Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Ritter Königlichen Hausordens v. Hohenzollern mit Schwertern

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Duitsland en Oostenrijk-Hongarije Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2008 22:08    Onderwerp: Ritter Königlichen Hausordens v. Hohenzollern mit Schwertern Reageer met quote

Geschiedenis en vragen hieronder aub
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 23 Apr 2008 22:44    Onderwerp: Reageer met quote

Karl en Friedrich, de Vorsten van Hohenzollern-Hechingen en Hohenzollern-Sigmaringen stelden op 1 januari 1842 een gezamenlijke Huisorde in onder de naam Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde (Duits: "Fürstlich Hohenzollernscher Hausorden"). De Orde moest verdienste voor hun huis of hun, toen nog soevereine, staatjes belonen. Koning Friedrich Wilhelm I van Pruissen, hoofd van de derde, volgens de Almanach de Gotha "vermoedelijk jongere", regerende linie van de Hohenzollern, werd beschermheer, "Protector", van de Orde.

De Prinsen uit het Huis Hohenzollern waren geboren dragers van het Erekruis der Ie Klasse en mochten dit kruis na hun 16e verjaardag dragen. Op 23 augustus 1851 werd de Orde, in gewijzigde vorm, in het systeem van de Pruissische Orden opgenomen. In 1852 kreeg de Orde nieuwe statuten. Ridders in de Hoge Orde van de Zwarte Adelaar dragen hun Erekruis Ie Klasse onder de ster van deze Orde op de linkerborst. Pruisische en Hohenzollern Prinsen die ook Grootcommandeur van de Pruissische Huisorde van Hohenzollern zijn dragen ňfwel het Erekruis der Ie Klasse of het afgebeelde kruis van de IIe Klasse met Kroon.Het lint was wit met drie zwarte strepen.

Het staatsverdrag van 7 december 1849 stelde vast dat, mčt het territorium, ook de Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde Pruisisch zou worden, dat wil zeggen, "in de rij van de Koninklijk Pruisische Orden zou worden opgenomen". Op 16 januari 1851 werden zij door Koning Wilhelm I in een Koninklijk Besluit ("Ordre") als zodanig erkend. Op 23 augustus volgden de herziene statuten.

Met instemming van hun Pruisische soeverein bleven de Vorsten van Hohenzollern hun orde in de oude uitvoering uitreiken. Zij stelden in 1891 zelfs een nieuwe, in Pruisen niet overgenomen, graad in.

De Pruisische Orde was bestemd voor "hen die zich voor het behoud van de glans en de macht van het Koninklijk Huis verdienstelijk hadden gemaakt en een bijzondere toewijding aan Zijne Majesteit en het allerhoogste huis aan de dag hadden gelegd" of "door huidige en vruchtdragende verdienste, opofferingsgezindheid en manhaftig gedrag in het gevecht tegen buitenlandse en binnenlandse vijanden alsook door het werken voor de toekomst, het opmonteren en onderwijzen van de jeugd en komende geslachten diezelfde trouw en koenheid in het komende geslacht hadden bewerkt".

Deze passage laat onderscheidingen voor veel verschillende maatschappelijke en militaire verdiensten toe en er was dan ook behalve een kruis een "Adler der Inhaber", een adelaar voor de leden van de Orde, bestemd voor predikanten, leraren, kunstenaars en wetenschappers. In de loop van de 19e eeuw werd de adelaar, zo schrijft Gritzner, het exclusieve voorrecht van de kerk en het onderwijs.

Omdat de Orde ook voor "manhaftig gedrag in het gevecht tegen buitenlandse en binnenlandse vijanden" kon worden verleend werd zij een veelgebruikte, maar exclusieve, onderscheiding voor dapperheid aan het front. Voor wie al gedecoreerd was met het IJzeren Kruis was de Huisorde van Hohenzollern een opstapje naar de hoogste dapperheidsonderscheiding, het "Pour le Mérite". In de Eerste Wereldoorlog werden 8291 kruisen met zwaarden verleend.

De adelaars en de kruisen zijn gelijk in rang en de Orde is gelijk in rang aan de Pruisische Kroonorde en de Orde van de Rode Adelaar. De drie insignes konden dan ook naast elkaar worden gedragen.

De graden van de Huisorde van Hohenzollern

Grootcommandeur, drager van adelaar of kruis met ster
De Grootcommandeurs droegen een zilveren achtpuntige ster en een keten met daaraan kruis of adelaar van de Orde.

Grootcommandeur, drager van adelaar of kruis zonder ster
Deze Grootcommandeurs droegen een keten met daaraan een kleinood, dat wil zeggen kruis of adelaar, van de Orde.

Commandeur Ie Klasse met ster, drager van adelaar of kruis
De Commandeurs der Ie Klasse droegen een zilveren zespuntige ster en een kleinood aan een lint om de hals.

Commandeur IIe Klasse zonder ster, drager van adelaar of kruis
Deze Commandeurs der Ie Klasse droegen een kleinood aan een lint om de hals.

Ridder, drager van adelaar of kruis
De Ridders droegen een gouden kleinood aan een lint op de linkerborst.

Lid ("Inhaber"), drager van adelaar of kruis. De graad bestaat sinds 9 maart 1861.
De Leden droegen een zilveren kleinood zonder emaillen op de armen of vleugels aan een lint op de linkerborst.

De ster van de Grootcommandeurs en Commandeurs mocht, wanneer er sterren werden gedragen, nooit worden weggelaten en moest onder de ster van de Hoge Orde van de Zwarte Adelaar worden gedragen.Net als bij de Orde van de Rode Adelaar waren er tal van bijzondere versieringen die op de onderscheiding konden worden bevestigd, zwaarden, zwaarden aan de ring, het getal "50" voor jubilarissen,en het Johanniterkruis gaven blijk van bijzondere verdiensten.

Het lint was wit met drie zwarte strepen waarvan de middelste streep iets smaller was.

Het kruis is in grote trekken gelijk aan dat van de Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde maar heeft als tekst op de ring rond het medaillon het motto "Vom Fels zum Meer") en is met een koningskroon bedekt. In het medaillon is de Pruisische adelaar met een borstschild afgebeeld.

De adelaar was een gouden of zilveren gekroonde heraldische Hohenzollern-adelaar met een band met het motto van de Orde om de kop.

De "Hohenzollernkette", het exclusieve kenteken van de Pruisische prinsen, was kort en bestond uit schakels met het wapen van de Hohenzollern, Neurenberg en de gouden staf van de Erfkamerheer van het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie.

De Huisorde van Hohenzollern en de Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde in de 2oe en 21e eeuw

Wilhelm II van Duitsland, Keizer en Koning in ballingschap op Kasteel Amerongen en in Doorn heeft de Huisorde van Hohenzollern nog uitgereikt aan zijn "hofhouding" en zijn gastheer op Amerongen, Graaf Godard van Aldenburg-Bentinck. In 1936 verbood Adolf Hitler de Duitsers nog onderscheidingen van de vroegere vorsten aan te nemen. Vanaf die dag tot 1945 werd de Huisorde niet aan Duitsers toegekend.

Ook al regeerden de Katholieke Hohenzollern sinds 1849 niet meer in hun oude vorstendom, de Orde werd door hen nog steeds in de Hohenzollernse uitvoering verleend. De Pruisische Koningen deden hetzelfde met hůn Huisorde van Hohenzollern die een versie van deze Orde was. Zie voor de geschiedenis van deze Orde aldaar. De Engelse en Duitse Wikis behandelen de Orden als één geheel maar de gedrukte bronnen doen dat niet.

Hohenzollern is eerst in Pruisen en later in Baden-Württenberg opgenomen en Pruisen is in 1947 opgeheven maar deze Orde bestaat, als Dynastieke Orde of Huisorde van de katholieke Hohenzollern, nog steeds. Z.H. Prins Friedrich Wilhelm, titulair Vorst van Hohenzollern, is volgens (http://www.icocregister.org/list2002.htm] nog steeds Grootmeester van de Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde. Ook zijn Pruisische neef is Grootmeester van de Orde. Z.K.H. Prins Georg Friedrich, Prins van Pruisen, titulair Duits Keizer en Koning van Pruisen, vermeldt Grootmeester van de Koninklijke Huisorde van Hohenzollern te zijn.

Bron : wiki
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Malte ZnanieckiGeregistreerd op: 31-10-2005
Berichten: 611
Woonplaats: Hamburg

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2008 17:12    Onderwerp: Reageer met quote

found by googlebest from

Malte
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Stretcher B.Geregistreerd op: 28-10-2006
Berichten: 1032
Woonplaats: Beverst

BerichtGeplaatst: 26 Apr 2008 20:17    Onderwerp: Reageer met quote

Kette zum GrosskomturStern der GrosskomturStern der Komtur mit Schwerten 1916Kreuz der RitterKreuz der Ritter mit SchwertenAdler der Inhaber

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Duitsland en Oostenrijk-Hongarije Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group