het artilleriemuseum in Hämeenlinna.Het Jägermonument in Kortesjärvi.Het monument voor de gesneuvelden van Kortesjärvi in 1918.In Pietarsaari (Zweeds Jakobstad) in Pohjanmaa was tijdens de winter 1917-1918 de eerste Finse artillerischool gevestigd, waar Finse (Witte) vrijwilligers een eerste opleiding kregen van onder meer Zweedse instructeurs. De betere opleiding van Witte troepen was één van de doorslaggevende elementen in de Witte overwinning tijdens de Finse burgeroorlog.

Graf voor een voormalige Jäger in Pietarsaari. Zo goed als alle voormalige Jäger hebben het typische Jägerkenteken op de grafsteen en heel wat hebben een prominent grafmonument, wat wijst op hun aanzien in Finland.Monument voor de Witte gesneuvelden van Pietarsaari in 1918.Grafmonument voor de Rode gesneuvelden van Pietarsaari in 1918. De Roden hadden meestal een massagraf gekregen (of vaak ook een onbekend massagraf). Vooral na WO2 werden heel wat monumenten opgericht om ook deze doden te herdenken.

_________________
'Meine gute Mutter, (...) seid ohne Sorge: ich trage die Fahne,
habt mich lieb: Ich trage die Fahne' (R.M.Rilke)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45647

BerichtGeplaatst: 22 Jan 2013 14:11    Onderwerp: Reageer met quote

Voor wie het Fins machtig is:
http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/main
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45647

BerichtGeplaatst: 26 Jan 2014 18:21    Onderwerp: Reageer met quote

Gisteren hield AOK4 bij de WFA-België samen met zijn Finse schone, een boeiende verhandeling over dit onderwerp.
Interessante, mij onbekende, geschiedenis.

En dan nu op zoek naar een tripje Finland Smile
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Reisverslagen en foto's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group