Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hťt WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privť berichten te bekijkenLog in om je privť berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

De rol van het Tsarisme in den Oorlog

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> De Russische Tsaristische eenheden Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 06 Mei 2006 8:18    Onderwerp: De rol van het Tsarisme in den Oorlog Reageer met quote

E.D. Morel, een recensie uit 1918

De Nieuwe Courant", schrijft in zijn No. 98A van 9 april 1918 over: "De rol van het Tsarisme in den Oorlog", door E.D. Morel - "een Engels Boekje, waarvan de uitvoer verboden is, maar dat desalniettemin op een of ander mysterieuze wijze ons bereikte" o.m.:

De Duitse regering - zegt Morel - zond een ultimatum aan Rusland. Wie echter heeft er aan gedacht Japan alleen verantwoordelijk te stellen voor de Japans-Russische oorlog, die het begon zelfs zonder een ultimatum, of de Boeren voor de Boerenoorlog, toen zij het waren, die een ultimatum zonden? De voorstelling van een misdadig Duitsland te midden van onschuldige buren, is nooit gefundeerd geweest.

Duitsland wilde evenals Grey de oorlog vermijden, maar de Tsaar en zijn ministers deden dat plan mislukken, door het bevel tot algemene mobilisatie, waarvan ze wisten, dat het de oorlog beduidde. Oostenrijk aanvaardde het Engels-Duitse voorstel, maar de regering van Rusland niet. Zij deed de stap die oorlog beduidde.

Rusland kon beter riskeren te wachten, dan een der andere betrokkenen, maar zijn regering wilde niet wachten, zij wenste de oorlog, wetend, dat Frankrijk en Engeland niet terug konden als zij de oorlog onvermijdelijk maakte. De verantwoordelijkheid voor de toestand, die op 30 juli bestond, wordt gedragen door verschillende regeringen, maar in de laatste fase valt de schuld op de regering van de Tsaar.

Deze bewering wordt door de schrijver met argumenten ontleend aan officiŽle bescheiden, inderdaad in hoge mate aannemelijk gemaakt. De Britse ambassadeur had op 25 juli gewaarschuwd, dat een Russische mobilisatie zou leiden tot een Duitse oorlogsverklaring. De Duitse regering liet door haar ultimatum nog ťťn kans open; als Rusland wilde demobiliseren. De Duitse vrees voor de mobilisatie van 't Russische leger bleek niet ijdel. Twee dagen na de oorlogsverklaring vielen de Russen Memel aan en 24 dagen na de oorlogsverklaring was een groot deel van Oost-Pruisen in Russische handen.

De koers door de camarilla van Petrograd gestuurd, was duidelijk en daaruit is het te verklaren, dat de Duitse sociaal-democraten zich stelden aan de zijde hunner regering, dat Duitsland ťťn werd. Naakt imperialisme was de drijfveer met Constantinopel als doel (de jongste Sassonof-onthullingen kon Morel niet kennen, toen hij zijn beweringen neerschreef) en de suprematie op de Balkan. Darvoor forceerde het Tsarisme de Oorlog.

Tegen de verwachting ook van de Engelse ambassadeur verklaarde Duitsland niet dadelijk de oorlog, maar zond eerst een ultimatum, waardoor 30 uur verliep tussen het tijdstip, dat de algemene mobilisatie van Rusland in Berlijn bekend werd en de Duitse oorlogsverklaring. De Ententediplomatie deed geen stap, om de westelijke mogendheden los te maken van de actie, door Petrograd genomen, hoewel de actie inging tegen de raadgevingen der Franse en Engelse regeringen.

Voor een politiek van "nationale bestraffing", zoals in geallieerde landen tegen Duitsland wordt gepropageerd, is dus geen grond, zo luidt de conclusie van dit deel van Morels's betoog. In dit verband wijst Morel op een Frans vlugschriftje (Qui a entraine la France dans la guerre?) dat tot dezelfde conclusies komt als hij en een even scherp vonnis velt over de geheime diplomatie die Frankrijk de handen bond en waarvan Jares op 29 juli 1914 zeide: Als men zich tegenover ons beroept op het geheime verdrag met Rusland dan zullen wij ons op ons openbaar verdrag met de mensheid beroepen.

In het tweede hoofdstuk onderzoekt Morel dan de "onthullingen" in 't midden van 't vorig jaar door de 'Times' gebracht over de Kroonraad te Potsdam op 5 juli "om de vredelievende stroming, die zich in Engeland openbaarde, in te dammen" en Lloyd Georges beroep op die onthullingen in zijn oorlogsrede van 4 augustus. Hij roept Lloyd George van 28 juli 1908 en van 2 januari 1914 aan als getuige tegen de Lloyd George van nu, en beroept zich op de bekende rapporten der Belgische gezanten, door ons indertijd uitvoerig besproken.

In 1911 had de 'Times' toen de Marokko-onderhandelingen hangende waren, een op onjuiste gegevens berustend opstel gepubliceerd en Lloyd George had de dag daarop een rede gehouden, die Europa aan de rand van de oorlog bracht. Later bleek, dat als de oorlog toen niet door de samenwerking van Caillaux, Lord Morley en Bethmann Hollweg was vermeden, Europa tengevolge van een volkomen valse voorstelling van zaken ten oorlog zou zijn gegaan. Deze onthulling van de 'Times' bevatte niets dat niet ieder uit de kleurboeken kon weten behalve wellicht de datum van de veelbesproken kroonraad.

Morel's woord krijgt een bijzonder gewicht, door de angstvalligheid, waarmee de Britse autoriteiten pogen te verhinderen, dat het buitenland leest wat hij zegt, een streven, dat desalniettemin verijdeld wordt. Het is stellig goed, dat de belligerenten uit de pen van landgenoten eens een en ander horen, dat niet klopt met de officiele waarheid, die maar al te vaak leugen is.
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
AndriessenGeregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 785
Woonplaats: Akersloot gem.Castricum

BerichtGeplaatst: 06 Mei 2006 17:00    Onderwerp: Morel Reageer met quote

Morel was lid van het Britse Lagerhuis, journalist en auteur.Hij had grote faam verkregen toen hij een onderzoek deed naar het reilen en zeilen van koning Leopold en de onderdrukking van de inboorlingen in 'Belgisch Congo'. Hij schreef daarover verschillende boeken waaronder; ''Red rubber, the story of the rubber slave-trade in the Congo', 'King Leopold's rule in Africa' , 'Affairs in West Africa'. Zijn boeken veroorzaakten een enorm schandaal, de hele wereld sprak schande van het bewind van Leopold en het resultaat was dat deze gedwongen werd Congo, dat in feite zijn persoonlijk bezit was, aan de Belgische staat over te doen. Daardoor werd het mogelijk dat een humaner regime kon worden ingevoerd en de slavernij, waarbij de vrouwen en kinderen van de slaven gevangen werden gehouden als gijzelaar om zo de slaven te dwingen voldoende rubber van de plantages te halen, of het afhakken van de hanen als ze te weinig produceerden etc. kon worden afgeschaft

In 1914 was Morel secretaris van de "Union of Democratic Control" en critisch op de wijze waarop Grey buitenlandse zaken beheerde. Hij verzette zich tegen de oorlog en beschuldigde de Britse regering er van nodeloos in de oorlog te zijn gegaan en hekelde de redenen die daarvoor werden opgegeven.
Hij schreef verschillende boeken w.o "Truth and the War" dat ook in het Nederlands werd vergtaald als "Ik beschuildig de Engelschen" en werd tot 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij bleef zich de hele oorlog verzetten tegen de oorlogvoering en in 1922 versloeg hij Churchill , die hij als oorlogshitser beschouwde, tijdens de vekiezingen.
In mijn boek 'De Andere Waarheid' heb ik veel informatie gehaald uit Morel's geschriften die ongeveer gelijkluidend zijn aan die van Owen, Barnes, Fay en andere auteurs en historici die de rol van Engeland voor en tijdens het uitbreken van de Eetrste Wereldoorlog critisch hebben onderzocht.
_________________
bezoek ook onze website www.ssew.nl
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privť bericht Verstuur mail
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> De Russische Tsaristische eenheden Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group