Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Ontberingen in de loopgraven

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het front Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Regulus 1Geregistreerd op: 17-7-2005
Berichten: 12471
Woonplaats: Jabbeke, Flanders - Home of the Marine Jagdgeschwader in WW I

BerichtGeplaatst: 17 Okt 2007 21:11    Onderwerp: Ontberingen in de loopgraven Reageer met quote

Ik ben op zoek naar een aantal goeie citaten (liefst met bron) over de ontberingen in de loopgraven. Zowel Oostelijk als Westelijk front. Wie kan helpen ?
_________________
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
ww_soldierGeregistreerd op: 11-8-2006
Berichten: 1073
Woonplaats: Gentbrugge

BerichtGeplaatst: 17 Okt 2007 21:25    Onderwerp: Reageer met quote

Misschien vind je hier wel iets:

http://www.hellfire-corner.demon.co.uk/chums.htm

Het is wel niet van toen, maar de modder was er wel.
_________________
Wir kämpfen nicht für Vaterland. Und nicht für Deutsche Ehre! Wir sterben für den Unverstand. Und für die Millionäre.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5782
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 17 Okt 2007 21:28    Onderwerp: Reageer met quote

weemoed having the Bleus Kerstmis in de loopgraaf
Misschien een beetje lang

CAFARD - Paul Lintier
Dehors il vente. Morne réveillon! Il semble que ces grands anniversaires nous rendent plus tristes que de coutume. On songe aux Noëls passés, à l'incertitude d'en connaître d'autres ...
Demain, peut être demain ? ... Certes beaucoup, les yeux ouverts dans l'ombre, songent à cette boucherie, voient leur chair écartelée et pantelante ...
L'angoisse m'étrangle. Ce bouillonnement d'animalité et de pensée, qui est ma vie, tout à l'heure va cesser. Sur les perspectives de l'avenir qui toujours sont pleines de soleil, un grand rideau tombe. C'est fini! ... je n'ai que vingt et un ans.
Ah! si j'échappe à l'hécatombe, comme je saurai vivre! Je ne pensais pas qu'il y eût une joie à respirer, à ouvrir les yeux sur la lumière, à se laisser pénétrer par elle, à avoir chaud, à avoir froid, à souffrir même. Je croyais que certaines heures seulement avaient du prix. Je laissais passer les autres. Si je vois la fin de cette guerre, je saurai les arrêter toutes, sentir passer toutes les secondes de vie, comme une eau délicieuse et fraîche qu'on sent couler entre ses doigts. Il me semble que je m'arrêterai à toute heure, interrompant une phrase ou suspendant un geste pour me crier à moi-même : "Je vis! je vis!"
Et dire que tout à l'heure, peut être, je ne serai qu'une chair informe et sanglante au bord d'un trou d'obus!

Paul Lintier est l'auteur de "Ma pièce

uit de www bij mijn profiel
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch


Laatst aangepast door Patrick Mestdag op 18 Okt 2007 6:09, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
Patrick Mestdag
Moderator


Geregistreerd op: 30-5-2005
Berichten: 5782
Woonplaats: De Pinte

BerichtGeplaatst: 17 Okt 2007 21:49    Onderwerp: Reageer met quote

Der Feind Trommelt
Die 7,5 Zentimeter Granaten der leichten Feldartillerie dringen 1.80 Meter in die Erde ein .
Der Feind Trommelt
Die lebendige Kraft eines 15 Zentimeter -Geschoss ist Gleich der Marschwucht von zwei Infanteriedivisionen
Der Feind Trommelt
Ein 30,5 Zentimeter Geschoss schleudert 8110 Splitter umher.
Der Feind Trommelt
7,5 Zentimeter Granaten,15 Zentimeter- Granaten ,30,5 Zentimeter- Granaten
Seit sieben stunden trommelt der Feind
Die 7,5 Zentimeter Granaten schleudert 508 Splitter umher,
Die 15 Zentimeter Granate 2030, die 30,5 Zentimeter -Granate 8110 .
Eindringungstiefen in die Erde 1.80 Meter , 4.10 Meter, 8.80 Meter
Der Feind Trommelt
Der Regen Giesst
Hunger?
Mude?

Edlef Koppen Heeresbericht

@+
Patrick
_________________
Verdun ….papperlapapp! Louis Fernand Celine
Ein Schlachten war’s, nicht eine Schlacht zu nennen“ Ernst Junger .
Oublier c'est trahir ! marechal Foch
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail Bekijk de homepage
erikGeregistreerd op: 2-11-2005
Berichten: 944
Woonplaats: maaseik

BerichtGeplaatst: 17 Okt 2007 23:15    Onderwerp: Reageer met quote

Hier kan je vele citaten vinden:
http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/FWWtrench.htm
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Stretcher B.Geregistreerd op: 28-10-2006
Berichten: 1032
Woonplaats: Beverst

BerichtGeplaatst: 18 Okt 2007 13:39    Onderwerp: Reageer met quote

Hier een stuk uit het dagboek van mijn grootvader:

Quote:
Het 12de Linie verdedigde Diksmuide een volle week zonder enige rust.


Op 19 oktober 1914 bezette het 12de Linie het bruggehoofd van Diksmuide. Inderhaast werden de enkele stukjes loopgracht, door de marinefusiliers aangelegd, wat uitgediept en verbeterd. Niet de minste prikkeldraadversperring was aangebracht.

De nacht ging tamelijk rustig voorbij met enkele schermutselingen aan de voorposten en weinig bombardementen. Maar in de vroege ochtend van de 20ste brak een ware orkaan over de loopgrachten en de stad los. Het eerste bataljon bevond zich ten noorden van Diksmuide, het tweede ten zuiden aan het kerkhof en het derde in reserve. Kolonel Jacques, bevelhebber van de rechteroever, had zijn post in het stadhuis op de Grote Markt. Ofschoon gekwetst, bleef hij terplaatste.

Weldra daagde de Duitse infanterie in dichte drommen uit Beerst, Vladslo en Esen ten aanval op. Door het vuur van geweren, mittrailleuzen en kanonnen werd zij afgeslagen. Een batterij veldgeschut had zich achter de eerste lijnen opgesteld en bracht de vijand zware verliezen toe. ’t Is tijdens deze voormiddag dat d kranige commandant Pouplier sneuvelde.

Kort na de middag nam de beschieting met zware stukken in alle hevigheid toe. De loopgrachtjes werden omgewoeld en Diksmuide was door de rook van de ontploffende obussen in een nevel gehuld. Alles voorspelde een nakende aanval en inderdaad, na een korte tijd van dit hels bombardement, rukten de Duitsers onder gehuil, getrommel en klaroengeschal ten noorden en noordoosten vooruit. Onze mannen schieten er in als razenden. Het is bijna onmogelijk om te missen. Eén compagnie lijdt ernstige verliezen: al haar officieren zijn gedood of gekwetst, daarbij wordt zij in de flank aangevallen; zij wijkt. Doch afdelingen van het 11de Linie en marinefusiliers komen toegesneld en met het blanke wapen worden de prijsgegeven loopgrachten heroverd. Om 19 uur is de toestand hersteld.

Het geweervuur houdt de ganse nacht aan. Om 2 uur bereikten de aanvallen hun hoogtepunt. Rond 11 uur in de voormiddag van de 21ste lost onder moeilijke omstandigheden het 2de Jagers te Voet het 12de Linie af. De bombardementen hernemen, soms vallen 20 tot 30 obussen per minuut, Diksmuide staat in brand. Een obus treft het stadhuis en door er 40 Belgen en Fransen. Kolonel Jacques weigert nochtans zijn post te verlaten, zelf na een tweede verwonding.

Het 12de blijft nu in reserve bij Kaaskerke en maakt loopgrachten. De uitgeputte vijand staakt zijn aanvallen, doch beschiet onophoudend de stad. Het zwaartepunt van de strijd had zich verplaatst, waar de Duitsers over de IJzer geraakt waren.

De 23ste bij valavond herbezetten het eerste en tweede bataljon hun vorige stellingen voor de stad. De tocht door de vernielde en beschoten straten is uiterst moeilijk en gevaarlijk. Projectielen van alle kalibers ploffen neer op de ongelukkige stad. Stenen, balken, pannen en scherven worden in het rond geslingerd, terwijl shrapnells boven de straten en huizen stukspringen. Diksmuide is één vuurpoel, brandlucht en rook nijpen de keel toe, de grond is met allerlei puin bedekt.

De 24ste in de vroege morgen herneemt de beschieting,. Onze schamele loopgrachtjes krijgen het te verduren. In de namiddag volgen de aanvallen elkaar op, het eerste bataljon slaat er elf af, het tweede vijftien! De verliezen aan beide zijden zijn vreselijk. Als de morgenklaarte verschijnt, ziet men het terrein voor de loopgrachten, zelfs tot tegen de borstwering, met Duitse lijken bezaaid. Maar ook onze rangen zijn deerlijk gedund. De gekwetsten worden in de pijnlijkste omstandigheden weggebracht, terwijjl de doden ’s avonds achter de looopgraven werden begraven. De bevoorrading komt niet door, er is geen drinkwater, de soldaten zijn uitgeput, zonder dekking en steeds in alarmtoestand. Het is een wonder dat men volhouden kan. En toch...

Gans de voormiddag van de 25ste woedt een verschrikkelijk bombardement: de Duitsers hebben een overmacht van artillerie. Gezien de belangrijke verliezen worden versterkingen aangevraagd. Een bataljon van het 11de Linie geraakt met de grootste moeite te plaatse. Het kanonenvuur verdubbelt en de ene na de andere aanval volgt. Allen worden door onze bewonderingswaardige jaongens verijdeld.

De nacht van 25 op 26 oktober zou in akelingheid alles overtreffen. Midden in een razende storm en stromende regen, in het pikdonker gelukt het een Duits bataljon door onze lijnen te geraken, Diksmuide te bereiken en gedeeltelijk tot over de IJzer door te dringen. Slachtoffers vallen, krijgsgevangenen worden barbaars neergeschoten doch bij het opkomen van de dag worden de doorgebrokenen door de onzen of door de Franse marine-fusiliers gevangen of gedood. En de lijnen blijven aaneengesloten.

De 26ste nemen Senegalezen en een bataljon van het 1ste Linie de plaats van het 12de Linie in. Slechts tegen de avond zal deze aflossing ten einde zijn. 72 uur hadden de jongens van het 12de standgehouden zonder één duimbreed terrein prijs te geven, zonder slapen, zonder eten. Zij waren onherkenbaar geworden, in lompen gehuld, brandend van koorst en uitputting, aan geen mensen meer gelijk. Eén derde van de getalsterkte onbrak: 19 van de 42 officieren waren gedood of gekwetst.

Nu zouden ze op rust gaan... maar al de 29ste werden ze naar Pervijze gestuurd om de Franse Jagers ter hulp te snellen en de Duitsers voor de spoorweglijn tot staan te brengen.

Koning Albert I erkende hun dapperheid en uithoudingsvermogen. Het regimentsvaandel werd met de Leopoldsorde, de hoogste onderscheiding, vereerd. ’t Was verdiend!

Stretcher B.

_________________
"Het eerste dat sneuvelt bij het begin van elke oorlog is het gezond verstand"
A. den Doolaard
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
LeoKGeregistreerd op: 19-8-2007
Berichten: 210
Woonplaats: Delft

BerichtGeplaatst: 18 Okt 2007 19:04    Onderwerp: Reageer met quote

Zeer indrukwekkend Strech
_________________
All Gave Some - Some Gave All
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
HauptmannGeregistreerd op: 17-2-2005
Berichten: 11547

BerichtGeplaatst: 18 Okt 2007 19:08    Onderwerp: Reageer met quote

Hier reeds gepost maar ik noem hem nog maar even:

Quote:
Ein paar dampfende Rippen und ein Stück Kopfhaut lagen gleich neben mir. Die müssen von Marchler gewesen sein, de hatte so schöne schwarze Haare. Er war ein fanatischer Sozialdemokrat, aber ein treuer und guter Soldat.


http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php?p=35379#35379
_________________
Doe mee met de WO1 Wiki !
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/wiki/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
arnekenGeregistreerd op: 28-6-2007
Berichten: 2606
Woonplaats: Brugge

BerichtGeplaatst: 19 Okt 2007 19:44    Onderwerp: Reageer met quote

heb je iets aan dit boek regulus? ik zag dit online staan een tijdje geleden.

Hans van Lith - Ik denk altijd aan jou "Prentbriefkaarten tussen front en thuisfront 1914-1918 "
_________________
Greater love hath no man than this that a man lay down his life for his friends.
Epitaph Lance CPL L.A.C Webb (Lancastershire fusiliers) @kezelberg Millitary Cemetery
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
pattenGeregistreerd op: 3-10-2006
Berichten: 1587
Woonplaats: roeselare

BerichtGeplaatst: 20 Okt 2007 19:47    Onderwerp: Reageer met quote

beste johan in het boek
van den grooten oorlog staan toch ook een paar pittige fragmenten of anecdote's heb je daar niets aan of........................
_________________
patrick vancoillie
laat ons de belgische gesneuvelde soldaten nooit vergeten wat er ook moge gebeuren...... diksmuide...merkem....nieuwpoort ..... de ijzer !!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail MSN Messenger
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> Het front Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group