Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Inhuldiging monument ter nagedachtenis van VC Henry Nicholas

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Commonwealth Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 07 Sep 2008 11:12    Onderwerp: Inhuldiging monument ter nagedachtenis van VC Henry Nicholas Reageer met quote

PERSTEKST - Open Monumentendag + inhuldiging monument ter nagedachtenis van VC Henry Nicholas.

Op 'Open Monumentendag' (zondag 14 september 2008) wordt de nauwe band tussen Zonnebeke en Nieuw-Zeeland verstrekt met de inhuldiging van een monument ter nagedachtenis van VC Henry Nicholas. Henry was één van drie Kiwi’s die in Vlaanderen het Victoria Cross won. Dit is de hoogste, Britse militaire onderscheiding en deze werd hem overhandigd na een heldhaftige aanval op de ruïnes van Polderhoekkasteel op 3 december 1917.
De inhuldiging van het monument vindt plaats in de Oude Kortrijkstraat om 9.45.
Vanaf 9.00 vertrekken bij het kasteeldomein van Zonnebeke pendelbussen naar het monument. De plechtigheid wordt afgesloten met een bunkerwandeling door het Polygoonbos en een herdenking bij het Nieuw-Zeelands ‘Missing Memorial’ op Buttes New British Cemetery om 11 u.

Om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 starten er geleide bunkerwandelingen bij het monument van VC Henry Nicholas.

Wie de inhuldiging van dit nieuwe monument wenst bij te wonen, dient zich vooraf in te schrijven bij het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Meer info:
Memorial Museum Passchendaele 1917
Ieperstraat 7A
8980 ZONNEBEKE
Tel.: 051/77 04 41
toerisme@zonnebeke.be

Van Doel tot Polygon

‘Polygon Wood’ in Zonnebeke is in Australië en Nieuw-Zeeland een begrip vanwege de bloedige gevechten die er tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsgrepen. In de Westhoek is ‘den Doel’ of ‘de Polygone’ vooral bekend als wandelbos. De plaats ligt op een natuurlijk plateau tussen 47 en 57 m, waarop ook de Polygonebeek ontspringt. De bodem is er zandlemig, met veel meer zand dan leem en dus weinig geschikt voor landbouw.

Tot aan de Franse Revolutie maakte de site deel uit van een veel groter geheel van woeste gronden, die slechts hier en daar bebost waren. Deze gronden kwamen voor het grootste deel toe aan de Augustijnenabdij van Zonnebeke en de Benedictinessenabdij van Nonnebossen. Met de Revolutie werden alle kerkelijke bezittingen staatseigendom en pas in 1829 verkaveld. Het kleinste stuk van 69 ha dat niet verkocht raakte, bleef in staatsbezit en werd ingericht als militair oefenterrein (‘Polygone’). Het jonge Belgisch leger nam dit over en legde er een schietterrein aan met een aarden heuvel (‘Butte’) voor het opvangen van kogelinslagen. Vanaf 1847 werd het domein gebruikt door de nieuw opgerichte Rijschool van Ieper, waarbij in 1874 zelfs een ovale paardenrenbaan kwam van 450 m lang en 157 m breed. In de maand mei werd het grote publiek er één keer toegelaten voor de jaarlijkse paardenrennen. De brede wandeldreven die toen ook aangelegd zijn, bleven tot op vandaag bewaard.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon het bos pas in mei 1915 door de Duitsers ingenomen worden. Bij de aanleg van de grote verdedigingslinies van 1916-17 lag de site net tussen de Wilhelm- en Flandern I Stellung, waardoor er ook hier verschillende betonbunkers kwamen. Daarbij werd ook onder de Butte nog een onderaards gangenstelsel uitgegraven. Op 26 september 1917 werden de resten van het bos tijdens de beruchte Slag van Passendale veroverd door de 5th Australian Division in één van de meest heroïsche gevechten uit de hele oorlog. In de winter 1917-18 lag de site gedurende vier maanden tegen de frontlijn van de Nieuwzeelanders. Op de even verder gelegen Polderhoek verdiende Sergeant Henry Nicholas zelfs het Victoria Cross, de hoogste onderscheiding van het Brits Imperium. Op 28 september 1918 werd het totaal doorschoten bos definitief ontzet door Schotse eenheden.

Net als in Houthulst-Poelkapelle werd ook dit militair domein in 1923 ingericht als opruimingsveld van oude munitie. Dit gebeurde vooral door burgerfirma’s, waarmee tientallen dodelijke accidenten gebeurd zijn. Het bos werd pas in 1967 door de militaire overheid vrijgegeven en is thans in beheer van het Vlaams gewest. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB ) zorgt er nu voor dat de naaldbomen die hier in grote getallen voor de houtindustrie aangeplant waren, geleidelijk aan vervangen worden door loofbomen. Hier en daar worden in het bos ook open plekken gecreëerd, die nauw aansluiten bij de woeste gronden van weleer.

In 1922-23 werd de Butte heraangelegd waarop een groot monument voor de 5th Australian Division kwam. Aan de voet ervan ligt het indrukwekkende Buttes New British Cemetery met 2109 doden, waarvan slechts 431 bij naam bekend. Deze zijn in de periode 1919-1922 van op de omliggende slagvelden bijeengebracht door speciale Britse ontgravingseenheden. Vorig jaar werden hier nog de stoffelijke resten van vijf Australiërs bijgezet, waarvan er inmiddels drie door vergelijkend DNA-onderzoek konden geïdentificeerd worden. Achteraan de begraafplaats bevindt zich tenslotte een zuilengalerij met de namen van 378 vermiste Nieuwzeelanders uit de winter 1917-18. Buttes New British Cemetery staat in sterk contrast met het kleinere Polygon Wood Cemetery, dat al in de periode 1917-18 aangelegd is. Daarachter bevond zich tot in de jaren ’50 nog een Duitse begraafplaats met 347 doden, vooral van Reserve-Infanterie-Regiment 248.

Veel minder bekend is dat diep in het bos ook nog de resten verscholen liggen van zes betonbunkers. De belangrijkste is zonder meer Scott’s Post, genoemd naar de Australische Lt-Kol. Humphrey Scott van het 56th Battalion die deze op 26 september 1917 veroverde en enkele dagen later bij de Butte om het leven kwam. Hoewel de ontzagwekkende Duitse bunker met zijn twee kamers nog helemaal overeind staat, is deze toch zwaar beschadigd omdat er na de oorlog binnenin munitie tot ontploffing gebracht werd. Elders in het bos bevinden zich nog drie andere Duitse bouwwerken, waarvan twee bijna identieke van het éénkamertype. De twee laatste zijn in januari 1918 door de 4th Field Company New Zealand Engineers gegoten op kleine golfplaten en fungeerden als manschapsonderstanden.

90 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog kan je voor het eerst onder begeleiding met deze bunkers kennis maken. Uiteraard wordt ook de nodige aandacht besteed aan de bosomgeving en de twee begraafplaatsen. We sluiten af met een plechtigheid op Buttes New British Cemetery met een Belgisch en Nieuw-Zeelands monument, in aanwezigheid van de Ambassadeur van Nieuw-Zeeland.

Sergeant Henry Nicholas

Henry Nicholas werd in 1891 geboren in Lincoln, ten zuiden van Christchurch - Nieuw-Zeeland. Hij had drie broers en vier zussen. Net als zijn vader leerde hij het beroep van timmerman, terwijl hij ook toetrad tot de nieuw gevormde territoriale strijdkrachten. In Christchurch genoot Nicholas vooral bekendheid als amateur-bokser. Begin februari 1916 nam hij voltijds dienst om uiteindelijk in september ingedeeld te worden bij het 1st Battalion Canterbury Regiment.

Na de Slag van Passendale bezetten de Nieuw-Zeelanders de sector voor het Polygoonbos. Eind november 1917 werden ze kortstondig verschoven naar de iets meer zuidelijk gelegen hoogte van het verdwenen Polderhoekkasteel. Op 3 december greep daar andermaal een aanval plaats, die bijna onmogelijk gemaakt werd door hevig Duits mitrailleurvuur vanuit een bunker op de rechterflank. Nicholas besloot die te bestormen onder dekking van zijn Lewis Gun-sectie. Hij drong de Duitse bunker binnen, schoot de aanvoerder dood en kon de rest van de bemanning overmeesteren. Ook na het einde van de aanval bleef Nicholas nog in de weer voor het aanvoeren van munitie en dit onder aanhoudend Duits mitrailleurvuur. Op 11 januari 1918 publiceerde de London Gazette dat Nicholas voor zijn actie het Victoria Cross kreeg, de hoogste Britse onderscheiding.

In juni 1918 werd hij tot Sergeant bevorderd en in oktober 1918 kreeg hij nog de Military Medal voor een nieuwe daad van moed. Hij kwam echter op 23 oktober 1918 om het leven tijdens de gevechten bij Le Quesnoy en ligt thans begraven op Vertigneul Churchyard.

In maart 2007 kreeg hij een standbeeld in het centrum van Christchurch met onder zijn voeten enkele ingemetselde stenen van het Polderhoekkasteel. Er werd een boek over hem geschreven en in mei 2008 kwamen voor het eerst enkele familieleden op bezoek. Op 14 september krijgt hij nu eindelijk ook in Vlaanderen een gedenkteken met zicht op de hoogte waar de actie van 3 december 1917 zich afspeelde. Het monument komt er door een samenwerking tussen de Nieuw-Zeelandse ambassade in Brussel, de New Zealand Defence Section in London en de Gemeente Zonnebeke.

14 september - dag planning

Optie 1:: officieel programma

* 9u00-9u30: vertrek bussen van kasteeldomein Zonnebeke (Memorial Museum)
* 9u45: inhuldiging monument Sergeant Henry Nicholas, VC
* 10u00: bunkerwandeling Polygon Wood, Open Monumentendag
* 11u00: plechtigheid Buttes New British Cemetery
* 11u45: terugkeer bussen naar kasteeldomein Zonnebeke (Memorial Museum) en aansluitend receptie
gratis deelname, mits reservatie bij het Memorial Museum

Optie 2: bezoekerswandelingen
vertrek om 13u00 / 14u00 / 15u00 / 16u00
aan het Nicholas-monument langs de Oude Kortrijkstraat (OMD-vlag)
duur: ongeveer 2 uur, laarzen aanbevolen
reservatie niet verplicht, gewoon aanmelden

Optie 3: OMD-rondrit

Een deel van de bunkerwandeling staat ook op het programma van de thematische CO7-busrit rond de grote oorlog. Deelname kost 16 euro, inschrijven hiervoor kan enkel bij de Toeristische Dienst van Ieper.

Info en reservaties

Memorial Museum Passchendaele 1917
Ieperstraat 5 Zonnebeke 8980
tel 0032 51 77 04 41 – info@passchendaele.be
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 07 Sep 2008 12:06    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?t=15443 Smile Wink
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 07 Sep 2008 15:45    Onderwerp: Reageer met quote

Hier komen straks de foto's snaaip, Reg en ik hebben een uitnodiging Smile
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 07 Sep 2008 15:46    Onderwerp: Reageer met quote

Goed! Smile
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Fritz Kempf
Ere WikiMusketier


Geregistreerd op: 4-4-2006
Berichten: 10370
Woonplaats: Wipers (Ieper)

BerichtGeplaatst: 07 Sep 2008 18:40    Onderwerp: Reageer met quote

Yvonne, hoef je ingeschreven te hebben voor de inhuldiging? Confused
Ik zou graag aanwezig zijn maar ik heb niet de hele dag tijd omdat ik nog bezoek zal hebben.
_________________
"Kennscht mi noch?" ~~~ Who is the real "Fritz Kempf"?

Ypres Salient on Pictures
Discover the Salient - Meet the men


FHSW Wikia
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:17    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:18    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:19    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:21    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:23    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:36    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:37    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:39    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:40    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:41    Onderwerp: Reageer met quote

_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45653

BerichtGeplaatst: 14 Sep 2008 21:43    Onderwerp: Reageer met quote
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Commonwealth Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group