Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Oosterzele herdenkt beide wereldoorlogen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2010 11:23    Onderwerp: Oosterzele herdenkt beide wereldoorlogen Reageer met quote

Oosterzele herdenkt beide wereldoorlogen

OOSTERZELE - Van vrijdag 21 t.e.m. zondag 30 mei 2010 vinden in Gijzenzele een aantal evenementen plaats met betrekking tot de herdenkingsweek ‘Oosterzele tijdens beide Wereldoorlogen’.Hieronder vindt u het volledige programma :


Via een bezoek aan de retrospectieve ‘Oosterzele, tijdens de oorlogsjaren’ reist de bezoeker terug naar de ‘Groote Oorlog voor het recht en de beschaving’ van 1914-1918 en de Tweede Wereldoorlog van 1940-1945.
Aan de hand van authentieke verhalen die door overlevering bewaard bleven voor het nageslacht, ervaart men de tragiek van de beide periodes, maar ook de hoop, de heldhaftigheid, … Historische voorwerpen, suggestieve klankevocaties, documentaire films en diorama’s wisselen elkaar af.
Het gemeentebestuur doet op deze manier een poging om de getuigenissen van de laatste getuigen vast te leggen voor de toekomst, maar gunt de bezoeker tezelfdertijd ook een moment om stil te staan bij het geweld en de oorlog vandaag.


De tentoonstelling ‘Slechts drie dagen hebben de kanonnen gedonderd' is een retrospectieve rond Oosterzele tijdens beide wereldoorlogen en vindt plaats in de IBT-gebouwen in de Schoolstraat in Gijzenzele.
Er is doorlopend een ’retro-café’ in de tentoonstellingsruimte.

De tentoonstelling is geopend op :
Zaterdag 22 mei 13 – 18 uur
Zondag 23 mei 10 – 18 uur
Maandag 24 mei 9 – 12 uur en 13 – 17 uur
Dinsdag 25 mei 9 – 12 uur en 13 – 17 uur
Woensdag 26 mei 9 – 12 uur en 13 – 17 uur
Donderdag 27 mei 9 – 12 uur en 13 – 21 uur
Vrijdag 28 mei 9 – 12 uur en 13 – 17 uur
Zaterdag 29 mei 10 – 18 uur
Zondag 30 mei 10 – 18 uur


Op Zaterdag 22 mei om 11 uur vindt er een Te Deum plaats in de Sint-Bavokerk van Gijzenzele. Tevens wordt er een gedenksteen onthuld voor de niet-gerepatrieerde gesneuvelde soldaten tijdens WO II van het Belgisch leger
Aan het oorlogsmonument gebeurt er een bloemenhulde, de Last Post wordt er geblazen in aanwezigheid van de vaandels van het 6de Linieregiment en de 2de Artillerie; aansluitend is er een militair defilé door KSOO Safraanberg


Op zondag 23 mei kan je vanaf 13.30 uur tot 16 uur inschrijven voor de vrije slagveldwandeling in de loodsen IBT in de Schoolstraat te Gijzenzele.
Tussen 14 en 15.30 uur zijn er dan begeleide slagveldwandelingen met commentaar van een gids. Tijdens deze wandeling beleef je de slag om Gijzenzele met Duitse en Belgische re-enactinggroepen helemaal opnieuw.
Er is ook mogelijk tot het bezoeken van enkele uitzonderlijk open gestelde bunkers; je kan ook de in oorspronkelijke staat herstelde ‘A 36’ in de Kerkstraat ontdekken.


Op vrijdag 28 mei om 20 uur geeft Marc Verschooris (zoon van oud-gemeentesecretaris van Gijzenzele en auteur van ‘De Papagaai is geschoten’ en ‘Wachten op de maan van mei’ een lezing. Het thema is ‘Het verzet in Zuidoost- Vlaanderen’ met een verduidelijking van de rol van de verschillende verzetslieden uit de streek. De lezing vindt plaats in het parochiaal zaaltje van Gijzenzele.
Opgelet: reserveren is noodzakelijk.
Dat kan via e-mail naar cultuur@oosterzele.be of tel. 09 363 99 50


Van 21 tot 30 mei zullen verschillende scholen de tentoonstelling bezoeken en een educatieve wandeling maken, tijdens deze tocht wordt er voor de jongeren soep uitgedeeld door een authentieke veldkeuken, zoals dat in de tijd in 'den troep' gebeurde.

Zondag 30 mei worden de festiviteiten afgesloten met vanaf 16 ‘Bevrijdingsfeest’ met aangepaste muziek en dans door dansgroep NIKE (met medewerking van enkele oud-Gijzenzelenaars – Viviane Van Bever en Magda Mampaert). Het feest duurt tot 21u.
Er zullen volkspelen zijn, muziek uit de jaren 40 – 45, Engelse re-enacting groep en ongetwijfeld veel leute en plezier bij een goede pint bier.
Last but not least sluit de Sjampetter de herdenkingsweek af met een gratis vat Pater Lieven.
Iedereen wordt verwacht in 1940 – 45 kledij of in oud-militair kostuum (soldaten BD met muts).

Dit gebeuren is een organisatie van het Gijzels genootschap van de Kerkuil en het college van burgemeester en schepenen Oosterzele, ism de Koninklijke school voor onderofficieren, het Koninklijk legermuseum, het 2de Artillerieregiment en de VZW 6de unie.
Meer informatie kan je krijgen bij de volgende personen :

Schepen Paul Cottenie
Dorp 1, 9860 Oosterzele
Tel. 0475 45 71 91
cottenie.paul@skynet.be

Cultuurbeleidscoördinator David De Landsheere
Dorp 1, 9860 Oosterzele
Tel. 09 363 90 50
cultuur@oosterzele.be

Dirk De Ganck
Dorp 1, 9860 Oosterzele
Tel. 09 363 99 27
dirk.deganck@oosterzele.be
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Overige oorlogstonelen in België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group