Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

5° Regiment Lanciers

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7054

BerichtGeplaatst: 06 Okt 2007 12:13    Onderwerp: 5° Regiment Lanciers Reageer met quote

"AB ORIGINI FORTIS" STERK.... VANAF HET BEGIN!
De periode 1870 – 1914 (De kolonisatie van Afrika en de éénwording van de Duitse Staat)
Op 11 november 1913 wordt bij Koninklijk Besluit nummer 181bis, beslist tot een grote reorganisatie van het Leger op vredesvoet. Daarin wordt ondermeer voorzien in de oprichting van nieuwe Cavalerie-eenheden, namelijk het 5de Lansiers, en het 3de, 4de en 5de Jagers te Paard. Op het ogenblik van de mobilisatie zullen enkel het 5de Lansiers en 4de Jagers te Paard zijn opgericht. Een Ministeriële onderrichting schrijft voor dat uitsluitend elitemanschappen mogen worden aangeduid voor het 5de Lansiers, hierdoor is het al vanaf haar ontstaan op 13 december 1913 één der puikste regimenten van het Leger. Het 5de Lansiers is dus voorbestemd tot de rol van elite-eenheid binnen een prestigekorps. De manschappen voor het 5de Lansiers worden ondermeer geleverd door de bestaande Cavalerieregimenten en komen hoofdzakelijk van het 1ste, 2de, 3de, 4de Lansiers, het 2de Gidsen, het 2de en 4de Jagers te Paard en de Gendarmerie. Samen met het 4de Lansiers vormt het de 2de Brigade van de Cavaleriedivisie, de 1ste Brigade bestaat uit het 1ste en het 2de Gidsen.Chapska 5L

De periode 1914 – 1918 (De Eerste Wereldoorlog)
Op de ochtend van 4 augustus 1914 valt Duitsland ons land binnen. Vier dagen later, op 8 augustus 1914, is de Cavaleriedivisie, onder bevel van Luitenant-generaal L. de Witte, in de streek van Sint-Truiden verspreid. Op 12 augustus 1914 wordt het 5de Lansiers opgesteld ten zuidoosten van Loksbergen bij Halen. Daar op het slagveld, zal de korpscommandant, Kolonel Xhardez, uit handen van Luitenant-generaal L. de Witte, commandant van de Ruiterijdivisie, in naam van Z.M. Koning Albert I, de Standaard ontvangen. Een gebeurtenis die wellicht enig is in de Belgische militaire geschiedenis. Het 5de Lansiers telt op dat ogenblik 30 officieren en 502 onderofficieren en manschappen.

Haelen
Op 12 augustus 1914, omstreeks 9 uur, worden het 3de en het 4de Eskadron van het 5de Lansiers, afgestegen opgesteld ten oosten van Loksbergen, aan de rechterflank van het 4de Lansiers. Het 1ste Eskadron is ingezet ten noorden van Loksbergen, aan de voet van de Mettenberg, ter verdediging van de artilleriestelling van het 1ste Artillerie te Paard. De Divisie houdt het 2de Eskadron aanvankelijk in reserve. Wanneer omstreeks 13u30 de vijand zijn stormlopen te paard meer naar het zuiden (Velpen) verlegt, zal het 2de Eskadron, eveneens te voet, in versterking tussen het 1ste en het 3de Eskadron van het 4de Lansiers worden ingezet. Door de hardnekkige weerstand, waarbij het Regiment Karabiniers/Cyclisten een speciale vermelding verdient, slagen de Duitsers er niet in de artilleriestelling op de Mettenberg in te nemen. Acht vergeefse aanvallen, van vier Ruiterijregimenten, later afgewisseld door infanterieaanvallen, zorgen voor zware verliezen bij het 2de Duitse Cavaleriecorps van Generaal von der Marwitz. Tegen de avond breekt de vijand dan ook het gevecht af en trekt zich 15 km ten oosten van de Gete terug. Het 5de Lansiers, dat 4 doden en 27 gewonden betreurt, wordt voor dit roemvolle wapenfeit op de dagorders van het Leger vermeld en zijn nieuwe Standaard zal voortaan, in gulden letters, zijn eerste citatie dragen: “HAELEN”.Overhandiging Standaard door Gen. L. de WitteGrootuniform(1914)

Antwerpen
Vanaf 20 augustus 1914 maakt het 5de Lansiers deel uit van de verdedigingstroepen van Antwerpen. Op 25 augustus worden talrijke patrouilles en verkenningen uitgevoerd in de streek van Beersel, Werchter en Tremelo. Op 26 augustus wordt de vijand belet zijn plannen door te zetten te Geel, Diest, Aarschot, Putte, Kortenaken en Schriek. Op 9 september valt het 5de Lansiers de vijand aan in Langdorp en in de omgeving van Rillaar en Diest. Op 10 september krijgt het 5de Lansiers, versterkt met een compagnie Cyclisten, de opdracht het kasteel van Linden in te nemen. Nog verscheidene opdrachten van storen van de vijand worden met succes volbracht. De vermelding “ANTWERPEN” op de Standaard wordt toegekend ter erkenning van de moed en de heldhaftigheid waarvan het 5de Regiment Lansiers de bewijzen heeft geleverd tijdens de belegering van Antwerpen.

Velduniform(1918)

De loopgravenoorlog aan de IJzer
Tijdens de slag aan de IJzer is het 5de Regiment Lansiers aanvankelijk opgesteld te Stadenberg om er, in verbinding met het Franse Leger, de rechterflank van het Belgische Leger te helpen dekken. Het onderscheidt zich tijdens de talrijke contacten met de vijand, hierbij worden vele staaltjes van heldenmoed getoond. In de nacht van 26 juli 1917 zorgt een patrouille, samengesteld uit Cavaleristen van het 4de en het 5de Lansiers, voor een bijna amusante anekdote. Op dat ogenblik belast met de kustwacht, maakt het de bemanning, van een te Wissant (Frankrijk) gestrande vijandelijke Duitse duikboot, krijgsgevangen.Gestrande Duitse duikboot(1917)

Reigersvliet
Op 6 maart 1918 begint het gevecht aan de “Reigersvliet”. De Reigersvliet is een gracht van 1,5 tot 2 meter breed en 1 meter diep, die te Stuivekenskerke in de kleine Beverdijk vloeit, welke zich op haar beurt in de IJzer werpt. “De Grote Wacht” van Stuivekenskerke bestaat uit twee loopgraven achter de Reigersvliet met een groep kleinere loopgraven die een bruggenhoofd vormden en verder 7 voorposten in een halve cirkelvorm over 1600 meter verspreid. Bij twee hardnekkige gevechten aan de Reigersvliet (6 en 8 maart 1918) verliest het 5de Lansiers 2/3 van zijn daar ingezette effectieven. Omwille van het moedige gedrag voegt zich de vermelding “REIGERSVLIET” bij op de Standaard.

Het Bevrijdingsoffensief
Het grote bevrijdingsoffensief wordt op 28 september 1918 ontketend en leidt uiteindelijk tot de wapenstilstand op 11 november 1918. Op die dag voert het 5de Lansiers zijn laatste oorlogsopdracht uit: een waarnemingsopdracht langs de Hollandse grens. Het 5de Regiment Lansiers, pas gevormd bij het uitbreken van de oorlog, mag er fier op zijn dat het de haar opgelegde taken steeds glorievol heeft vervuld. Haar Standaard, ontvangen op het Slagveld van Halen zelf, keert uit de oorlog terug, bedekt met citaties en krijgt de toelating de Nestel met de kleuren van het Oorlogskruis te dragen. Achtentachtig helden van het 5de Lansiers zijn gevallen op het veld van Eer voor de verdediging van onze vrijheden.Priester J. Chandelon,padre van 5L(1914)-foto genomen op het kerkplein te Wetteren.Monument 5L te Stuivekenskerke.Monument 5L te Loksbergen(Halen).Standaard met Nestels in de kleuren van het Oorlogskruis.

http://www.vrool.be/page5L_1.html
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
lancierGeregistreerd op: 29-7-2006
Berichten: 432
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 06 Okt 2007 17:26    Onderwerp: Reageer met quote

Een opmerking over het voorval met de U-boot . De 2de Brigade zat vanaf 19 juni 1917 aan de Franse kust. (Guines, Leulinghem , Wissant)
Ik citeer uit Majoor Peteau's boek (1924) :

le 5e Lanciers, en service de garde à la cote, faisait prisonner le personnel (3 officiers et 23 hommes) d'un sous-marin allemand échoué sur la plage de Wissant.

Het voorval komt alleen en alleen ten hoede aan het 5de Lansiers
Lt. Peteau (in 1914) was ook de linkerhand van de commandant van de 2de Brigade. puh
_________________
De weg van het 4de eskadron
Georges Remi Roose (1897-1975)

Gevallen voor Allen door Allen geprezen door 't vallen gerezen Hoog boven allen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5786
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 06 Okt 2007 20:27    Onderwerp: Reageer met quote

En ik meen me te herinneren dat de lansiers na die Duikbootgeschiedenis
daar helemaal niet meer blij mee waren ,
omdat er steeds met hen ,
door andere eenheden of soldaten daarover spot gedreven werd .

@+
patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 07 Okt 2007 13:56    Onderwerp: Reageer met quote

Klopt inderdaad dat de spotnaam "onderzeeers" aan de cavalerie werd toebedeeld.

Tandorini voor wat betreft "Reigersvliet" is de eerste aanval op de Grote Wacht gebeurd op 6 maart en de tweede op 18 maart. (korpsjournaal 1995 5L en jaarboek 2002 Ter Regt Lansiers Prov L)

Misvattting qua datum zit zowel op de webstek Mil.be als op de vrool.be, maar beide artikels zijn door hoogstwaarschijnlijk dezelfde auteur geschreven.

Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Kleine VuurkruiserGeregistreerd op: 3-12-2006
Berichten: 2173

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2007 20:31    Onderwerp: Re: 5° Regiment Lanciers Reageer met quote

Tandorini @ 06 Okt 2007 13:13 schreef:Ik weet niet waar die chapska staat, maar ze mogen hem dringend eens deftig aankleden....de frontplaat zit ondersteboven!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7054

BerichtGeplaatst: 14 Okt 2007 20:54    Onderwerp: Re: 5° Regiment Lanciers Reageer met quote

Kleine Vuurkruiser @ 14 Okt 2007 21:31 schreef:
Tandorini @ 06 Okt 2007 13:13 schreef:Ik weet niet waar die chapska staat, maar ze mogen hem dringend eens deftig aankleden....de frontplaat zit ondersteboven!


Surprised Inderdaad had het nog niet gezien.Ik denk dat die foto uit het museum is in hun kazerne.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2007 15:48    Onderwerp: Reageer met quote

Volgens mij bevindt deze chapska zich in het Provinciecommado Limburg.
Voor wat betreft de staat van deze chapska zal ik er eens extra op letten als ik daar de volgende keer kom wat vrij frequent gebeurt.
Is deze nog in de toestand zoals op de foto, welke volgens mij al enkele jaren oud is, dan zwaait daar wat.

Wordt vervolgd.
Etienne.
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Kleine VuurkruiserGeregistreerd op: 3-12-2006
Berichten: 2173

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2007 15:57    Onderwerp: Reageer met quote

Daar ben ik nu wel een benieuwd naar.

De frontplaat zit dus duidelijk ondersteboven, maar het embleem op die plaat staat momenteel wel recht.
Dus embleem en frontplaat draaien Cool
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
oudgidskeGeregistreerd op: 6-4-2006
Berichten: 69
Woonplaats: mol, belgie

BerichtGeplaatst: 16 Okt 2007 18:25    Onderwerp: Reageer met quote

de standaard is sinds enkele weken de standaard geworden van het departement cavalerie te Leopoldsburg( oude pantsercavalerieschool).De meeste stukken van het de vzw anciens 5L bevinden zich in het museum kamp beverloo of het museum K blokken, daar dient jullie zoektocht te starten.
_________________
"L'énergie est le principe conducteur de l'esprit cavalier"
http://users.pandora.be/BELCAV
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
rodneyGeregistreerd op: 12-11-2006
Berichten: 8
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: 09 Nov 2007 18:45    Onderwerp: Reageer met quote

Ik vind zelfs gegevens dat 18 maart de DERDE duitse aanval zou geweest zijn?

Op 6 maart 1918 vallen de Duitsers vroeg in de ochtend, na een hevige beschieting, de Grote Wachten aan. De stormelementen van de 214ste Duitse Infanteriedivisie richten zich op de Noordelijke Grote Wacht en de ‘Poste des deux Pommiers’.

De te voet gestelde ruiters wijken achteruit op de westelijke oever van de Reigersvliet, waar ze later op de dag door patrouilleurs ontzet worden. In het zuiden blijven de stellingen behouden. Door een tegenaanval van de Belgen wordt de Noordelijke Grote Wacht gedeeltelijk heroverd.

In de vooravond kunnen de voorposten terug ingenomen worden o.a. door een bataljon te voet gestelde Jagers te Paard.

Op 9 maart wordt de Duitse aanval hernomen, maar door een spervuur weer geblokkeerd.

Op 18 maart wordt de 3de aanval uitgevoerd. De Duitsers gebruiken opnieuw gas, maar ditmaal hebben de Belgen gasmaskers bij zich en blijven vrijwel ongedeerd. In de Noordelijke Grote Wacht wordt de hele dag gevochten, maar het verdedigingssysteem van het Lansiersregiment houdt stand. In de Zuidelijke Grote Wacht levert de 3de Compagnie van het 1ste Bataljon Karabiniers-Wielrijders zware lijf aan lijf gevechten, waarbij ze zelfs vanuit verschillende richtingen worden aangevallen. Zij moeten wijken en alleen de post de ‘smis’ blijft behouden. Maar de 2de Compagnie zal hun tegemoet komen over loopbruggen van achter de spoorwegberm.
_________________
Alles over 5 Lansiersbataljon, periode Lüdenscheid (1960-'69) welkom !!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 31 Dec 2007 12:21    Onderwerp: voila, dit geeft een gezicht aan de 5L Reageer met quote

de rechtse persoon met stick , dat ben ik op de viering van 12 aug :
slag om Haelen, toen was ik detachementscomd.
Nu ook al enkele jaren geleden...
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
rodneyGeregistreerd op: 12-11-2006
Berichten: 8
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: 31 Dec 2007 22:20    Onderwerp: Re: voila, dit geeft een gezicht aan de 5L Reageer met quote

Dragonder @ 31 Dec 2007 12:21 schreef:

de rechtse persoon met stick , dat ben ik op de viering van 12 aug :
slag om Haelen, toen was ik detachementscomd.
Nu ook al enkele jaren geleden...


Ge staat daar mooi, samen met Remi en Jef !

Komt ge ook naar de reünie op 12 April 2008 ?
_________________
Alles over 5 Lansiersbataljon, periode Lüdenscheid (1960-'69) welkom !!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 31 Dec 2007 22:42    Onderwerp: waar? Reageer met quote

waar gaat de reuni door ?
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Yvonne
Admin


Geregistreerd op: 2-2-2005
Berichten: 45654

BerichtGeplaatst: 25 Mrt 2008 9:40    Onderwerp: Re: voila, dit geeft een gezicht aan de 5L Reageer met quote

Hier nog wat meer beeldmateriaal van de 12e augustus.
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=152815#152815
_________________
Met hart en ziel
De enige echte

https://twitter.com/ForumWO1


Laatst aangepast door Yvonne op 22 Aug 2015 15:39, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 10 Okt 2012 9:34    Onderwerp: uit het archief van het Regt 5Lansiers aanvulling Reageer met quote

Het Regiment 5Lansier

Inleiding:

Vorming van het Regiment 5Lansier

Op 11 november 1913, bij koninklijk besluit (nr 181 bis) werd er een grote reorganisatie doorgevoerd in het leger op vredesvoet.
Het opperbevel voorzag de oprichting van vier nieuwe ruiterijkorpsen respectievelijk 5 de Lansiers -3 de,
4 de en 5de Jagers te paard. Maar voor de mobilisatie waren enkel de ruiterijkorpsen 5L en
4de Jagers te paard op slagorde.
Het Regiment 5 de Lansiers werden opgericht op 13 december 1913, hun Garnizoenstad werd MECHELEN. Heel de historiek, zowel op Franstalig als Nederlandstalig onderlijnen het hoog niveau van de ruiterij van het Regiment 5Lansier .Dit werd toen opgedragen door de hogere autoriteiten << Een ministerieel nota schreef voor , enkel die elitemanschappen aan te duiden voor het oprichten van het Regiment 5L en deze eenheid moest één der puikste ruiterijeenheden worden van het Belgisch Leger>>

Een ruiterij Regiment telt in theorie 593 paarden en 587 manschappen waarvan 33 offr en 44 ooffr.
De Staf bestaat uit ongeveer 26 manschappen waaronder, 4 dokters , 2 dierenartsen , 1 trompetter en
2 aalmoezeniers .
Maar bij het begin van de campagne telde het Regiment 5L maar 502 manschappen.

HOOFDSTUK 1

Vorming van het Regiment 5Lansiers

13 dec 1913:Enkel de elite manschappen werden gebruikt om het Regiment 5L op te richten.Zijkwamen uit verscheidene eenheden.
1de - 2 de en 3 de Lansiers leverden elk één Eskadron , manschappen uit de 1ste en 2de Gidsen en aangevuld met oorlogsvrijwilligers.
Het Regiment 5Lansiers en het Regiment 4Lansiers behoorden tot de 2de Brigade van de Cavalerie Divisie. Dat onder het bevel stond van Lt Generaal DE WITTE.
Het Regiment 5Lansiers was gekazerneerd te MECHELEN hun Garnizoenstad.
Tijdens de oprichting dacht men dat de provincie ANTWERPEN de meeste manschappen zou leveren wat niet het geval was.
Uit de recruteringsdocumenten blijkt namelijk.
Officieren:
-BRABANT was het best vertegenwoordigd : 33% (Zij kwamen vooral uit groot BRUSSEL)
-ANTWERPEN en HANNUIT : 14%
-WEST VLAANDEREN - LIMBURG en LUIK : 10%
-NAMEN en OOST VLAANDEREN : 5%
Het merendeel van de officieren waren Vlaams maar dit wil niet zeggen dat zij Nederlandskundig waren, velddagboeken werden in het Frans opgesteld ,toen was de voertaal het Frans.
Manschappen:
Hier hebben we zeer weinig informatie over, vooral omdat de Duitse troepen de meeste documenten vernietigd hebben.
Maar waarschijnlijk zouden zij naar analogie als de officieren uit de verschillende regio’s komen. Er zijn enkele aanknopingspunten gevonden , maar dit zijn vooral dagboekaantekeningen en gegevens op grafzerken te HALEN.
Deze gegevens gaven het volgende weer: komende van ANTWERPEN tot BARVAUX - SUR - OURTHE en van L’EGLISE tot COMBLAIX AU PONT.
Men mag niet vergeten dat het Regiment 5L werd opgebouwd uit verscheidene Ruiterijkorpsen van het land.
Op militair vlak was dit positief , de manschappen kenden hun terrein.

Op de vooravond van de oorlog

Op 21 juli 1914 , 10 dagen voor het Duits ultimatum , defileert het Belgisch leger voor de Nationale feestdag . Het zijn de leerlingen van de MILITAIRE SCHOOL die het eerst opkomen gevolgd door de Lansiers en de Jagers , hun opkomst is niemand ontgaan.
Op het TE DEUM in 1913 was de aanwezigheid van de Lansiers reeds opgevallen.
“Les voilures de gala etaient encadrees d’une escorte de Lansiers.”
Prestige en moed omringden de fiere Lansiers, maar zij wisten toen niet dat binnen 4 jaar , hun inzetbaarheid op het terrein in vraag zal gesteld worden.


HOOFDSTUK 2

De Mobilisatie

Einde juli 1914 :Het Regt 5Lansiers bevinden zich te BEVERLO waar ze zich voorbereiden op een mogelijk treffen met de vijand.
1 Aug 1914:De Lansiers zijn terug in hun Garnizoenstad MECHELEN en bereiden zich voor,de uitrustingen worden klaargemaakt en de lansen en sabels worden gescherpt.
2 Aug 1914:Duits ultimatum aan België.
4 Aug 1914:Het Regt 5Lansiers verlaten MECHELEN onder bevel van Kolonel XHARDES en stellen zich op ter hoogte van GEMBLOERS en CHARTRES en vervoegen hiermeede Ruiterij Div onder bevel van Lt Generaal DE WITTE.
Duitsland ondertussen valt België binnen en overschrijd de grens bij GEMMENICH. De Belgische Ruiterij Div is belast met flankverdediging van de troepenconcentratie aldaar en waakt tevens op de terugtocht van de 3de Div onder bevel van Generaal LEMAN tot achter de Nete.

5 Aug 1914:Aanval op Luik door de Duitse troepen.
6 Aug 1914:Het Hoofdkwartier belast Lt Generaal DE WITTE om met zijn Ruiterij Div de 3de Div te LUIK te beschermen.Ze verplaatsen zich naar HOLLONGE waar zij contact makenmet de 3de Div van Generaal LEMAN.
7 Aug 1914:Het Hoofdkwartier signaleert dat de richting HOEI zeer gevaarlijk wordt en verplaatst de 3de Div naar WARANT. Maar nieuwe berichten geven door dat het gevaar niet meer komt vanuit het Zuid- Westen maar eerder uit het Noorden en Noord- Westen.
Talrijke Duitse troepen werden waargenomen in Limburg en ten Westen vanTONGEREN.Lt Generaal DE WITTE haast zich met zijn Cav Div richting St TRUIDEN en in de morgend van 8 Aug 1914 groepeert het grootste deel van zijn Cav Div zich ten Zuiden van de stad.
De steeds groter wordende overmacht bedreigd weldra de Cav Div. Te LUIK werd de linkervleugel vanuit het Noorden tot het Zuiden reeds onder de voet gelopen.
Het Hoofdkwartier beslist formeel om geen troepen van de Cav Div bloot te stellen aan gevechten met de vijand die sterker is dan de eigen eenheden. Lt Generaal DE WITTE brengt zijn troepen tot achter de Gete.
De Gete vormt met het gedeelte van de Maas tussen NAMEN en GIVET de eerste natuurlijke hindernis achter LUIK. Deze verdedigingslijn beschermt het grootste gedeelte van BELGIE en snijdt de Duitse troepenbewegingen de pas af.
Het Belgisch Veldleger beschikte over te weinig manschappen en men besliste om het gedeelte van de Gete en de verdediging van NAMEN op zich nemen.
Ten Zuiden van de Cav Div strekt het Belgisch Veldleger zich van TIENEN tot JODOIGNE. De taak bestaat er nu in om een strategische voorhoede te vormen en de sterkte van de vijand te verkennen en te weet te komen hoever de Duitsers naar het Noorden zouden ontplooien.
8 Aug 1914:De Duitse 2de en 4de Ruiterij Div afhangend van het 2de Cav.
Korps omtrekken Luik langs het Noorden en steken de Maas terhoogte van LIXHE over en naderen gevaarlijk dichtbij.
Lt Generaal DE WITTE beslist op dat moment , om niet in contact te komen met de veel sterkere vijand en trekt zich terug tot achter de Gete.
9 Aug 1914:De beslissing van de Lt Generaal DE WITTE om achter de Gete terug te trekken wordt bevestigd door de Generale Staf en beveelt het volgende:“DC se portera à l’ouest de la Gete pour couvrir le flanc gauche de l’armee : elle gardera la ligne de la Gete sur le front BUDINGEN-HAELEN”“Cav Div richt zich naar het Westen van de Gete om de linkerflank van het leger te beschermen en houd de frontlijn BUDINGEN-HALEN.
11 Aug 1914:Die avond , was er een verschil van opvattingen tussen de Belgische bevelvoerders ,over welke strategie men zou gebruiken.“Men was kenbaar geneigd te denken dat de bevelvoerders van de Duitse Ruiterij ,en dit was met zekerheid, zullen aanvallen te paard” .Voor de verdediger was het terrein evengoed te paard als te voet te verdedigen.
De Staf Cav Div stond voor een dilemma : te voet of te paard de vijand bevechten.Zij die trouw zwoeren aan de tradities van de Ruiterij wilden een aanval te paard uitvoeren met lans en sabel of…. moest men het niet voorzichtiger aanpakken stelde een jonge Kapt Galet voor. Gebruikmakend van het terrein de vijand te voet opwachten en zijn aanvallen met geweer -en kanonvuur beantwoorden!
Beiden kampen stonden lijnrecht tegenover elkaar. Maar door de Duitse overmacht besliste men voor het plan van de jonge Kapt Galet.
Dit was de eerste stap naar de modernisering in de Ruiterij eenheden, de Cavalerie zal niet meer zijn zoals weleer.
Het opstellings dispositief was als het volgt,
-De Karabiniers-Wielrijders houden HALEN, klaar om terug te trekken.
-De Lansiers zijn opgesteld aan de rand van LOKSBERGEN en wachten de vijand op met geweer en machinegeweervuur.
-De Gidsen kregen te ZELK dezelfde opdracht.
-Een gedeelte van de Lansiers werden in reserve gehouden.
Overal werden versperringen opgeworpen van karren en wagens.
12 Aug 1914:De Duitse 4de en 2de Ruiterij Div van het 2de Cav Korps VAN DER MARWIHZ bijgenaamd “De Zilveren Helmen” gingen richting HALEN ,bijgestaan door twee groepen artillerie (18 stuks) en met het 7de en 9de Bataljon Jagers te voet.
Dwz; 4000 Kurassier- Uhlanen- Dragonders -Huzaren en 2000 Infanterie soldaten in totaal.6000 Duitse manschappen en dit tegenover de Belgische Cav Div :1ste en 2de Brigade Gidsen en Lansiers in totaal 2300 ruiters en 450 Karabiniers - Wielrijders (Infanterie) .
Wat geeft 2 tegen 1.

HOOFDSTUK 3

De Slag om HALEN :

Symbolisch hoogtepunt in de militaire geschiedenis van BELGIE, voor het eerst werd er een Standaard op het slagveld aan een eenheid gegeven.
12 Aug 1914 9:00hr In de vroege morgen werd de 2de Brigade (4L en 5L) op een vlakte ten Zuiden van LOKSBERGEN verzameld. Lt Generaal DE WITTE ging over tot de grote ceremonie, het 5Lansiers is ten
velde getrokken zonder Standaard.“Het Regiment 5Lansiers is hoogstwaarschijnlijk het enige Belgische Regiment dat zijn Standaard ontving op het slagveld.”Tijdens de ceremonie geeft hij de Standaard aan de Generaal-Majoor PROOST Comd van het Regiment 5L.
Dit was enkele uren voor de vuurdoop.
“Lansiers van het 5de Regiment der Lansiers, ik heb U de eer deze Standaard, namens de Koning , in handen te geven van uw Korpscommandant , die er voortaan zal over waken.
De oorlogsmoed die ik in uw ogen lees , de dapperheid, de geest van tucht en volharding , waarvan ge mij de bewijzen leverde sedert het begin van de veldtocht, zullen mij van grote zorg zijn dat gij bij machte bent de zending , waarmede gij belast werd , te vervullen.
De grond die wij betreden , deze aarde , vruchtbaar geworden door het bloed van onze vaderen , moet Belgisch blijven, zolang wij leven zal de vijand er geen vaste voet krijgen.
Lansiers van het 5de Regt , zweert met mij te zullen sterven tot de laatste man , liever dan de militaire eer met de voeten te treden.
Waarschijnlijk zullen wij vandaag aangevallen worden. Ik wil dat wij overwinnen , maar indien dit de wil is van de voorzienigheid, hoop ik aan de vijand te mogen tonen hoe een Belgisch Generaal moet sterven.”
Na deze indrukwekkende plechtigheid werd het 5de Lansiers ontplooid te voet.
12 Aug 1914 Iets na 8:00hr , de “DIABLE NOIRS”(cyclisten) schakelden voor de helft ,een Duitse patrouille Kurassiers komende van een verkenning uit.

DE SLAG OM HALEN IS BEGONNEN
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 10 Okt 2012 11:36    Onderwerp: verder verloop Reageer met quote

DE SLAG OM HALEN IS BEGONNEN
12 Aug 1914 10:30hr ter hoogte van HALEN, het Bataljon Karabiniers - Wielrijders worden achter
de spoorbaan opgesteld nadat zij gedurende drie kwartier werden bestookt,door de Duitse batterijen.
Op dat moment opende onze batterij te paard het vuur op de vijandelijke stellingen.De situatie te HALEN werd als het volgt beschreven door de Duitse Generaal POSEK , bevelhebber van de 2de Dragonders (2de CD)
“Het vuur van de Belgische Artillerie, die de hoofdstraat over de ganse lengte bestookte , veroorzaakte ernstige verliezen in dit gedeelte van het slagveld, omdat het hier in dit gedeelte vol zit met troepen. De enige brug was gedeeltelijk vernield en nog nauwelijks bruikbaar. De rook, de brandende huizen, de doden en dode paarden en de gewonden her en der in de straten was een verschrikkelijk spektakel en tevens gaf dit een moeilijke verplaatsing van de troepen.”Ten einde hun opmars naar het Oosten te vervolgen, besliste de Duitse Stafchef om de Belgische Artillerie uit te schakelen.De 2° en 3° Eskadron van het 17° Dragonders kregen de eer om de eerste aanval te paard uit te voeren. Deze aanval gebeurde langs de weg naar Diest. Het hoofd Eskadron werd volledig uitgeschakeld door het geweervuur van de Belgische soldaten, zij stonden verdekt opgesteld in putten of achter versterkingen. De vallende en tuimelende paarden en ruites vormden een ondoordringbare muur voor het 3°Eskadron die terug naar Halen moesten, op gevaar hetzelfde lot te ondergaan.


12 Aug 1914 13hr Het eerste Eskadron van de 17° Dragonders nemen de aflossing en storten zich met losse teugel op de versterkingen van de Wielrijders en daarna op die van de Lansiers, die aanval verstomde in volledige stilte.De twee aanvallen van de 17° Dragonders waren vastgelopen en de verliezen waren zwaar.8 Officieren , 159 ruiters en 156 paarden waren er gesneuveld.De 18° Dragonders beslissen om hun gelik te proberen, profijt trekkend uit de dekkingsvuur van de machinegeweerposten van het 7° Bataljon Jagers. Zullen de vierde , derde en eerste Eskadrons vervolgens de derde , vierde en vijfde aanval van de dag uitvoeren op de Belgische stellingen.Telkens hadden wij hetzelfde beeld, de Duitse Cavalerie vorderde, in slagorde, de sabels glazend in de zon, zich vurig en werveld stortend op de stellingen en allen gingen één voor één ten onder. Ditmaal waren het de 4 Lansiers die deze aanvallen afsloeg.Na deze drie mislukte aanvallen telde de Dragonders zijn doden:6 Officieren, 138 manschappen en 160 paarden.
Op het slagveld heerste een doodse stilte.Aan beide zijden maakte men gebruik om de nodige versterkingen uit te voeren of om verder in het terrein te vorderen.De Belgische Cavalerie profiteerde ervan om de Gidsen te versterken met Karabiniers - Wielrijders en de 4° Lansier werd versterkt door 2 Eskadrons van de 5° Lansiers toen nog Reserve.
De Duitse Jagers vorderden dieper in het terrein en stelden hun machinegeweerposten meer naar het Oosten op.
12 Aug 1914 15hr De Duitse Jagers openden het vuur en tevens op dat moment kwamen de 2° Kurassiers en twee Eskadrons van de 9° Uhlanen in actie. Het Belgisch vuur onthaalde en stopte deze aanval brutaal.
De eerste en tweede Eskadron van 9°Uhlanen probeerde een nieuwe aanval gebruikmakend van een nieuwe volgweg iets meer naar het Zuiden dan de vorige aanval.
De Karabiniers – wielrijders zaaiden dood en verderf, de verliezen bij de 9° Uhlanen was groot. Overal lagen er doden en gewonden, paarden zonder ruiter geraakten in de buurt van het Hoofdkwartier van de Belgische Cavalerie Brigade.
De Duitse bevelhebbers hadden bij deze 6° aanval de terreinscheur met een diepte van 3 à 4 meter en een lengte van 300 m niet opgemerkt.
Onmogelijk om deze te overschrijden of te omschrijden.
De Duitse ruiters waren gedoemd om daar te blijven. Maar de Duitsers hielden vol, zij stuurden een allerlaatste aanval met hun laatste krachten : twee Eskadrons van 2° Kurassiers , derde en het vijfde Eskadron van de 9° Uhlanen en de verzamelde ruiters van de vorige aanvallen; Zij vertrokken te Velpen, zoals op het oefenterrein geleerd.
De bevelhebbers ver vooruit, de Eskadronscommandanten voor hun eenheden , storten zij zich opnieuw en met snelle vaart en luidschreeuwend op de Belgische stellingen in de richting van de hoeve “des Tuileries”.De aanval was er ……, gevolgd door het schreeuwen van de aanstormende ruiters, het geweervuur en kanongebulder verstomde alles.De Duitse Ruiters rolden over de grond, hun rijdieren gingen daar maar vielen wat later dood neer.

12 Aug 1914 16:30 Na deze achtste en laatste aanval, was er een kleine adempauze.De Duitsers beseffen nu dat het onmogelijk is de Belgische verdediging van Lansiers Gidsen en Karabiniers – Wielrijders te doorbreken. Zij gaan een overweldigende Aanval met handwapens en geschut.
17:00 De Belgische Cavalerie Divisie werd afgelost door de 4° gemengde Brigade bestaande uit de 4° en de 24° linie Regimenten. Te Kort aan kader en uitgeput door de vier uur lange mars. Gaan zij de strijd aanbinden in zeer ongunstige omstandigheden.
Generaal De Witte smaalde over deze aflossingstroepen.

Vertaling uit een brief van een Karabinier – Wielrijder Sldt De Braeckeleer Fr 1° Cie van het Bataljon Karabiniers – Wielrijders te Halen:
Ter hoogte van de weg naar Loksbergen:
“Nog maar pas zijn we geïnstalleerd of een colonne van de Duitse Cavalerie kwam eraan. Wij beginnen in het wild te schieten. De Belgische kanonnen ong. 700m achter ons, schoten over onze hoofden. Wij blijven maar vuren wanneer plots een Eskadron Doodshuzaren voor ons opduikt. De Comd Vandamme beveelt “bajonet op het geweer”. Het wordt een enorme kluwen van worstelende mensen. Op sommige plekken grijpen er lijf aan lijf gevechten plaats tussen de Huzaren en de Cyclisten. Zij steken met lansen en wij vuren met onze geweren in de massa. Uiteindelijk moet het Eskadron Huzaren zich in looppas terugtrekken.
Plots roept de kapitein “werp u neer”. Wij duiken plat op de grond en een regen van machinegeweerkogels raast over ons heen. Sommigen worden geraakt, zij die de tijd niet hebben gehad om zich plat op de buik te werpen.”
Dit relaas is zeer treffend, niet alleen de Cyclisten laar ook de Lansier – Gidsen –karabiniers hebben zulke momenten op die dag meegemaakt.
Deze overwinning is een eer die niet één Cie – Bataljon of Rgiment de beurt komt, maar wel een samenwerking en de verbetenheid van een Cavalerie Divisie en de 4° Gemengde Divisie.


De gevechten herbegonnen met zware verliezen voor de 4° Brigade. Tegen de avond gaf de vijand tekenen van zwakte. Ze trokken zich terug, beetje bij beetje werden, Velpen –Halen en de hoeve Yzerbeek herwonnen en de Duitse troepen werden tot in Hasselt en Alken achtervolgd.
Tegen de nacht werden de stellingen ter hoogte van de Gete herwonnen op de Duitsers.
DE BELGEN HEBBEN EEN VELDSLAG GEWONNEN.
Op deze gloriedag , is de bloem van de Duitse Cavalerie te Halen ondergegaan. Twee Duitse Brigades bleven op het slagveld.
Honderden lichamen van Dragonders – Uhlanen – Kurassiers en Huzaren en evenveel dode paarden bedekten de velden, wegen en tussen de ruines .

De grootte Duitse Strateeg Guderein probeerde deze nederlaag uit te leggen als zouden de verantwoordelijke Chefs, naar de letter van het reglement gehandeld te hebben? Want volgens hen was het de enige manier om met een overwicht van de Cavalerie aan te vallen. Maar zij hebben geen rekening gehouden met het terrein, de vuurkracht en dat de Belgische Cavalerie afgestegen hen zouden opwachten.
Het treffen werd door de Belgische pers weergegeven als een grote militaire overwinning, hoewel het zeer beperkt bleef .
In totaal sneuvelden aan de Belgische zijde 263 manschappen.
Naar analogie met de Guldensporenslag in 1302 kregen de gevechten te Halen de bekendheid als “De Slag der Zilveren Helmen” omdat men na de gevechten op het terrein Duitse Helmen met zilver beslag vonden.
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 10 Okt 2012 11:41    Onderwerp: de terugtocht Reageer met quote

HOOFDSTUK 4

De terugtocht naar ANTWERPEN :

samenvatting

Op 18 Aug 1914 was het begin van een massale Duitse aanval ten Noorden van de Maas. Koning Albert besliste in de namiddag tot een terugtocht in Noord -westelijke richting, de dag erop (19 aug 1914) bevindt zich het gros van het Belgisch Veldleger achter de Dijle; in Aarschot kwam het tot hevige gevechten.Om een omsingeling te vermijden, beval Koning Albert op 19 Aug 1914 een terugtrekking naar Antwerpen. Diezelfde dag wordt Brussel prijsgegeven en bezet door de Duitse Troepen.
Tussen 21 en 24 Aug 1914 vielen ook de Naamse forten in Duitse handen. De negen forten werden verdedigd door 5000 vestingsoldaten en door een deel van de 4° Div, samen 22000 manschappen. Daar stonden tegenover 100.000 Duitse troepen met geschut van 210 -305-420 mm.
In Henegouwen (Bergen en Samber) stootte de Duitsers op de Britse troepen van het expeditieleger, maar de coördinatie tussen de Britten , Fransen en Belgen vlotte niet.
De Britten konden zich met zware verliezen een weg vechten naar Frankrijk.
Ondertussen bevond het gros van het Belgisch Leger zich in de vesting Antwerpen.
Omdat het zwaartepunt van de Duitse aanvallen zich eind Aug verplaatste naar het Zuiden (zoals voorzien in het plan Schielffen-Moltke) verminderde de druk op het Belgisch Veldleger.
Het Belgisch Veldleger voerde aanvallen uit, die tot doel hadden om de Duitse druk op de Fransen en de Britten te verminderen.
Op 25 en 26 Aug naderde de Belgische troepen op enkele kilometers van Brussel en Leuven.

Man has geschossen….

In de Duitse rangen brak er paniek uit , men dacht dat er burgers op de Duitse soldaten schoten. Op 25 Aug 1914 brandden de Duitsers uit vergelding de stad Leuven plat. Meer dan tweehonderd burgers kwamen hierbij om. 2000 van de 9000 woningen werden verwoest , waaronder ook de universiteitbibliotheek.
Dit gebeuren werd scherp veroordeeld in de internationale pers en vooral in de Verenigde Staten

Aarschot werd korstondig heroverd.
De Koning en zijn Veldleger waren vastbesloten om in Antwerpen stand te houden.

De gevechten :

Van 12 tot 18 Aug 1914 krijgt het Belgisch leger de tijd om op adem te komen. Zijn verliezen te tellen, te hergroeperen en de doden te begraven.
De Cavalerie Divisie nam deel aan verscheidene dekkingsopdrachten aan de Gete.
Duitse machinegeweervuur en batterijen verhinderden telken male de gedachte van Generaal De Witte om verder te stoten met zijn Cav Div.
Tegenover hem staan , onder bevel van Generaal Von Klunck, drie korpsen van het 1°leger opgesteld ter hoogte van de lijn Diest – Tienen en zijn linkerflank, tussen de Nete en de Demer, werd verdedigd door de Duitse 2°Cav Div elk gevolgd door een reservekorps. Dit vormde een ondoordringbare muur voor het Belgisch leger.
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 10 Okt 2012 11:48    Onderwerp: vervolg Reageer met quote

Het Belgisch Hoofdkwartier is ervan op de hoogte dat er colonnes ‘feldgrauen’ oprukken naar St Truiden – Tongeren – Hasselt en Genk.De belangrijkste invalswegen worden één na één bezet.
Het zwaartepunt ligt vooral in de richting van Diest en Aarschot.
Dit met als doel het Veldleger af te sluiten van het Hoofdkwartier.

18 Aug 1914 : ’s morgens , de eerste aanvallen werden opgevangen te Halen – Geetsbets en Buddingen.
Rond 8hr werd Halen bestookt met kanonnen, twee peletons Wielrijders en één Eskadron van het 5° Rgt Lansiers bieden hevig weerstand. Maar de overmacht wordt te groot. De Duitsers slagen erin brughoofden te leggen over de Gete.Budingen en Geetsbets elk verdedigd door één Eskadron van het 1°Rgt Gidsen werden aangevallen.
In Diest kunnen twee peletons Wielrijders en één Esk Lansiers de aanval gedurende anderhalfuur ophouden, waarna ze in de namiddag voor de sterkere vijandelijke legers moesten wijken.
19 Aug 1914 : Slag om Aarschot : De 3° Div bestaande uit de 9° en de 14° Linie Rgt en versterkt met eenheden van het
6° Bataljon van het 24°Linie Rgt en de 24° geschutsbatterij zijn in een halve boog teruggeplooid rond Aarschot.
De Duitsers vielen met volle kracht aan. De aanval begint bij het ochtendgloren 5hr ‘s morgens en om 7hr30 was de Belgische munitie op. De Belgische troepen moesten zich noodgedwongen terugtrekken.
Als vergelding voor de verwoede en onverwachte tegenstand begonnen de Duitsers hun wraakakties.Belgische gewonden en krijgsgevangenen werden neergeknuppeld, anderen werden tot aan de Demer gevoerd en neergeschoten of in de Demer geworpen.
Uit het boek van Jos Vierstreate ‘ Gamin’ : “sommige doden werden naakt en met een sigaar in de mond tentoongesteld” .
Ook de burgerbevolking moest het bekopen, huizen werden geplunderd en in brandgestoken, 150 personen kwamen om in de moordende kogelregens.Over gans de streek heerste dezelfde wraakactie Diest – Schaffen – Tremelo kregen het zwaar te verduren.
Die ochtend van 19 aug 1914 gelastte Koning Albert de troepen terug te trekken rond de versterking van Antwerpen. De eerste troepen bereiken de buitenste fortenlinie op 20 Aug 1914.
De Duitsers vorderden nu zeer snel, de eerste verkenners (Uhlanen) bereikten op 19 Aug 1914 reeds het centrum van Leuven. Om halfvijf in de ochtend galopeerd de Duitse Cavalerie in de Brusselse buitenwijken. De stad werd zonder enige verdediging achtergelaten door het Belgisch Hoofdkwartier.
Van 20 tot 25 aug zijn de meeste gevechten in het Zuidelijke deel van België. Tussen 21 en 23 Aug werd er slag geleverd te Charleroi, op 22 Aug werd Dinant in puin geschoten, terwijl op 23 Aug de aanval op Namen en Bergen en op 24 Aug de val van Namen.
20 Aug 1914:Het teruggetrokken Belgisch Veldleger achter de vesting “Antwerpen” stond tegenover een waarnemingsleger van de 3° en de 4° Duitse reservetroepen.Tegenover de Belgische Cavalerie Divisie stonden de 27° en de 11° Landswehrbrigade. De Belgische Cavalerie had als opdracht om de linkerflank en de frontlijn Wespelaar- Aarschot te houden en uitvallen uit te voeren om de Duitsers tegen te werken in hun opmars.
21 -25 Aug 1914: Het Belgisch Veldleger tast de frontlijn af om een mogelijke uitval te forceren en om het de Duitse troepen zwaar te maken; Maar zonder veel resultaat.

DE EERSTE UITVAL:
25 Aug 1914:De Cav Div heeft meer succes. De mee optrekkende Karabiniers slagen erin om via Putte en Werchter, meerdere Duitse voorposten van de 27° Landswehrbrigade naar Leuven terug te drijven. De teruggedreven troepen waren zo verrast door deze uitval
dat ze vergaten om de bruggen over de Dijle en de Demer te laten springen.Het 5° Rgt Lansiers had als opdracht patrouilles en verkenningen uit te voeren ter hoogte van de lijn Beerzel- Werchter –Tremelo , contact te houden zonder zich ‘vast te haken’.
26 Aug 1914:Na de verkenning van Wijgmaal door de 1°groep 5L moesten zij zich na gevechten terugtrekken langs Tremelo naar Putte. Vanuit Rotselaar wordt de Cav Div aangevallen door de 27°Landswehrbrigade, wat de toestand verergerde.

De Duitsers waren zo woedend over de Belgische uitvallen dat ze zich opnieuw hun wraak afkoelden op onschuldige burgers. Uit Aarschot werd gemeld dat de nog overgebleven huizen werden vernield of in brandgestoken.
Vanaf 26 Aug 1914 kreeg het 5°Lansiers Rgt als opdracht : verkenningen uit te voeren te Geel – Diest – Aarschot – Putte – Kortenaken – Schriek.

DE TWEEDE UITVAL
Het Belgisch Veldleger wil een doorbraak forceren in de nabijheid van Haacht. Om niet op de Duitse voorposten te stoten en toch zoveel mogelijk de vijand te raken, besluit het Hoofdkwartier de rechterflank van het Duitse leger in de buurt van Haacht aan te vallen. De 1° Div krijgt als opdracht op te trekken naar Hofstade en Elewijt, de 5°Div naar Eppegem en Vilvoorde , de 3° Div houdt Haacht en sluit aan de 6° en 2° Div in de buurt van Tildonk en Leuven. De Cal Div had als opdracht de linkerflank van het Belgisch Veldleger te beschermen.
Aanval op Aarschot:
9 sept 1914:De Cav Div voert een aanval uit op Aarschot. Generaal De Witte stuurt zijn Cavalerie versterkt met 7°Gemengde Brigade (7° en 27°Linie Regt) richting Aarschot . De stad wordt uit drie richtingen benaderd. In het Westen, te Betekom - Gelrode, zal het 7°Linie Rgt stellingen innemen en vanuit het Oosten zal door het 5 Lansiers Rgt een aanval uitgevoerd worden op de as Langdorp – Rillaar – Diest om alzo het 27°Linie Regt de stad Aarschot langs het Noorden te laten binnentrekken.
Er worden 350 Duitse soldaten gevangen genomen.
De rest van het Duits Garnizoen vlucht naar het Zuiden en probeert aldaar te hergroeperen.
Overgave van 50 Duitsers:
De Lansiers van 5L en groepen van 4L achtervolgen de vijand op de As Rillaar – Diest en in de buurt van Scherpenheuvel ontmoet een Pat en enkele verkenners van 4L een boer die hen de plaats aanwijst waar er gevluchte Duitsers zouden schuil houden
Een ruiter van 4de Lansiers en een brigadier van 5de Lansiers gaan in volle galop naar het bos , van hun paard gesprongen en met het geweer in aanslag, riepen zij “geef U over.
Uit een brief:
Ce cher garçon fait a lui seul, environ 49 prissoniers en leur déclarant que s’ils nes e rendaient pas , il appellerait tous les hommes qui étaient dans le bois.” Il n’y avait personne dans le bois”

Denkend dat de streek bezet was door Belgische troepen, gooiden een vijftigtal Duitsers waaronder hun commandant de wapens neer en gaven zich over.De majoor gaf zijn degen aan de Commandant van het 5 Rgt Lansiers.

De fout volgens A Peteau:
Het gros van het Duits garnizoen kon ongemoeid stad Leuven bereiken.
Volgens A Peteau heeft de Belgische Cavalerie hier haar eerste fout gemaakt. Zij konden zonder al te veel problemen de vluchtende Duitsers overmeesteren. Het zou een grote weerslag gehad hebben op de moraal van de aanwezige bezetter.
Maar de Cavalerie was haar overwinning aan het vieren op de grote markt van Aarschot, “waren wij nog in oorlog “ vroeg A. Peteau zich af.
Maar diezelfde dag laten de Belgische Cavalerie een tweede maal een gelegenheid tot een nieuwe stunt voorbij gaan.
De Koning vroeg aan Generaal De Witte om vier groepen van elk honderd ruiters sterk te vormen, om alle communicatiewegen in handen van de vijand te vernietigen en om daarna zo snel als mogelijk terug binnen te komen.
Hierop antwoordde de Generaal De Witte; “Deze opdracht houdt in ,het oprichten van vier mobiele eenheden …voorzien van de nodige springstoffen, op dit moment is dat niet realiseerbaar en ik laat u mijn mening en beschouwing over dit project zo snel mogelijk geworden.”
Zijn mening in overweging genomen was : - Dit project heeft als basis een desorganisatie van de Belgische Cavalerie Divisie en op dit ogenblik niet uitvoerbaar.
Met de terugtocht en met de middelen die men bezat n was deze onderneming best mogelijk.
<<De Gouverneur Generaal Von Der Golth droomde van een wapenstilstand en Leuven was maar bezet door 1000 Duitse soldaten>>.
Maar zo het geholpen hebben, als Generaal De Witte over deze informatie op de hoogte was?
Wat niet zo zeker is.

10 Sept 1914:De Cav Div heeft de hoogte van Pellenberg ingenomen. Ze trachtten nu de Dijle te bereiken nabij Leuven. De 5° Rgt Lansiers versterkt door een Cie Wielrijders krijgt als opdracht het kasteel van Linde in te nemen.Een patrouille van het 5° Rgt Lansiers kan de rand van Leuven bereiken. Zijvernamen dat de Duitsers meer en meer versterkingen naar de frontlinie brachten.
Het 5° Rgt Lansiers bereikt het objectief , maar hun aanval werd tot stilstand gebracht door het vijandelijk vuur.
10hr: De vijandelijke geschutsbatterijen openen het vuur op Pellenberg vanuitLeuven.
In de avonduren kon een vijandelijke aanval tot staan gebracht worden en om niet in een omsingeling te geraken werd er beslist om voor dageraad terug te trekken en de weg Leuven – Diest te houden.
13 Sept 1914:Het objectief van de tweede uitval werd bereikt , maar door in het lijn stellen van de Duitse versterkingen, moesten onze Divisies zich langzaam terugtrekken in de vesting “Antwerpen”

DE VERNIETIGINGSOPDRACHT:
15 sept tot 24 sept 1914:Tijdens deze periode werd de CD op rust gezet , enkel een groep vrijwilligers waaronder enkele van het 5de Lansiers, werden uitgestuurd om vernietigingsopdrachten uit voeren achter de vijandelijke linies.
De opdracht luidde: zoveel als mogelijk verscheidene aanvoer en communicatielijnen vernietigen.
Deze opdracht werd reeds eerder door de Koning bevolen en door Generaal De Witte onuitvoerbaar genoemd.
Vanuit Antwerpen bereikten deze ploegen Leopoldsburg , Bree , Genk en Diepenbeek. De vordering in bezetgebied ondervond vele opstakels. Ontdekt en achtervolgt konden zij , dankzij hun voorzichtigheid en hulp van de bevolking , ontkomen.De Duitsers beveiligden en bewaakten de spoorlijnen die gebruikt werden als belangrijke aanvoerlijnen.
<<Looz werd zwaar bezet , alle dorpen tussen St Truiden en Tongeren werden door posten van 50 tot 100 man sterk bemand en op de verhoogde doorgangen waren er wielrijderposten, ’s nachts werden er elke 10 meter langs de spoorweg , schildwachten geplaatst en op plaatsten waar het meoilijk was om posten te plaatsen werden er prikkeldraadversperringen geplaatst. Zodat het bijna onmogelijk werd om de spoorlijn te vernietigen>.
Maar het resultaat van de operatie was positief. De groep kan het station van Diepenbeek , de secundaire spoorlijnen tussen Genk – Bilzen en Hasselt – St Truiden opblazen en de communicatie lijnen te Hasselt werden onklaar gemaakt.Via Kanne , Lanaken en Maaseik konden zij hun detachement “Antwerpen” op 27 sept 1914 vervoegen.

DE BELEGERING EN UITTOCHT VAN ANTWERPEN:
De Belegering
De Duitse legerleiding was zich van de dreiging op hun rechterflank bewust geworden en besloten deze dreiging op hun uiterste flank uit de weg te ruimen.Telkenmale bestookt door het Belgisch Veldleger en onzeker van hun flanken en verbindingslinie besloten de Duitsers de vesting Antwerpen aan te vallen.
Door de val van verschillende forten waaronder Maubeuge kwamen er geschutsbatterijen vrij ,die konden worden ingezet voor de belegering van Antwerpen. De belegering van Antwerpen stond onder bevel van Generaal Von Beseler, Comd van het Duitse 3° reservekorps en werd naar het gebied rond Leuven overgeplaatst.
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 10 Okt 2012 17:26    Onderwerp: Reageer met quote

Dragonder,

even iets toevoegen aan hoofdstuk 1 ivm de manschappen.
Ik heb er ondertussen toch zoal een 400 gevonden en die komen wel degelijk uit het ganse land. Van Middelkerke tot omgeving Luik, van Turnhout tot Bergen en al wat er tussen ligt. Iets meer uit de grote steden uiteraard.
Maar wat wil je, de elite werd niet zomaar in gros bij mekaar geraapt, maar zoals ook later nog gebeurde, zorgvuldig uitgekozen.

ruiterlijke groeten,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 10 Okt 2012 18:32    Onderwerp: toevoegen Reageer met quote

Lansier

"Men mag niet vergeten dat het Regiment 5L werd opgebouwd uit verscheidene Ruiterijkorpsen van het land"

ook zoals tussen 1995 tot 2005 toen waren wij ook van over heel het land heeee Wink
de flying commander Wink
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 11 Okt 2012 11:30    Onderwerp: enkele gezichten Reageer met quote


Name : Vermeulen Georges
Nationality : Belgian
Born : Olmen (Belgium) 21 February 1899
Address : (1915) Achel (Belgium)
Grade : Soldat
Unit : (1916 - 1918) 5° Lanciers - 4° Escadron
P.O.W. on 6 March 1918 (Grote Wacht Reigersvliet)
Arrived in P.O.W. camp Dulmen on 25 March 1918
Arrived in P.O.W. camp Minden on 23 August 1918
Repatriated : 18 November 1918
Deceased : Leopoldsburg - Militair Hospitaal, 05 June 1919._________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 11 Okt 2012 18:50    Onderwerp: Reageer met quote

Nog even meegaan in de historiek,

De eerste maanden, zoals hierboven beschreven door Dragonder, brachten niet allen roem aan het 5de Lansiers maar ook verliezen.

een lijstje:
Leonard Paul Louis (+10/08/1914) - Sdt-Vrijw – 2 Esk
Thyberghien Amedée Louis (+12/08/1914) - Ruiter – 2 Esk
Simonet François Gill ,Joseph (+12/08/1914) – Ruiter – 2 Esk
Schagt Franciscus (+12/08/1914) – Ruiter – 2 Esk
Segers Amedée (+26/08/1914) - Ruiter
Piron Alexis Joseph (+26/08/1914) – Ruiter – 1 Esk
Rommens August (+04/09/1914) - Sdt
De Bontridder Henri (12/09/1914) – Sdt – 3 Esk

Voor wat 12 augustus betreft, Slag der Zilveren helmen,
Om 10:00 stond het 1ste Esk. (Cmd. Van der Cruycken) opgesteld op de Mettenberg als steun voor de 1ste Rijdende Batterij. Het 3de Esk (Cmd Notebaert) rechts van het 4de lansiers en het 4de Esk (Cmd De Houst) rechts naast het 3de.

Opvallend is het feit dat in de Slag van Halen, 3 mannen van het 2de eskadron gesneuveld zijn. Het 2de eskadron, in reserve te Loksbergen, is als laatste in de strijd geworpen omstreeks 13:30 uur ter versterking bij het 4de Lansiers. Het lijkt mij dus zeer gevaarlijk in volle strijd een bewegend manoeuvre te maken.

zo, nog een beetje bijgedragen aan dit prachtige topic,


Nog een prettige dag aan allen,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 11 Okt 2012 21:05    Onderwerp: bedankt >Lansier Reageer met quote

bedankt Lansier voor je bijdrage, maar we zijn nog niet rond.
Zulk een topic groeit met de bijdragen van iedereen.
de oorlog is nog niet gestreden en we zitten nog niet halfweg , het is nog maar een begin.
ik ben nu bezig met het vervolg>>de ontruiming van de Vesting Antwerpen en de genoodzaakte terugtrekking......waaronder het Regt 5L een onderdeeltje was
the flying Commander Wink
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 12 Okt 2012 13:20    Onderwerp: Reageer met quote

Zoals uit de tekst van Dragonder blijkt was ijdens de eerste uitval de beweeglijkheid van het Regiment van groot belang.

Wanneer op woensdag 26 augustus de Cyclisten het bevel ontvangen om Hambos in te nemen, krijgt het 5de Lansiersregiment het bevel zijn verzamelplaats te verlaten en de ruiters voor te bereiden op een vuurgevecht. Nadien kregen zij de opdracht zich te verplaatsen naar Rotselaar om de aflos van de 3de Compagnie Cyclisten, die aldaar de brug bezette, te verzekeren.

Een andere groep bestaande uit mitrailleursecties van het 1ste en 2de Jagers te Paard en een sectie van het 5de Lansiers dienden de bocht op 800 meter ten noordoosten van de kerktoren van Wechter, met vuurwapens te verdedigen. Op deze stelling hielden zij de vijand gedurende 20 minuten hevig onder vuur.

Nog steeds op deze 26ste augustus zorgt een volgende bevel ervoor dat het 5de Lansiers, ondertussen aangekomen te Tremelo, dient terug te keren naar vorige stelling, vanwaar zij de plaatsen ten zuiden van de baan Werchter – Aarschot dienden te verdedigen zodat het 4de lansiers de brug kon oversteken.

Op de weg van Rotselaar verschijnt plots een troep Duitsers welke burgers als schild gebruiken. Ondertussen ontplooit een versterkte Duitse infanterie zich in het veld. Door kortstondig gebruik van Belgisch snelvuur wordt de aankomende troep tot dekking gedwongen. Het gevecht met de vijand wordt al snel heviger. De Duitser gebruikten ook allerhande materialen, zoals afgeknakte bomen, om in de rivier (Demer?) te gooien om als brug te dienen. Ondertussen rukt de vijand alsmaar meer op richting Werchter. De vijand vestigt zich in een klein bos op ongeveer 500 meter ten zuiden – zuidoosten van Werchter.

Door aanhoudend vijandelijk vuur dienden onze troepen terug te trekken. Het 2de Gidsen trok zich volledig geordend terug, het 4de Lansiers zelfs in looppas richting Tremelo.
Het 1ste en het 2de Eskadron 5de Lansiers hadden enorme problemen bij de terugtrekking omdat de brug ten westen van Werchter volledig was afgesloten door allerlei obstakels, waaronder gewonde en dode paarden. Daarom zijn zij overgegaan tot het terugtrekken langs noordelijke richting via de brug over de Laak. Nadien werd verzameld te Tremelo om achteraf aan te sluiten bij de Ruiterijdivisie te Putte.

Op het strijdtoneel in en rond Werchter heeft het 5de Lansiers twee van zijn strijdmakkers verloren. De ruiters Segers Amedée en Piron Alexis lieten het leven op deze 26ste augustus 1914.

Tot zover,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lancierGeregistreerd op: 29-7-2006
Berichten: 432
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 09 Dec 2012 11:17    Onderwerp: Reageer met quote

Wie weet meer over commandant Marquis de Beaufort van het 5de L.


Uit hoeveel manschappen + de paarden bestond het 1ste en 2de Eskadron (okt. 1914).
_________________
De weg van het 4de eskadron
Georges Remi Roose (1897-1975)

Gevallen voor Allen door Allen geprezen door 't vallen gerezen Hoog boven allen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 09 Dec 2012 14:43    Onderwerp: Reageer met quote

Collega, Lancier,

Ik beschik momenteel over een 600 namen van 5de Lansiers. Een zeker Marquis de Beaufort is er spijtig genoeg niet bij. zelf niet eentje dat erop trekt. Is het misschien mogelijk mee te geven in welke context je aan deze naam bent geraakt ?

op uw 2de vraag: ere wie ere toekomt, kan je het antwoord vinden op de volgende website: http://www.abl1914.be/inhoud.htm

Nog succes bij Uw opzoekingen,
Etienne.
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lancierGeregistreerd op: 29-7-2006
Berichten: 432
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 09 Dec 2012 16:59    Onderwerp: Reageer met quote

gevonden een "ordre de rèquisition " (wet van 14.08.1887) in de streek rond Brugge.

Ordre... ze vordert het College van Burgemeester en schepenen van bepaald gemeente tot het verschaffen van volgende verstrekkingen....
dit kan vlees ,brood of drank zijn.
Ordre = getekend door Lt. Bogaert voor Commandant Marquis de Beaufort 5de Lansiers 1 ste escadron 3 off - 74 hommes - 96 cheval
2 de escadron 2 off - 123 hommes - 123 cheval

datum : 2 oktober 1914

Dit archiefstuk zal waarschijnlijk ontsloten worden in 2014.

Men zou toch eens de moeite doen om te gaan snuisteren in de plaatselijke archieven. Cool
_________________
De weg van het 4de eskadron
Georges Remi Roose (1897-1975)

Gevallen voor Allen door Allen geprezen door 't vallen gerezen Hoog boven allen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 13 Dec 2012 14:49    Onderwerp: Reageer met quote

Collega Lancier,

heb nog even verder gezovht en 2 "De Beaufort" gevonden.

- De Liedekerke de Beaufort Aymard - 1° Gidsen
- De Beaufort Fernand A.V. - 4° Lansiers


Nog een prettige dag,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
AkkoGeregistreerd op: 9-1-2011
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2013 17:17    Onderwerp: Reageer met quote

Ik zal nog eens iets toevoegen Wink
Mijn overgrootvader heeft meegevochten bij de 5de lanciers, onderdeeltje van de cyclisten.
Straks post ik zijn historie Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2013 19:37    Onderwerp: Reageer met quote

Lancier,

heb nog wat gevonden betreffende Bogaert Léon.
Mogelijk de Lt. die getekend heeft voor de Marquis.
heb informatie gevonden in mijn "gulden boek" 35/36.
Hij staat daar wel genoteerd als Majoor, maar de tussentijd 1914 tot 1935 en mogelijke bevordering in acht genomen is het best mogelijk dat het om deze persoon gaat.

En voor Akko,
zeker en vast welkom op het forum, k'zie al uit naar de beloofde bijdrage.
Maar toch even iets verduidelijken: het 5de Lansiers was geen "onderdeeltje" van de Cyclisten.
Zowel het 5de Lansiers als de Cyclisten maakten, als volwaardige éénheid, deel uit van de 2de Brigade van de Cavaleriedivisie

Nog veel prettige dag,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
AkkoGeregistreerd op: 9-1-2011
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2013 22:39    Onderwerp: Reageer met quote

Miscommunicatie Smile
Ik bedoelde dat hij onderdeel was van de cyclisten, die dan onderdeel waren van de 5de lansiers. (Zal door tijdsgebrek geweest zijn Very Happy)

Dus:

Jean louis huysmans


Jean Louis Huysmans, geboren te Thisselt, 24 April 1888. Hij heeft 4 jaar aan de zijde gevochten van (4 maanden bij de '2ieme Chasseurs à cheval') de '5ieme Lanciers', component cyclisten (is me net duidelijk geworden). Op 21 maart 1918 (waarschijnlijk ten gevolge van de slag reigersvliet) is hij gewond geraakt en geëvacueerd en werd daarna lid van het '18ieme Artillerie' tot in 1919.

Als iemand meer info kan geven, alles is welkom...
Ben een groentje op vlak van belgisch Embarassed
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lancierGeregistreerd op: 29-7-2006
Berichten: 432
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2013 23:59    Onderwerp: Reageer met quote

Wat deden 197 mannen , 219 paarden en 5 officieren = 2 escadrons van het 5de regiment lansiers op 2 en 3 oktober 1914 in mijn gemeente ??

De papieren die Lt. Bogaert tekende was een document voor logement en voedsel van de troepen die de gemeente moest verstrekken en verschaffen. (Bevel van Requisitie, krachtens een wet van 1887)
Ook een document met de berekening ,op officieel papier van de gemeente, voor hoeveel kilo voedsel de manschappen nodig hadden.

Per man : 88,650 gram vers vlees, 750 gr. brood ; 15 gram café ;
1 kg aardappelen ; 25 gr. zout ; 30 gr. bonen.
2 kg hooi, 3 kg stro en 6kg haver voor de paarden

De vraag is : wat deden ze daar aan de rand van Brugge. Yvonne blik
_________________
De weg van het 4de eskadron
Georges Remi Roose (1897-1975)

Gevallen voor Allen door Allen geprezen door 't vallen gerezen Hoog boven allen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 28 Mrt 2013 7:28    Onderwerp: Reageer met quote

De gegevens waarover ik op dit moment over beschik is:

van 4 tot 6 okt
Een groep van het 5de Lansiers versterkt door één batterij te paard kreeg dan als opdracht de verdediging van Schoonaarde te versterken. Op 6 oktober rond 09 uur begon de beweging ter verdediging, sterk gehinderd door verschillende schermutselingen, waarbij rond 10 uur een gedeelte van de groep Wanzele bereikte. Het vuur werd direct geopend waarbij de vijand Schoonaarde moest verlaten. De mars op Schoonaarde kon niet worden afgerond doordat de Commandant van de groep met de rest van zijn eenheid nog steeds in contact was met de vijand te Lede. Bij het vallen van de avond werd Schoonaarde terug door de vijand bezet, zodat onze eerste elementen, bij hun aankomst ’s nachts, op vuur werden onthaald.(Etienne Suy(Lancier): 5de Lansiers)
do 8 okt 1914
aankomst en stationering van bevoorradingstreinen te Wondelgem voor de Cavalerie
vr 9okt 1914
tijdens het beveiligen van de terugtocht van het landleger, geraakte een detachement van het 5de Lansiers slaags met een Duits eskadron dat het gerucht Keirsmaker bezette.(Etienne Suy (Lancier): 5de Lansiers)

om 15:30 gaf het GHK de volgende bevelen om de legerafdelingen West van het zeekanaal Gent- Terneuzen te verzamelen
[i]volgend order werd gegeven :
de bereden troepen van de diverse legerafdelingen zullen op Za 10 okt 1914 in de ochtend verder trekken.
in de nacht van 9 okt op za 10 okt zullen de troepen te voet en de door honden getrokken mitralleurspannen in hun aangeduide stations verzamelen en per trein worden overgebracht.
5de LA : Zelzate en Assenede
3de LA : Drongen
6de LA : Hansbeke
4de LA : Aalter
[/i]
volgend order werd gegeven aan de Cavalerie
De Cavalerie zal zich terugtrekken op de Westelijke oever van het zeekanaal Gent -Terneuzen via Langerbrugge, enkel bij noodzakelijkheid en na het GHK op de hoogte te hebben gebracht. Zij zullen tot nader order de Westelijke oever van het zeekanaal aan de Duitse troepen ontzeggen om alzo de terugtocht van de 2 de legerafdeing via Eeklo te dekken en zal tevens de brug van Langerbrugge vernietigen.
De dekkingstroepen van de Cavalerie.Generaal De Witte had aanvankelijk het plan opgemaakt om zijn Divisie over te brengen naar Kluizen. Toen hij de orders reeds had doorgegeven , gaf het GHK het tegenbevel om op de Oostelijke oever te blijven.Zijn bevoorradingstreinen stonden sinds 8 okt klaar te Wondelgem
hergroepering van enkele eenheden van de Cavalerie:
de 1ste Gidsen , één cie wielrijders/automitrailleuses en één batterij bereden art kwamen van Melle via Gent, Wondelgem en van Evergem naar Wippelgem
De 2de Gidsen:
tot 17:30 lagen de 1ste en het 3de Esk van de 2de Gidsen nog in Wachtebeke.Na 17:30 vervoegden zij via Terdonk , Wimppelgem
Het 4de Esk van de 2de Gidsen heeft ter hoogte van Kalvebrug de verbinding verloren.Zij zijn naar Zelzate doorgetrokken en sloegen hun bivak op te Assenede.
Het 2de Esk van de 2de Gidsen gingen via Overslag naar Zelzate en sloegen eveneens ter hoogte van Assenede hun bivak op.
Het lukt pas in de vroege ochtend om het Rgt terug in Langerbrugge te krijgen voor een nieuwe opdracht.


za 10 okt 1914
3de LA: bestemming : ontschepingszone Nieuwpoort.
00:15 station Drongen :3de LA : met bestemming zone Nieuwpoort zij zouden vertrekken met telkens een interval van 00:45, maar in werkelijkheid is de eerste trein vertrokken om 4:30 en de laatste op deze lijn om 5:30.In Brugge was er een zeer grote vertraging waardoor de laatste trein hier uit Brugge kon vertrekken om 17:30 en kwamen in hun zone toe om 20:30
4de LA: bestemming : Snaaskerke en Gistel
07:30 station Aalter : 4de LA met bestemming Snaaskerke en Gistel zouden vertrekken met telkens een interval van 00:45. Ook de treinen hier hadden last van de grote vertraging te Brugge.
de genie eenheid van de 4de LA kon pas vertrekken na 23:00 nadat de brug Terdonk was vernietigd.
6de LA: bestemming ontschepingszone Diksmuide

de pioniers-pontonniers-wielrijders zullen na de terugtocht van de Cavaleriedivisie de brug te Langerbrugge vernietigen
De Tweede Brigade kreeg het bevel om 16hr door en was om 19hr in haar Kantonnement

Beide Cavaleriediv als dekkingsmacht

18hr order van GHK voor zon 11 okt 1914
met volgende opdracht:
bescherming bieden bij het terugplooien van de 2de LA op de lijn Zelzate -Eeklo
troepen Westelijk plaatsen van het Zeekanaal Gent-Terneuzen met verkenningselementen Oostelijk van het kanaal
eens de terugplooiing van de 2de LA achter de rug , terugplooien op de Westelijke oever via de brug in Langerbrugge
verder beveiligen achter de westelijke Leieoever met stationement in de buurt van Tielt.
18hr45 telefonische wijziging van gegeven order GHK van 18hr
vanaf zondagochtend moet de Cav Div de linkerflank van de Engelse 7th Division verdedigen, vanaf de hoeve 1km ,NO van Kreite.
tegenspraak in het gegeven commando
omdat er tegenspraak was in het commando, besliste Generaal de Monge Comd van de 1ste Cavaleriedivisie het volgende:
het vormen van 2 groeperingen OOST en WEST:
vorming van GROEPERING " OOST VAN HET ZEEKANAAL GENT -TERNEUZEN
deze groepering werd gevormd uit:
één Rgt van de 1ste Brigade : 2de Gidsen
één Rgt van de 2de Brigade : 5de Lansiers
één bataljon Wielrijders uit elke Brigade één cie
één batterij van vier stukken uit de 3de bereden batterij
vorming van GROEPERING " WEST VAN HET ZEEKANAAL GENT -TERNUEZEN
deze groepering werd gevormd uit:
de rest van de Divisie vnl 1 ste Gidsen en de 4 Lansiers
za 10 okt op zon 11 okt
19hr aankomst in Kantonement te Evergem : de 5de Lansiers ,de 4de Lansiers , HK/CD 2de Brigade samen met enkele onder eenheden

zo 11 okt
5hr30 ontvangt Groepering WEST volgend order van HK/CD voor zo 11 okt:
de inplaatstelling van volgende eenheden:
1ste Gidsen : op de weg KLUIZEN / LANGERBRUGGE kop v/d colonne in KERKBRUGGE
4deLansiers : op de weg EVERGEM/KERKBRUGGE kop v/d colonne in KERKBRUGGE
3de Cie Wielrijders te paard op de brug van Langerbrugge met patrouilleopdrachten, de westelijke oever richting NOORD tot bij de brug van TILDONK.
Cie Pinoniers-Pontonniers-Wielrijders in LANGERBRUGGE
1ste en 2de Bereden Batterij: Westelijke oever bij Krpnt 5 tussen Langerbrugge en Evergem
tegen 8hr zal de inplaatsstelling zijn uitgevoerd
7hr00 ontvangt Groepering OOST volgend order van Generaal De Monge in het HK te SLEIDINGE
de inplaatstelling van volgende eenheden:
2de Gidsen in LANGERBRUGGE op de oostelijke oever def met twee escadrons en twee escadrons voeren van daaruit verkenningen uit
3de bereden batterij zal zich opstellen op 500m NO van de toren van OOSTAKKER
5de Lansiers is reserve op de Oostelijke over van LANGERBRUGGE op de weg D'Hulst /Veldstraat en voert van daaruit verkenningen in de diepte uit
CP komt op de Westelijke oever nabij de brug
14hr20 definitief bevel van het GHK
De CD zal zich onmiddellijk naar de omgeving van LOTENHULLE begeven met volgend opdracht: Het Schipdonkkanaal verdedigen vanaf DEINZE tot bij de spoorweg GENT-BRUGGE
de Brigadecomden geven een onmiddellijk order:
onmiddellijke mars naar NEVELE met als volgroute EVERGEM - ""BELZELE" Belzeelsestraat- VINDERHOUTE - "SLIJNDONK" - LANDEGEM - NEVELE - VINKT - AARSELE
De Voorhoede gevormd door de 4de Lansiers , gevolgd door het Instpers
De Hoofdcoln 1st Gidsen -2de Gidsen -Bereden Artellerie -5de Lansiers (min één escadron) - Ambulancevtgen
De Achterhoede : één Escadron 5de Lansiers , Marssnelheid 8km/hr
Om 14hr45 moet de kop van de kolonne de kerk van Evergem passeren.
Het Bataljon Wielrijders zal de volgweg DRONGEN-ST MARTENS LEERNE-DEINZE -ZEVEREN volgen. De eerste cie zal in DEINZE zijn inplaatstelling hebben.
De Pioniers-Pontiers-Wielrijders zullen de brug in LANGERBRUGGE vernietigen , na de doorgang van de laatste troepen. Zullen via DEINZE hun Kantonnement te VINKT vervoegen.
het verder vernielen van de brug TERDONK
15hr00 :kregen het volgend bevel: de brug te LANGERBRUGGE met 1ste peleton vernietigen
Door annullatie van het gegeven order en het weer in voege brengen om 15hr30, heeft men enige vertraging opgelopen
2de Gidsen bleef tot 18hr in EVERGEM en kwamen pas tegen 21hr in hun kantonnement te MERENDREE aan.
17hr00 aankomst van CD in NEVELE
18hr00 verdeling van de Kantonnementen
POEKE:HK/CD -staf 1ste Groep 4de Lansiers, Cie Wielrijders telegrafisten, auto-ambulancekolonne
NEVELE: staf/2de Brigade , 5de Lansiers, Pioniers-Pontonniers-Wielrijders
LOTENHULLE: IIde Groep/4de Lansiers , 1ste Gidsen
POESELE/ Staf en 1 ste en 2de Bereden Batterij
MERENDREE: staf/1ste Brigade - 2de gidsen
EVERGEM: Bataljon Wielrijders

bron gegevens :
Jacques Bauwens en Dirk Debacker
Etienne Suy : Lancier
Le 5éme Reg de Lanciers dans la grande guerre : la traditions face à la modernité
en eigen gegevens
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
love4historyGeregistreerd op: 10-4-2006
Berichten: 2297

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2014 10:51    Onderwerp: Reageer met quote

Stuk uit de verzameling ter aanvulling van het topic: officier in de Leopoldsorde, toebehorende aan Léon Vander Cruycen.
Onderstaande info afkomstig van Dragonder, lansier13953 en de gepubliceerde Koninklijke Besluiten (Roets)
Van maart 1910 - maart 1913 was hij "Doyen des Lieutenants" bij het 4e Lansiers

Bij de oprichting van het 5de lansiers op 13 december 1913 werd Kapitein-Commandant Leon Vander Cruycken afgedeeld als commandant van het 1ste eskadron 5de Lansiers.

Op 12/8/14 werd in een order, gegeven door Lt. Gen. Dewitte, het volgende vermeld: " Het 1ste (Comd. Vander Cruycken), als steun voor de 1ste Rijdende batterij ten noorden van heuveltop 55 gestuurd, zal 3 zijner peletons links voor de batterij ontplooien, het 1ste peloton (Lt. Robin) voor de kam, om het terrein beter te kunnen waarnemen.


Vanaf 20 augustus 1914 maakt het 5de Lansiers deel uit van de verdedigingstroepen van Antwerpen. Op 25 augustus worden talrijke patrouilles en verkenningen uitgevoerd in de streek van Beersel, Werchter en Tremelo.

In de Moniteur Belge van 20-24/06/1915 vind ik terug (benoeming tot ridder in de Leopoldsorde)
"De kapitein-commandant Vandercruycen, van het 5e regiment lansiers, om zijn schitterend gedrag bij de gevechten van Haelen en Werchter, zwaar gekwetst te Werchter, heeft de grootste moed aan de dag gelegd."

Oorlogskruis met KB 15 september 1916 (MB 29-31/10 01-04/11/1916): 1e Divisie Cavalerie. Kapitein-Commandant der cavalerie Vandercruycen, L.

Bij de oprichting van de "verbroedering van oudstrijders 5de Lansiers", in 1929 er wordt verwezen naar Kolonel Vander Cruycken. Hij was ere-lid van de verboedering.

Hoop nog ergens een foto van de man terug te vinden. Ook alle bijkomende vermeldingen/info steeds welkom.
Grts
l4h
_________________
Rudeness is the weak man's imitation of strength.
Eric Hoffer

"Flandria dulce solum, super omnes terra beata......mando remando vale, mea Flandria terra meorum"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2014 11:09    Onderwerp: Reageer met quote

"Vanaf 20 augustus 1914 maakt het 5de Lansiers deel uit van de verdedigingstroepen van Antwerpen. Op 25 augustus worden talrijke patrouilles en verkenningen uitgevoerd in de streek van Beersel, Werchter en Tremelo. "

Dit is niet Beersel maar wel BeerZel ,
Beersel = prov Brabant
Beerzel = prov Antwerpen (naast Putte)

wat een letter toch kan doen

mvg Marc
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2014 14:41    Onderwerp: Reageer met quote

l4h,

Als voormalig "wingman" van Dragonder (alias flying commander, dit verhaal mag hij zelf vertellen),
kan ik toch zeker niet onderdoen en draag dan ook mijn steentje.


upload

Nog een prettige dag,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
love4historyGeregistreerd op: 10-4-2006
Berichten: 2297

BerichtGeplaatst: 27 Mrt 2014 16:27    Onderwerp: Reageer met quote

Dat is meer dan een steentje Etienne, dat is het volledig dak Smile
Hartelijk dank! Ga ik meteen afprinten en bij de medaille plaatsen!
Merk dat hij helemaal links de precieze medaille draagt (officier Leopoldsorde met palm) die ik hierboven plaatste.
_________________
Rudeness is the weak man's imitation of strength.
Eric Hoffer

"Flandria dulce solum, super omnes terra beata......mando remando vale, mea Flandria terra meorum"
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 20 Jul 2014 12:29    Onderwerp: Reageer met quote

even sprongetje terug in de tijd,
5de Lansiers in en rond Aalst

26 sep - 28 sep 1914

26 september, vroeg in de ochtend omstreeks 05:00 krijgt het 5de Lansiers het bevel, om samen met enkele andere eenheden van de Ruiterijdivisie, de Duitse opmars in de omgeving van Aalst te vertragen. Hiervoor worden de beschikbare eenheden verdeeld in een rechter colonne en een hoofdgroep. De rechter colonne vormt de voorhoede onder bevel van de Commandant van het 5de Lansiers, de Kolonel Xhardez. Deze voorhoede is samengesteld uit de eerste groep van het 5de Lansiers en de 1ste Compagnie Carabiniers Wielrijders. De andere colonne, het hoofdkorps bevat de tweede groep van het 5de Lansiers, de 3de Artillerie Batterij en het 4de Lansiers. De beweging richting Aalst komt langzaam op gang.

In de voormiddag van deze zaterdag de 26ste september omstreeks 09:15 worden enkele pelotons van het 1ste en 2de Eskadron 5de Lansiers in steun gezet. Eén peloton van het 1ste Eskadron, onder leiding van de Luitenant Robin, wordt bij de Compagnie Cyclisten gevoegd om samen via het gehucht Hooging, het door de vijand bezette Oordegem langs het zuidwesten, gebruik makend van het tracé van de spoorlijn Gent – Denderleeuw, aan te vallen. Het tweede peloton van het 2de Eskadron wordt in steun gezet van de 3de Artillerie Batterij, die stelling neemt nabij de molen, welke zich op ongeveer 400 meter ten noordwesten van Uilenbroekdries bevindt.
Het merendeel van de Cavaleriebrigade begeeft zich eveneens naar deze plaats. Het 3de en 4de Eskadron van het 5de Lansiers, het 2de, 3de en 4de Eskadron van het 4de Lansiers.

Korte tijd later, om ongeveer 09:45, wordt het 3de en 4de Eskadron 5de Lansiers onder het bevel van de Kolonel Gillain, commandant van het 4de Lansiers, geplaatst. Dit met het voornemen om Oordegem aan te vallen. Een goed half uur later zijn de Eskadrons gevormd en in de nabijheid van de hoeve van Bussegem opgesteld en naar het noordoosten gekeerd. Klaar voor de aanval.

Rond 10:30 komt de aanvallende formatie, onder bevel van de Generaal Proost, tot de vaststelling dat Oordegem maar zeer zwak bezet is en volgen nieuwe orders. Men dient naar Erpe op te rukken waarbij het 1ste Eskadron de voorhoede levert. Omstreeks 11:15 wordt tussen Bambrugge en Ottergem een patrouille op vuur onthaald. Hierbij wordt één Lansier gewond. Enkel Duitse soldaten worden gedood. Vier pelotons, waarbij drie uit het 3de Eskadron 5de Lansiers en één peloton van het 4de Lansiers worden ter versterking bijgestuurd. Enkele uren later wordt de opmars richting Aalst verder gezet.

Bij aankomst van het 4de Eskadron te Erpe, vernam de Commandant De Houst welke zelf de verkenning heeft uitgevoerd, dat er nog een Duitse bezetting was tussen de spoorweg naar Zottegem en het gehucht Vijfhuizen. De aldaar aanwezige vijandelijke infanterie was voorzien van snelvuurgeweren. Het 4de Eskadron had nog maar juist samen met de Cyclisten het gevecht aangegaan, of zij kregen de opdracht van de bevelhebber van de Cavaleriedivisie, de Majoor Van Caulaert, voort te gaan naar Aalst. Hierbij moeten het 4de Eskadron van Kapitein De Houst en 1ste compagnie Carabiners Wielrijdes als stoottroepen fungeren. Zij dienen zich te verplaatsen langs Maal en Siezegem, om de vijand de pas af te snijden. Een andere groep van het 5de Lansiers zal zich ten zuiden van de stootroepen verplaatsen en de beveiliging van deze garanderen.
Nadat er werd verzameld ten zuiden van de kapel van Maal, werden de grenzen te noorden en noordoosten van Maal afgestegen bezet. Omstreeks 14:50 meldt Commandant De Houst dat zijn Lansiers onder vuur te komen te liggen vanuit een bosje aan de baan naar Gent, de molen van Siezegem en kasteel Terlinden. Om volgens de verkregen orders de opmars naar Aalst te kunnen voortzetten, werd door de Commandant De Houst de steun van de Artillerie ingeroepen om de vijandelijke nesten het zwijgen op te leggen. Om aan het vijandelijk vuur vanuit Vijfhuizen te ontkomen, verlaat het 4de Eskadron zijn stelling in Erpe, opgesteld in één rij en in galop, via Maal, richting Aalst. Het 2de Eskadron, onder bevel van de Luitenant Mesmaekers, maakt vorderingen in de Sint Jobswijk, ten zuiden van Aalst. Zij komen onder vuur te liggen van de vijand welke zich verscholen houdt in de omgeving van de stedelijke begraafplaats.

Omstreeks 16:00 uur verstomt het vijandelijk vuur op de verscheiden fronten en kan de opmars worden voortgezet.

Tijdens de opmars, omstreeks 16:30 uur vindt nog een kort gevecht plaats met de terugtrekkende infanteristen van de 73ste Landwehr. Bij het bereiken van de Sint Anna Brug over de Dender treffen de mannen van Commandant De Houst, drie zwaargewonde Duitsers aan. Zij waren door Luitenant Vigneron, van de gendarmerie, met de automitrailleur onder vuur genomen tijdens de vluchtpoging met hun voertuig.

De bruggen over de Dender worden zo snel mogelijk ingenomen. De Brug van Brussel wordt ingenomen door Cyclisten welke beschikken over een automitrailleur, terwijl een groep ruiters bij de sluis postvat, en twee pelotons met automitrailleurs de Brug van Opwijk voor hun rekening nemen. Gelijktijdig heeft er een groep beslag gelegd op de spoorwegbrug ten zuidoosten van het station en nog een andere groep op het viaduct van de weg naar Dendermonde.

De Duitsers worden teruggedreven en graven zich in op de rechteroever van de Dender. Naar aanleiding van geruchten onder de bevolking, betreffende een duizendtal Duitsers te Mijlbeke, stuurt Commandant De Houst een patrouille van een vijftal manschappen, onder leiding van de Onderluitenant Chandelon, op pad, om zich van de huidige situatie te vergewissen. Wanneer de patrouille zich richting Opwijk verplaatst wordt het al snel duidelijk dat de vijand niet ver weg is. Zij komen al vlug onder vuur te liggen.

Tot grote ontsteltenis verneemt de Commandant, omstreeks 18:00 uur, dat zowel de Brug naar Brussel als de Brug naar Opwijk onverdedigd achtergelaten wordt. De aanwezige bezetters zijn, om welke reden dan ook, weg getrokken. Een uurtje later blijven er nog enkel drie pelotons van het 4de Eskadron 5de Lansiers over om Aalst te verdedigen. Kort daarop komt toch enige versterking opdagen en krijgt een peloton van het 2de Eskadron, het bevel van Commandant De Houst het peloton dat de Brug van Brussel bezet houdt af te lossen. Deze kunnen zich dan op de Brug van Opwijk vestigen.

Rond middernacht zijn alle bruggen stellingen slechts bezet door enkel en alleen enkele pelotons van het 5de Lansiers. Problemen blijven dan ook niet uit als een groep Duitsers te paard proberen om Aalst langs het noorden te belagen via de linkeroever van de Dender. Zij trachten de brug, op 400 meter te noorden van het station, in te nemen. De aanwezige wachtposten zijn bij de pinken en kunnen de Duitse belagers terugdringen. Drie Duitse soldaten bekopen de aanval met hun leven.

Later op de nacht, als men op het Hoofdkwartier van de Cavaleriedivisie uiteindelijk de penibele situatie inziet, komt er nog versterking opzetten. Onderluitenant De Meeus, en zijn 3de peloton worden, met beschikking over een mitrailleur, in stelling gezet op de brug van de baan naar Moorsel, terwijl de mannen van Onderluitenant Callant, 2de peloton, postvatten op het spoorwegviaduct op de baan naar Dendermonde. Zij hebben eveneens een mitrailleur.

Op zondag 27 september, tegen de ochtend word de Brug van Brussel extra versterkt door een tweede peloton van het 5de Lansiers en een sectie mitrailleurs. Onder leiding van de Onderluitenant Steyaert word een bruggehoofd ingericht op de rechteroever van de Dender tussen de brug en de spoorweg.

Tegen het ochtendgloren ziet de verdediging van de Aalsterse bruggen er als volgt uit:
- Zeebergbrug: twee pelotons van het 2de Escadron 5de Lansiers en één peloton van de 1ste Cyclisten.
- Sint Anna Brug: drie pelotons van het 4de Escadron 5de Lansiers en één peloton van de 1ste Cyclisten.
- Spoorwegbrug: één peloton van het 2de Escadron 5de Lansiers.
- Zwarte Hoek Brug: één peloton van het 4de Escadron de Lansiers en één peloton 1ste Cyclisten.

Om 06:50 komt de mededeling van de Commandant dat onze stellingen zouden worden aangevallen door de 73ste Landwehr. Wanneer het Duitse artillerievuur losbarst wordt dit onmiddellijk van antwoord gediend door onze 3de sectie Artillerie, welke opgesteld staat ten zuidoosten van het kerkhof. Deze Artilleriesectie wordt beschermd door de twee resterende pelotons van het 2de Escadron. De beschietingen, welke nog gans de morgen duren, houden aan.

Rondom 07:00 begint het gevecht op de goed verdedigde Brug van Brussel. Onze troepen dienen onder de aanhoudende vijandelijke druk de brug te verlaten maar deze wordt onmiddellijk terug ingenomen zodat een doorbraak van de Duitsers wordt verhinderd. Doordat een doorbraak door de vijand niet lukt tracht deze nogmaals via de Brug van Opwijk en de Zwarte Hoek Brug te vorderen. Beide bruggen worden echter succesvol verdedigd en behouden.
Om 10:30 wordt er nog een aanval afgeslagen op de brug van Erembodeghem. Wederom geen succes voor de Duitsers.

’s Middags word Soldaat Levant Théofiel, van het 5de Lansiers, door een vijandelijk projectiel aan de hand geraakt. Voor het eerst wordt er gewag gemaakt van een expansieve kogel.

Kort na de middag besluit de Commandant van de Cavalerie Divisie dat het overgrote deel van de troepen Aalst moet verlaten. De vijandelijke beschietingen en pogingen de bruggen te nemen stoppen in de namiddag rond 16:00 uur.

De aanhoudende verdediging van de bruggen dwingen de aanwezige pelotons van het 2de en 4de Escadron 5de Lansiers om nogmaals te Aalst te overnachten. Het 1ste Eskadron heeft kantonnement te Okegem en het 3de Eskadron te Iddergem.

Na bevel van de Commandant van de Cyclisten, op maandag 28 september omstreeks 11:00 uur, verlaten de laatste verdedigende troepen, waaronder de eenheden van het 5de Lansiers, Aalst.

Het 5de Lansiers neemt vanaf dan verder deel aan de bescherming van de uittocht van Antwerpen.

De vijand is ondertussen bezig met zijn aanval op het nationale bolwerk Antwerpen op te drijven. Het 5de Lansiers, dat vanaf dan verder deel neemt aan de bescherming van de uittocht van Antwerpen, blijft zich inzetten om de vijand het zo moeilijk mogelijk te maken.

(deze tekst is een eigen interpretatie van alle info die ik gedurende jaren al ben tegengekomen en is gericht op het 5de Lansiers)

Nog een prettige dag
Etienne.
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 20 Jul 2014 12:34    Onderwerp: Reageer met quote

Kan het dan ook niet laten mijn prutserijen tentoon te stellen.

“De gevechten met de vijand in de Molenstraat te Aalst werden ooit in beeld gezet door een Brits cineast.”


Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 20 Jul 2014 18:42    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.forumeerstewereldoorlog.be/viewtopic.php?t=11931&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=aalst&sid=268c5ddbd05b3575fb3b9e26da23a940

zie ook het deel : de slag om Aalst
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 03 Aug 2014 10:21    Onderwerp: Reageer met quote

5de Lansiers - omgeving Schoonaarde

01 okt - 06 okt 1914

Nadat op 1 oktober Dendermonde in vijandelijke handen valt, heeft de vijand er zijn zinnen op gezet een oversteek van de Schelde te realiseren.

Op vrijdag 2 oktober houdt het gros van de Cavalerie Divisie zich op in de omgeving van Wetteren waar ze het bruggenhoofd ten zuiden van de Schelde versterken. Hierbij worden de mitrailleurstellingen van het 5de Lansiers ingegraven op de hellingen van de noordelijke oever tegenover de brug.

Op zondag 4 oktober breekt zowaar de hel los in en rond Schoonaarde. Onze verdedigers krijgen het hard te verduren en dreigen stilaan te begeven onder het zware Duitse artillerievuur. Ook ’s anderendaags, op maandag 5 oktober, worden onze linies nog hevig onder vuur genomen.

Op deze maandag, worden meerdere pelotons van het 5de Lansiers, die zich ten westen van Schoonaarde bevinden, onder leiding van Majoor Chevalier de Melotte, commandant van het 2de Eskadron, uitgestuurd naar Wanzele en Lede om alzo de Duitse druk op Schoonaarde te verlichten. Hierbij krijgen ze de steun van een sectie van de 2de Batterij te Paard en twee automitrailleurs. De Lansiers richten zich op Wanzele, de Artillerie gaat door tot Lede.

Enkele pelotons van het 5de Lansiers, welke de flank in de richting van Vijfhuizen moeten afschermen, worden uitgestuurd naar Impe en Overimpe. Gelijktijdig worden er pelotons uitgestuurd naar Heiplas en Elsbrug, ten noorden van Lede.
Daar er in Wanzele geen vijandelijke weerstand wordt waargenomen, wordt er geconcentreerd op Lede, dat omstreeks 10:00 uur in onze handen valt. Majoor de Melotte stuurt enkele verkenners uit richting spoorweg ten noordoosten van Lede. Deze komen terug met het verontrustend nieuws dat er Duitse soldaten in aantocht zijn. Korte tijd later vallen er enkele vijandelijk beschietingen waarop onze groep Lede moet verlaten. Omstreeks 15:00 uur in de namiddag krijgt de groep terug het bevel Lede, kost wat kost in te nemen. Dit omdat de vijand geen aanstalte maakt om door te stoten. Er worden extra vijftien Cyclisten en een automitrailleur aan de groep Majoor de Melotte toegevoegd.

Twee verkenners welke de groep voorgaan worden onmiddellijk op vijandelijk vuur onthaald, waarbij er één sneuvelt en de andere gewond raakt, maar overleeft. Hierop ontstaan er straatgevechten, waarbij de Duitsers het onderspit moeten delven. Onze soldaten, welke doorstoten tot aan het station, jagen de Duitsers op de vlucht. Verscheidene Duitsers worden gedood. Aan het station worden vier Duitsers gevangen genomen en acht gewonden verzameld. Rond 16:00 uur wordt de actie gestaakt en begeeft de groep zich terug, richting Wetteren. Doden en gewonden worden achtergelaten.

Ondertussen, dinsdag 6 oktober, is er weinig verandering in de algemene situatie. De vijand onderneemt nog steeds herhaalde pogingen om de Schelde over te steken te Schoonaarde, Dendermonde en Baasrode. Pogingen die worden verijdeld door de Cavaleriedivisie en de 4de Legerdivisie.

Een groep, gelijkaardig aan die van gisteren, weer onder het bevel van Majoor de Melotte, moet trachten zo vlug mogelijk Schoonaarde te bereiken. Hierbij dienen de pelotons wederom te worden verdeeld en dezelfde acties uit te voeren als daags voordien. Het 1ste Eskadron van het 5de Lansiers bereikt in de voormiddag een onverdedigd Wanzele alwaar een sectie Artillerie wordt opgesteld. Het artillerievuur wordt geopend op Schoonaarde, waardoor de daar aanwezige teerfabriek vuur vat met een hevige brand en rookontwikkeling tot gevolg. De vijand werd eveneens door onze 3de Batterij, vanuit Billegem, met artilleriebeschietingen belaagd.

Rond het middaguur wordt het bevel ontvangen om op te rukken naar Schoonaarde, wat ondertussen door vijand is verlaten. Het bevel kan echter niet onmiddellijk worden uitgevoerd daar de commandant van de groep nog in gevecht is te Lede en moet terugtrekken op Meulebeke omdat de Duitse infanterie in grote getallen op Lede afgemarcheerd. Een nieuw bevel dat om 14:50 uur wordt gegeven, dwingt de Lansiers versterkt door Cyclisten om Lede terug in te nemen, wat enige tijd later ook lukt. De Duitsers overschatten de Belgische belagers en trekken zich oostwaarts terug in een bos ten zuiden van het gehucht Vrijdagmarkt.

Omstreeks 17:00 uur kan de groep van Majoor de Melotte contact leggen met het 4de Lansiers te Heide. Deze zijn eveneens op weg naar Schoonaarde. Als bij het invallen van de duisternis de eerste troepen Schoonaarde bereiken worden zij onmiddellijk op vijandelijk vuur onthaald, wat doet besluiten dat Schoonaarde nog steeds door de Duitse Infanterie is bezet. Omdat het ondertussen volledig nacht is kunnen de geplande vorderingen niet meer plaats vinden en wordt de actie gestaakt.

Het 5de Lansiers komt zo goed als ongehavend uit de vele schermutselingen welke de afgelopen dagen hebben plaats gevonden.


Nog een prettige dag,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
TandoriniGeregistreerd op: 11-6-2007
Berichten: 7054

BerichtGeplaatst: 08 Aug 2014 7:49    Onderwerp: Reageer met quoteCavalerie op manoeuvres in het dorp Léglise, in de provincie Luxemburg, voor 1914.

De foto werd genomen door de fotograaf Balbeur, die zo'n 1300 foto's nam voor, tijdens en na Wereldoorlog I over het dagelijkse leven in zijn dorp.

foto: Rijksarchief Aarlen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 08 Aug 2014 12:42    Onderwerp: Reageer met quote

Uiteraard knappe foto,
altijd leuk dat zoiets nog boven komt en kan gedeeld worden,
voor mezelf echter spijtig dat het geen 5de Lansiers zijn, die bestonden niet voor 1914.

nog een prettige dag,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DragonderGeregistreerd op: 20-11-2007
Berichten: 801
Woonplaats: Oedelem

BerichtGeplaatst: 08 Aug 2014 22:19    Onderwerp: Reageer met quote

Klopt zij zullen pas op 12 aug 1914, in de vroege ochtend hun standaard op het terrein te Loksbergen overhandigd krijgen

mvg de Flying Commander
_________________
Ab Origine Fortis
Ere Kapt Cdt Rgt 5L
Drager van de juwelen ridder in de kroonorde en ridder in de leopoldsorde
eredrager van overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 14-18,Mercantile Marine War Medal,France-Germany Star 1945,the 1939-1945 British Star and British War Medal
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
walter101954Geregistreerd op: 26-12-2011
Berichten: 94
Woonplaats: Aalst

BerichtGeplaatst: 11 Aug 2014 21:04    Onderwerp: Aalst eind september 1914 Reageer met quote

Over dit onderwerp verscheen recent een uitgebreid artikel in de "Mededelingen van de Heemkundige Kring van Erpe-Mere"
Hier een uittreksel.
Wie meer wil, contacteer de auteur via bericht of via mail deswaefwalter@gmail.com

Belgische tegenaanval vanuit Erpe-Mere op Aalst 11
Zaterdag 26 september begint met een aanvallende beweging van
Duitse troepen richting Gent. Om 5 uur ‘s ochtends trekt er al een
colonne Duitsers over de Gentsesteenweg van Aalst richting Oordegem.
Rond dat moment pogen Duitse soldaten verdere communicatie
vanuit het station Erpe-Meire onmogelijk te maken: ze nemen
alle communicatie-instrumenten voor telefonie en telegrafie mee,
alsook het frankeertoestel voor de post. De telefonist laat echter
via de stationschef van Burst weten dat hij het nodige zal doen om
die apparaten zo vlug mogelijk te vervangen.
Om 6.30 uur is de Duitse voorhoede in Oordegem. Bij de eerste
schermutselingen valt één Duitse dode en worden twee Duitsers gevangen
genomen; langs Belgische kant valt er één gewonde.
Vanuit Gent valt de Belgische cavaleriedivisie aan met twee colonnes.
Eén colonne trekt op langs de Gentsesteenweg via Melle richting
Oordegem; de tweede trekt op langs Zwijnaarde, Merelbeke,
Lemberge, Landskouter, Bavegem en Vlierzele met de bedoeling
door te steken naar Burst. Men houdt ook een gepantserde trein
klaar die vanuit het station van Burst, indien nodig, ondersteuning
kan bieden. ’s Morgens vroeg worden daar al vier Duitse ruiters gesignaleerd
die echter richting Herzele vertrekken.
Men denkt eerst dat Oordegem sterk verdedigd wordt door de Duitsers,
vandaar dat de troepen gespreid worden voor een aanval o.a.
vanuit Vlierzele waar soldaten aan de windmolen op ’t Hoeksken en
vanuit de wijk Bussegem gereed gehouden worden. Daar er echter
geen Duitsers in Oordegem blijken te zijn, is er geen aanval op Oordegem
nodig en trekken de troepen in verschillende groepen verder
op naar Erpe. Een deel trekt langs de Gentsesteenweg via Erondegem
naar Erpe, een ander deel trekt vanuit Vlierzele/Strijmeers via
het gehucht Kattenbos naar Vlekkem.
Een merkwaardige getuige die dag van de opmars van de Belgische
troepen langs de Gentsesteenweg is de Britse cineast Radclyffe Dugmore.
In een boek dat hij over zijn belevenissen schrijft 12, vertelt hij
hoe hij via de steenweg vanuit Gent Aalst poogt te bereiken. Op een
zeker moment komt hij echter in de vuurlinie terecht en keert terug
naar Gent. Alhoewel hij geen naam geeft van de plaats waar dit gebeurt
lijkt het mij heel waarschijnlijk dat, gezien het verloop van de
gebeurtenissen, dit zich ergens op de steenweg tussen Oordegem en
de Vijfhuizen in Erpe afspeelt. Jammer genoeg zijn de filmbeelden
die hij daarvan maakte tot nu toe niet teruggevonden. ’s Anderendaags
keert hij terug naar Aalst en is getuige van de massale vluchtelingenstroom
op de Gentsesteenweg en het verzet van de troepen
aan de Denderbruggen.
Een lokale getuige is pastoor Frans Voortman van Vlekkem. Hij heeft
vanuit het dakvenster van zijn pastorie de opmars van de lansiers
gadegeslagen en noteert het gegeven maar vergist zich van datum:
“den 25ste : groote paradestoet van wel vierhonderd Belgische lanciers
met een tiental kanonnen… zag ik van uit het dakvenster der
pastorij… zij trokken naar Aalst waar een vreselijk bombardement
plaats had en voort duurde.” 13
Om twintig over elf komen de lansiers in Vlekkem onder vuur te
liggen op de rechterflank vanaf Edegemveld tussen Bambrugge en
Ottergem. Ze beantwoorden het vijandelijk vuur en doden daarbij
enkele Duitse soldaten. Eén lansier raakt gewond. Daarom wordt beslist
om Ottergem te vermijden en via de Koningsdries en de Kuilstraat
naar Erondegem/Dorp te rijden. Wel wordt het 3e eskadron
van het 5e regiment lansiers naar Ottergem gestuurd om de flank te
beveiligen.
Kwart over twaalf houdt de rechtercolonne halt halverwege Erondegem
en Erpe.
Ondertussen is het bericht binnengekomen dat de Duitsers stellingen
hebben ingenomen ter hoogte van “den Halt”, het kleine treinstationnetje
net vóór de Vijfhuizen. Zij houden daar de linkercolonne
tegen die via de Gentsesteenweg wil oprukken naar Aalst.
Daarom krijgt de Belgische artillerie de opdracht om vanuit Ottergem
die Duitse stellingen in de buurt van de Vijfhuizen te bestoken.
Nu men dichter bij Aalst komt, is het niet onmogelijk dat de Duitsers
de stad hardnekkig willen verdedigen. Kapitein De Houst van het 4e
eskadron 5e lansiers gaat vanuit Erondegem zelf op verkenning naar
Erpe om zeker te zijn dat het dorp niet bezet is en dat de informatie
die zijn mannen hem geven, correct is. Vanuit het dorpscentrum van
Erpe worden cyclisten op verkenning gestuurd naar de Vijfhuizen.
Burst blijkt ondertussen vrij te zijn van Duitse troepen.
In Erpe worden er stellingen ingenomen vanwaar men Mere en de
Oudenaardsesteenweg kan overzien en van waaruit men ook Aalst
in het vizier krijgt.
Uit een brief van Louis Van Der Biest vernemen we waar die Belgische
artillerie in Erpe stond opgesteld: “…Dan zijn we naar Aalst gekomen;
wij hebben ook in Erpe nog gevochten; de Belgische kanons
stonden juist voor Witteschen Nelis daar aan de dollekens.” 14
De verwijzing naar die families (“Wittens” en “Dollekens” zijn bijnamen)
maakt ons duidelijk dat ze stellingen ingenomen hadden in de
omgeving van de Grote Zadelweg.
11. KLM, Archief Moskou, doos 2684, dossier 185 14 6163 en doos 2032, dossier 185
14 4994 en doos 1744, dossier 4289, p. 280 e.v. Het betreft hier o.a. de onuitgegeven
“Historique du Régiment 2e Lanciers” van col. Baron de Trannoy, aanvoerder
van de cavaleriedivisie. Met dank aan Rob Troubleyn voor het aangeven
van deze laatste bron.
12. RADCLYFFE DUGMORE, When the Somme ran red, New York 1918, p. 47 e.v.
13. Liber Memorialis Vlekkem, 1914, kopie in Heemkundig Documentatiecentrum
Albert D’hoker (HDAD) Mere.
14. Brief Louis Van Der Biest aan zijn kozijn Frans Van Der Biest 21.04.1915, kopie in
HDAD Mere, map WOI.
Louis is een zoon van Jean Van Der Biest; zij woonden aan het Wijwater, de huidige
Rooseveltlaan in Erpe.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 15 Aug 2014 14:18    Onderwerp: Reageer met quote

5de Lansiers - schermutseling Keirsmaker

09 okt - 11 okt 1914

Op vrijdag 9 oktober trok de Cavaleriedivisie zich terug op de westelijk oever van het kanaal Gent-Terneuzen via Langerbrugge richting Kluizen. Dit om de terugtocht van de 2de Legerafdeling op Eeklo te dekken. Na volledige terugtocht moest de brug te Langerbrugge worden vernield. Later op de dag ontving de Cavaleriedivisie het tegenbevel om toch nog op de oostelijke oever aanwezig te blijven. Er waren op dat moment nog verschillende Ruiterijpatrouilles onderweg.

Zo was er een detachement bestaande uit een groep 5de Lansiers, een compagnie Cyclisten, een lichte batterij en een automitrailleur, onder bevel van een kolonel, onderweg langs Lochristie en Zeveneken naar het gehucht Keirsmaker, ten noordwesten van Lokeren. Bewoners hadden hier groepen Duitsers opgemerkt, wat de aanleiding gaf tot deze patrouille.

Onze verkenners bevestigden dat er om 10:00 uur een vijftigtal Duitse ruiters in Keirsmaker aanwezig waren. Rond 11:30 uur was er contact tussen beide partijen en werd het gevecht aangegaan. Omstreeks het middaguur, bij het in actie komen van de Duitse Infanterie, besloot de kolonel zijn detachement niet tot het uiterste op het spel te zetten en trok de manschappen terug. Het 4de Eskadron, welke de achterhoede vormde van de colonne, plaatste zich met zijn mitrailleurstelling in verdediging op de baan naar Zeveneken om de vijand met maaivuur te vertragen. De hardnekkige gevechten die nog heel de middag aanhielden werden om 16:00 uur door de Grenadiers, welke zich ter hoogte van Lochristie bevonden, overgenomen.

Op zaterdag 10 oktober had de Cavalerie Divisie de oevers van het kanaal Gent-Terneuzen verlaten, met als opdracht de beveiliging van de troepen- en materiaaltransporten per spoor te verzekeren. Om 15:20 volgde dan het effectieve bevel tot terugtocht, waarna om 16:00 de tweede Brigade, waarvan het 5de Lansiers deel uit maakte, kantonnement kreeg toegewezen te Evergem.

Rond 18:00 had de Cavalerie Divisie, inclusief 5de Lansiers, nieuwe orders ontvangen. Er werd hen bevolen om op zondag 11 oktober bescherming te bieden aan de terug plooiende 2de Legerafdeling, op de as Zelzate – Eeklo. Dit order werd 45 minuten later reeds gewijzigd met als opdracht om op zondag de linker flank van de English 7th Division te verdedigen ten noordoosten van het gehucht Krijte.
Doordat er onduidelijkheid is ontstaan bij het krijgen van twee tegensprekende orders besloot Generaal de Monge, bevelhebber van de 1ste Brigade van de 1ste Cavalerie Divisie, tot het vormen van twee groeperingen. Een Groepering Oost van het Zeekanaal Gent – Terneuzen en een Groepering West. Het 5de Lansiers maakte deel uit van de Groepering Oost. Dit samen met het 1ste Gidsen, één compagnie Cyclisten en één batterij van het 3de Batterij te Paard.

Omstreeks 19:00 bevond het 5de Lansiers zich in zijn vooropgesteld kantonnement te Evergem.

Zaterdag 10 oktober, noteerde het Regiment het overlijden van Rosart François in het Militair Ziekenhuis te Gent. François was smid bij het Regiment.

Op zondag 11 oktober, omstreeks 07:00 ontving het 5de Lansiers, welke in reserve stonden, het order zich op de oostelijke oever van het kanaal te Langerbrugge ter hoogte van de weg D’Hulst / Veldstraat, op te stellen en verkenningen uit te voeren. Omstreeks 14:20 volgde een nieuw order vanuit het Groot Hoofdkwartier waarbij de Cavaleriedivisie de opdracht krijgt zich naar Lotenhulle te verplaatsen. De te volgen weg ging via Evergem – Belzele – Vinderhoute – Slijndonck – Landeghem – Nevele - Vynckt en Aarzele.

Het 5de Lansiers, min één eskadron, maakte deel uit van de hoofdcolonne. Dat ene eskadron maakte deel uit van de achterhoede. Tijdens de verplaatsing diende een marssnelheid van 8 km/h te worden aangehouden. De vijand zat niet stil waardoor er regelmatig schermutselingen waren tijdens de verplaatsing.

Rond 17:00 was de Cavaleriedivisie te Nevele, waar het 5de Lansiers omstreeks 18:00 kantonnement kreeg toegewezen.

Ook werd op deze 11de oktober de Cavaleriedivisie opgesplitst in een 1ste en een 2de Cavaleriedivisie. De 1ste Cavaleriedivisie bleef onder leiding van Generaal de Witte en bevatte nog steeds zijn zelfde eenheden, waaronder het 5de Lansiers. De 2de Cavaleriedivisie kwam onder bevel van Generaal De Monge en was samengesteld uit het 1ste, 2de en 4de Jagers te Paard, het 2de Lansiers, 1ste en 2de compagnie Cyclisten, het Transportkorps en twaalf automitrailleurs.


Nog een prettige dag,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
lansier13953Geregistreerd op: 15-6-2006
Berichten: 194
Woonplaats: Merksem Antwerpen

BerichtGeplaatst: 23 Sep 2014 17:43    Onderwerp: Reageer met quote

5de Lansiers - Nevele

12 okt - 13 okt 1914

Een order gegeven op maandag 12 oktober 1914, rond 05:30 legt de verdediging van de rivier de Leie op aan het 1ste eskadron 5de Lansiers en de 2de compagnie Cyclisten. Zij werden belast met de verdediging van de spoorwegbrug van Drongen en de brug van Sint Martens Leerne. Elke brug werd bewaakt door één peloton Cyclisten, één peloton ruiters en een sectie mitrailleurs. De overige pelotons hielden zich op te Baarle. Om 07:00 zijn de vooropgestelde stellingen ingenomen.
De andere eskadrons van het 5de Lansiers bleven in Nevele.

Na vergeefse pogingen om met zijn collega, van de zojuist opgerichte 2de Cavaleriedivisie, in verbinding te treden, besluit Generaal De Witte, de verdediging door de 1ste Cavaleriedivisie terug te brengen op het Schipdonckkanaal. Het order dat de Generaal om 14:15 gaf hield in dat het 1ste eskadron 5de Lansiers samen met één peloton Cyclisten, verdedigingswerken dienden aan te leggen aan de gesprongen brug te Nevele. Het 3de eskadron diende, eveneens met hulp van één peloton Cyclisten, hetzelfde te doen bij de Landegembrug. Deze troffen hier bij hun aankomst Engelse Cavalerie en Engelse Infanterie aan. Deze waren reeds bezig met het aanleggen van de loopgraven.

Het 2de en 4de eskadron van het 5de Lansiers werden ter hoogte van Bosstraat / Nevele in reserve gehouden.

Naar aanleiding van orders van het Groot Hoofdkwartier, welke waren binnengelopen tijdens de nacht, werd op dinsdag 13 oktober om 06:45 het bevel uitgevaardigd dat de 1ste Cavaleriedivisie, waaronder het 5de Lansiers, zal instaan voor de verdediging van het gebied tussen het kanaal Gent – Brugge ten noorden en Grammene ten zuiden.

In een order gegeven om 08:45 wordt het bevel uitgevaardigd aan het 4de eskadron 1ste Gidsen om het 3de eskadron 5de Lansiers af te lossen aan Landegembrug. Het 3de eskadron, onder bevel van Commandant Notebaert, krijgt dan ook ter plaatse onmiddellijk een nieuw order dat hen beveelt om zich na aflossing naar Meygem te begeven en daar tot nader order te blijven. Bij aankomst te Meygem,worden zij vanaf de overkant van het Schipdonckkanaal onder vuur genomen. Gedurende de dag diende het eskadron patrouilles uit te voeren op de as Nevele - Deinze om iedere overtochtpoging van de vijand actief te beletten. Tevergeefs werd nog getracht in verbinding te komen met het 1ste eskadron aan de brug te Nevele.

Vanaf 09:00 zet de Duitse infanterie met steun van de artillerie de aanval in op Nevele.

Rond 10:20 verwittigd de bevelhebber van het 5de Lansiers, Kolonel Xhardez, de Commandant Viron, welke met het 1ste eskadron aan de brug van Nevele zit, dat het 2de en het 4de eskadron welke in reserve werden gehouden, ondertussen naar Vynckt werden verplaatst. Mocht de situatie onhoudbaar worden diende hij zicht tot Vynckt te wenden.

Om 11:25 krijgt het 2de eskadron de opdracht om het 1ste eskadron bij de brug te gaan versterken. Hierbij krijgt het een automitrailleur ter beschikking. Eveneens wordt er uit het 2de eskadron een groep samengesteld, bestaande uit ruiters onder leiding van Onderluitenant Steyaert, welke worden uitgestuurd naar Sint Martens Leerne om de richting Deurle en Drongen te bespieden.

De automitrailleur was om 12:25 ter plaatse om de bescherming van de linkervleugel van de verdedigingsstelling op te nemen.

Majoor de Melotte, commandant van het 2de eskadron, besliste om een peloton onder leiding van Onderluitenant Mesmaeker vooruit te sturen naar de Nevelebrug om de rechtervleugel van het 1ste eskadron te verlengen. Door hevige beschietingen kan het peloton Mesmaeker zijn opdracht niet op tijd waarmaken. De rest van het 2de eskadron onderging het zelfde lot doordat het onder vijandelijk mitrailleurvuur kwam te liggen. Majoor De Melotte besloot dan maar al vechtend de aftocht aan te gaan. Peloton Mesmaeker bleef volharden in zijn opdracht, om de verbinding met de rechtervleugel van het eskadron Commandant Viron te maken.

Het 4de eskadron 5de Lansiers werd nog steeds in reserve gehouden te Vynckt.

Ondertussen is er omstreeks 12:30 een bevel gekomen van hogerhand om alle acties in de omgeving van de brug van Nevele te stoppen en diende het regiment zich te verzamelen in marsformatie op de baan Aersele – Tielt.

Het 1ste eskadron dat nog heeft standgehouden tot 13:45 aan de brug diende onder vijandelijk vuur terug te trekken over Lootenhulle.

Het 2de eskadron met hun tevergeefse pogingen tot aansluiting met het 1ste, moesten noodgedwongen terugtrekken over Kanegem op Aersele.

Het 4de eskadron, in reserve te Vynckt, was reeds om 14:45 naar Aersele vertrokken, met uitzondering van het peloton van Onderluitenant Chandelon, welk belast was met de beveiliging van de 1ste Bereden Batterij.

Om 14:30 meldde de Generaal Majoor Proost aan het Hoofdkwartier 1ste Cavaleriedivisie, dat het 1ste en 2de eskadron 5de Lansiers zich in de omgeving van Kanegem bevonden, het 3de en 4de in reserve halverwege de baan Deinze – Tielt, waarvan er 2 pelotons zich aan het station van Aersele bevonden.

Ondertussen was het bericht binnengelopen dat Deinze in Duitse handen was gevallen, zodat de vijand hen op de hielen zat.

Onmiddellijk werd de colonne gevormd, samengesteld uit 5de Lansiers, 1ste Bereden Batterij, 4de Lansiers en 3de Compagnie Carabiniers Cyclisten. Deze 1ste Brigade van de 1ste Cavaleriedivisie bereikt Tielt om 16:45. Hier vond ook het 1ste eskadron, dat via Lootenhulle was gekomen, terug aansluiting bij het 5de Lansiers.

Het regiment verloor bij de afgelopen actie zijn trompetter Soetaers Guillaume. Hij werd begraven te Vynckt.

’s Avonds werd kantonnement gehouden ten oosten van Coolscamp.


...we blijven onderweg............
Nog een prettige dag,
Etienne
_________________
Ab origine fortis !
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het Belgisch Leger 1914/1918 Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group